Пред съда в Унгария: Нашенци за смъртта на 71 мигранти

Те участвали в престъпна група, начело с афганистанец и българин
6
Пред съда в Унгария: Нашенци за смъртта на 71 мигранти
Снимка: Flickr.com

На 21 юни 11 души, трима от които граждани на България, ще се изправят пред съда в Унгария по обвинения за смъртта на 71 мигранти, открити в изоставен камион в Австрия през 2015 г., предава AFP.

Телата на 59 мъже, осем жени и четири деца бяха в напреднало състояние на разлагане, когато бяха намерени от австрийските власти. Обвиняемите са членове на банда за трафик на хора, която е превела повече от 1,2 хил. души в Западна Европа в разгара на миграционната криза от 2015 г.

Според прокурорите мигрантите "често са превозвани в затворени, тъмни микробуси без въздух, неподходящи за пътнически транспорт, в претъпкани, нечовешки и мъчителни условия".

В съдбоносния инцидент от 26 август 2015 г., който разтърси света, мигрантите са крещяли, че в хладилния камион с птици, в който са били натъпкани, не е имало въздух. Но водачът на престъпната банда – афганистанец, е казал по телефона на двамата шофьори, българи, "да игнорират задушаващите се хора и да достигнат Западна Европа колкото е възможно по-бързо", се казва в обвинителния акт.

Афганистанец и българин, които са били начело на бандата, както и двамата шофьори, са обвинени в убийство "с особено жестокост" и са изправени пред присъда от доживотно лишаване от свобода.

Срещу останалите седем са повдигнати по-леки обвинения. Деветима от подсъдимите, включително четиримата главни, са в затвор в Унгария, един е в България, а един все още е на свобода, предаде "Фокус".

Делото ще се гледа в Кечкемет, Унгария. Очаква се процесът на приключи в рамките на настоящата година.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
4
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
А кога ще съдят НПО таза трафик на хора или за тях закони няма- те могат да си каналджйстват?
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами добре че ще ги съдят унгарците, тука щяха да си платят и да продължат с "бизнеса".
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че добре са. От 1200 човека, само 71 дали фира. Тоя показател процентуално не е по-висок от на другите трафиканти, дето прекарват Либия-Италия по море.

Все пак да смятаме с цифри - като истински чиновници!