Данъчни плъзнаха по морето, правят се на руснаци, англичани

Чейндж бюра точели по 25% комисиона, НАП залята от сигнали
Обновена: 12 юли 2016 07:04 | 12 юли 2016 07:00,
10
Данъчни плъзнаха по морето, правят се на руснаци, англичани

Нов начин на измама из морските ни курорти - ПОС терминали в чейнджбюрата точат по 25% комисиона. Ако туристи искат да обменят пари, касиерите им предлагат да изтеглят сумата от ПОС терминал от собствената си карта.

Toва удобство обаче си има уловка. Комисионата за услугата е една четвърт от стойността на сделката. Така вместо 1 000 лева, които трябва да получат, чужденците получават 750 лева.

В НАП вече са получили стотици сигнали за подобен тип измами и са сформирали хайки, съобщава "Монитор".

Данъчните са плъзнали из морските ни курорти и се правят нна чужденци в чейндж бюрата. Те носят в себе си суми, които не са кръгли, за да изпробват реакциите на касиерите в обменните бюра.

Оказва се обаче, че ако се обменят по-малки суми - до €100, комисионата е далеч по-скромна и касиерите прецакват туристите с 2-4 лева.

Измамата ставала, като в бордерото се записвал по-нисък курс купува от обявения. Клиентът първо получавал бордерото и го разписвал, след което пиел една студена вода. Горницата за чейнджа е още по-голяма, ако се обменят различни от еврото валути. За румънските леи например някои сарафи си позволяват да "глобяват“ клиентите с 44 стотинки за обмяна на всеки 10 леи.

"От две години няма писмени жалби за некоректни сделки в обменните бюра”, коментира говорителят на НАП-Бургас Христо Узунов.

Според специалистите от данъчната администрация маржът от 5% е решил проблема в полза и на двете страни. Т.е. обменните бюра имат право да търгуват с марж до 5% от курса на БНБ. Жалбите намаляват, данъчните са спокойни, а клиентите трябва да си отварят очите на четири и ако сумата е различна от очакваното, просто да не подписват сделката. "Администрацията може да се намеси само ако няма подпис, дори парите да са оставени”, съветват данъчните.

За да се избегнат неприятности, данъчните съветват да не се подписва сделка, ако клиентът има притеснение, сложи ли подпис, никой не може да му помогне. От касиера трябва да се иска информация както за курса, така и за общата стойност на сделката. На видно място трябва да има информационно табло с валутата, която е налична към момента в бюрото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Бай гръцки ойГърцета са същите измамници като нас. В 3 заведения в рамките на 5 часа ми надписаха сметката 3 пъти. ;]
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората започнаха да ползват карти , за плащане и за теглене
4
0
 
13
 
! Отговори
Стойчо преди 7 години
"От две години няма писмени жалби за некоректни сделки в обменните бюра, коментира говорителят на НАП-Бургас Христо Узунов."Няма жалби, нищо не работи лицето Узунов, ама прибира тлъстата заплата, която ние съвестните данъкоплатци му плащаме.А какво е истинското положение в чейнж бюрата, всички знаем.
3
0
 
39
 
! Отговори
Батко ви преди 7 години
От статията разбрах две неща: 1. Стотици данъчни са плъзнали по морските ни курорти, за да предотвратяват нов вид измама от чейндж бюрата, за което има подадени многобройни жалби. 2. Въпреки перфектната дегизировка, не са открити нарушения, нещата са наред, всичко е по закон. И хората сами трябва да се пазят и да внимават какво дават, какво взимат и какво подписват. Кажете си, че има корупция, няма контрол и на никого не му пука за човека/туриста/данъкоплатеца! Какво само ни разигравате театри
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както каза Азис крадиви българи!!!
1
33
 
31
 
! Отговори
Бай гръцки ой преди 7 години
Аз съм в Гърция е чанчове не видях!!! Всички са в евраци, чисто е, няма мутри и парапитеци