Кеш измама: 10 души с кредити, а не знаят

Прокуратурата разследва измамница - Даниела Първанова Лекова – Стефанова
24
Кеш измама: 10 души с кредити, а не знаят
Снимка: Булфото, архив

Да вземат кредит на твое име без да разбереш. И да дължиш хиляди заради тази измама. Такъв е случаят на над 10 души, които са станали жертви най-вероятно на една жена - Даниела Първанова Лекова – Стефанова, която прокуратурата разследва.

Тя е на 33 години, живее в София и преди време е работила във фирма за бързи кредити. Знае, че прокуратурата я проверява, но продължава да тегли кредити с чужди имена.

Говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова съобщи, че всекидневно се получават сигнали от измамени и всеки случай се разглежда отделно.

"В момента сме на фаза досъдебно производство, имаме заподозряна, следим я", увери тя.

Докато прокурорите си вършат своята работа, животът на жертвите на измамницата се променя след кражбата на личните им данни, защото дължат хиляди левове без да са видели и стотинка от тях.

Жена, пожелала анонимност, разказа пред Нова тв, че преди няколко месеца решава да тегли заем, за да си купи нов дом от банката, в която винаги е била коректен клиент. Там научава, че на нейно име са изтеглени три бързи кредити, които не е изплащала, но и няма как да е погасявала вноските по тях, защото не е знаела, че са теглени.

Реално тя е взимала един единствен път такъв кредит, който е изплатила. Предполага, че точно тогава са откраднати нейните лични данни и след това е злоупотребено с тях.

В нейната ситуация е и мъж, който също отказа да се разкрие. На негово име също има три кредита при това с огромни лихви, за които не е и подозирал.

В една от фирмите за бързи кредити дори са му пуснали запис, на който се вижда, че мъж тегли заем от 800 лева  и ползва личните му данни. 

Александър Василев е друга жертва на измама. Той е ползвал бързи кредити, които винаги е плащал. Един ден му се е обадила служителка от фирма, чийто услуги обаче не ползвал. Оказало се, че има кредит и към тази институция.

Бързи кредити се дават и по телефона, при което служителите задават просто няколко въпроса, а Василев пита в коя държава за потвърждение на кредит се ползва линк по мейл.

Според Николай Цветанов, председател на Асоциацията за отговорно небанково кредитиране, фирмите за бързо кредитиране проверяват много неща, за да установят самоличността на клиентите си.

"Ако някой иска да се представи от негов име, той трябва да направи много отговорно проучване и да разполага с негови лични данни, така че явно говорим за престъпник които съвсем професионално се занимава с това нещо", коментира той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Лили преди 7 години
И какво ще стане с измамените хора?
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименЧели ли сте закона за бързите кредити? Там право има единствено кредитора. Това струва ли ви се честно? Дисбалансите в правата на участниците в пазара са вредни и за не се получават такива дисбаланси, в Европа съществува правото на личен фалит. Ако и тук се въведе подобно право, фирмите сами ще въведат адекватни регулаторни практики. Поинтересувайте се защо в развитите държави няма такива "небанкови институции".
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТоест няма смисъл. Във всеки курс по икономика се учи, за ценови разходен анализ. Ако една инвестиция е с голям риск не просто не е оправдана ами е вредна за дългосрочното развитие на пазара. Такива инвестиции имат смисъл единствено в контекста на България, където законодателството позволява риска да се натовари изцяло върху потребителя на услугата, което е нарушение на правилата на свободния пазар. Според правилата на свободния пазар подобни практики би трябвало да водят до фалит.
14
0
 
16
 
! Отговори
До 13 преди 7 години
Не малка, а много голяма част! Като бивш служител на такава фирма знам какви разправии си имахме заради такива "прекрасни" колеги, чиито бакии после трябва да се чистят....
13
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
...Даниела Първанова Лекова Стефанова ... Тя е на 33 години, живее в София и преди време...ФОТО, АДРЕС НА ФИРМАТА И Т.Н. - Иначе това е "следващата клюка" за повишаване на райтинга на сайта!!!
12
4
 
4
 
! Отговори
АБВ преди 7 години
До Един българин 14Нещо не разбрах. Каква е връзката между героинята на тази статия и Цецка и ГЕРД?
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Смисъл от съществуването на фирми за бързи кредити има- най-вече за да се осигури достъп до финансиране на клиенти, с висок риск, които не са приети от банките. Лошото са не фирмите, а една малка част от служителите им- престъпници
10
1
 
5
 
! Отговори
do 11 преди 7 години
mi prav si sled kato prokuraturata e znaela i ne e vzemala merki sega potarpev6ite trqbva da sadqd Balgaria v Strazburg
9
0
 
51
 
! Отговори
POLICE преди 7 години
Прокурата я проверява а тя продължава да *** , значе и Прокурата работи за нея , това само в България може
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За повечето бързи кредити те одобряват онлайн без да са те виждали - само данните, които въвеждаш, които, разбира се, може да са на друг човек.
7
0
 
33
 
! Отговори
до 7 преди 7 години
Така е, не знам само защо не се акцентира, че контрата в подобни случаи отнасят не хората, които са станали жертви на подобна измама, а съответната кредитна фирма. Тук става въпрос за престъпление и по никакъв, ама по абсолютно никакъв начин не може да се принуди някой да поеме дълг вместо измамника. Алчните търговци да си оправят контрола и процедурите за отпускане на заеми.
6
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато хората живеят в тъмнина и непросветеност винаги ще са лесна плячка за измамницитие. А когато законите в една държават отварят широки врати за корупционни схеми и измами- положението е безнадеждно. Аз лично водих две жестоки битки с телеоператор измамник под крилото на КЗК и ги изгубих, защото правото е на страната на този, който си е платил на когото трябва.
5
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чудничко, как така се сключват договори без оригинален подпис на клинта??? Ако не мога да взема кредит поради подадени фалшиви данни за мен/невалиден договор/от фирма за бързи кредити ще ги съдя до дупка за пропуснати ползи и психически тормоз.
4
0
 
38
 
! Отговори
+ преди 7 години
Лихварите са презряни същества още от библейско време.
3
1
 
35
 
! Отговори
st преди 7 години
Жалко , дано да хванат измамниците . Обаче има много измамници .
2
0
 
110
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези фирми за бързи кредити просто трябва да се закрият.Най-големите измамници.
1
1
 
119
 
! Отговори
додо преди 7 години
най-голямата измама е съществуването на фирмите за бързи кредити - узаконено и протектирано от това правителство, с което се легализират основно парите от сенчестия бизнес