Четвърт милион лева! Печалбата от кражбите по домовете в София

Опосканите къщи през лятото са повече, МВР мисли мерки
Обновена: 3 юли 2017 14:32 | 3 юли 2017 09:01, Петя Славова
18
Четвърт милион лева! Печалбата от кражбите по домовете в София
Снимка: "Монитор"

По четвърт милион на месец инкасират домовите крадци. При това от удари само в София. Това показва статистиката на МВР за извършените обири за последната години. Според цифрите само на месец в столицата се разбиват над 200 жилища, като открадната техника, злато и пари са на обща стойност за над 250 000 лева.

В страната пък кражбите, в които влизат и тези от магазините, са по 100 на ден или общо над 3194 за месец. Тенденцията е почти целогодишна, като в летните месеци, когато хората са в отпуска и не са си вкъщи, броят на битовите кражби в столицата се повишава, пише "Монитор".

Повечето задигнати вещи се продават по интернет няколко месеца след удара. Други пък се озовават в заложните къщи в кварталите "Христо Ботев“ и "Филиповци“. Оказионите там рядко имат лиценз и в повечето случаи търговията се върти директно от домовете на съдържателите им.

Там се съхраняват и крадените вещи. Полицията обаче рядко успява да ги открие, тъй като малко хора описват надлежно серийните номера на телевизорите, телефоните и лаптопите си.

Други дори не пазят документите на покупките, което връзва ръцете на разследващите. Парите и златото пък почти никога не се намират. В огромна част от случаите те отиват право към обектите на финансови компании, които се занимават с изкупуване на злато.

За да намалят битовата престъпност от МВР са предприели редица мерки, едната от които е постоянно наблюдение на рисковия контингент. В него спадат всички престъпници по райони, които имат регистрации за кражби, както и такива, за които има оперативна информация, че влизат по жилищата.

"Можем да ги арестуваме по всяко време, но след 24 часа ще трябва да ги пуснем, защото нямаме доказателства. За това ги следим, докато не предприемат удар. Тогава ги задържаме на местопрестъплението и измъкването им с адвокатски хватки по време на делото срещу тях е невъзможно“, обясниха пред „Монитор“ от отдел „Кражби“ към националната полиция.

Мерките за следенето са разписани и в стратегията на МВР за превенция на престъпността. Друг похват, който до края на годината ще се използва активно, е назначаването на нови служители, които да следят основно за кражби. Според плановете на вътрешното ведомство броят им ще е 3000. Много от тях обаче ще бъдат разпределени към по-малките населени места, въпреки че статистически там стават по-малко обири отколкото в големите градове.

Въпреки това набезите за населението там са сериозен бич, заради което от вътрешното ведомство ще съсредоточат основно усилията си там. Това обаче не означава, че и по-големите градове ще бъдат подминати. Планира се новоназначените служители да бъдат пускани в постоянни обходи из кварталите.

Вече работещите в системата пък ще бъдат обучавани как да противодействат по-добре на домовите крадци.
 


18
Още по темата: МВРбитови кражби
Още от
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
никой не записва номерата на техниката... е като го запишеш какво?
гепят ти лаптоп, отиваш с всичките номера в полицията 3 пъти да даваш показания и те чакат от някъде да изпадне за да те потърсят евентуално. Да не мислите че ще тръгнат по заложните къщи да търсят нещо?
15
0
 
8
 
! Отговори
Митьо преди 10 месеца
А иначе ламтят за пари куките. А нещо вършат ли като полезна дейност?
Каква е статистиката за разкриваемостта на всяка областна дирекция на МВР?
Последно Бъчварова изнесе едни данни и нямаше дирекция с над 10% разкриваемост !!!
За какви повече пари говорим като и тия им са много и накрая топтан получават 20 накуп?!?! Нагли и мързеливи копои.
14
0
 
5
 
! Отговори
опетков преди 10 месеца
Да се конфискува цялото им имущество, да не могат да плащат на адвокати.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За душманите печалба, за хорицата загуба!!!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Докато властите предприемат "редица мерки", така ще е. По-добре предприемете една-две мерки и всичко ще си дойде на мястото.
11
1
 
6
 
! Отговори
Пиночет преди 10 месеца
До Гешев

УБИЙ КОМУНИСТ - СПАСИ ДЪРЖАВАТА И СВЕТА!!!!!!!!!!
10
0
 
4
 
! Отговори
Гешев преди 10 месеца
До ***

Разстрел на место! Никакви съдилища!
9
0
 
5
 
! Отговори
ЛИНЧ преди 10 месеца
До Анонимен

БЕСИЛО НА ПЛОЩАДА!
8
0
 
1
 
! Отговори
abele преди 10 месеца
Това не е печалбата. 192.168.0.1 https://19216801help/
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Електоратът не ГЕРБ - това са крадците.
6
1
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 месеца
"Ситни дажби - едри кражби!" (Радой Ралин). По-безопасно е да ти хвърлят парите през балкона, или да ги оставят пред вратата. Къде е статистиката за този вид обири, напълно безопасни за крадците?
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това не е печалбата. Това са само приходите. Тези крадци имат и разходи и такси. За такива суми ще им трябва и счетоводител на щат.
4
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Закона трябва да казва: Влезе ли ти някой в къщата - стреляш в главата и полицията само идва да прибере останките. Дават ти награда 1000 лева, че си отървал света от една отрепка и си свиркаш.

Разбира се, че е опасно да нападаш престъпник дори и в къщата ти, но има достатъчно луди и здрави българи да поотрепят малко апаши и после другите ще почнат да се замислят. Домът е неприкосновен влезеш ли в чужда собственост неканен отказваш се от правата си. :D
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
яcтpeбете не крадЪт те берЪт
2
6
 
15
 
! Отговори
Алов преди 10 месеца
Хора са на пожарникаря. Трябва се варят.
1
3
 
23
 
! Отговори
Даже преди 10 месеца
и в една Молдова е невъзможно да работи заложна къща без лиценз,а тук е пълно с такива!Но ние си го/ги избрахме!