Магистрати и полицаи - изнудвани с голи снимки от кибербандити

Водещи родни фирми се хващат в капана на интернет измамите
25
Магистрати и полицаи - изнудвани с голи снимки от кибербандити
Снимка: Булфото, архив

Фирми от Топ 100 на българския бизнес са станали жертва на интернет измами. Те са ощетени със стотици хиляди левове, обясни Явор Колев от ГДБОП.

От МВР уточняват, че 32 на сто от икономическите престъпления у нас вече се извършват по интернет.

Една трета от фирмите нямат план за действие срещу онлайн атаки, а над половината не могат ефективно да защитят данните си при интернет атаки.

Най-често стават жертви потребители, които нямат добра интернет култура, отчитат от ГДБОП.

"Борбата с киберспособността е работа не само на правоохранителните органи и на доставчиците на услуги, а на цялото обществото, защото всички сме участници в този виртуален живот", предупреди Явор Колев.

Второто място за най-чести престъпления в интернет след измамите на фирми, заема сексуалното изнудване.

Магистрати и полицаи са станали жертва на кибербандити, които ги изнудвали с голи снимки. Подобно изнудване обикновено се случва в социалните мрежи.

Подлъгани магистрати и полицаи, а дори и деца изпращат свои интимни снимки и голи видеа, след което ги изнудват.

Колев даде по-подробни обяснения за самата схема на изнудване пред БНР преди няколко месеца: "Хора, притежаващи профили в интернет, получават покани за приятелство от приятни млади дами, чужденки обикновено, и започва в месинджъра един разговор, в който тя споделя, че е сама, че е самотнa, че в момента е в леглото гола и очаква "да се видим по камера". Разбира се, тя започва да иска от отсрещната страна извършване на определени сексуални действия. Всичко това се записва и се създава един клип, който впоследствие се показва в месинджър на жертвата и се иска от него сума от 3 до 5 000 евро".

Колев призовава хората към внимание - да не приемат покани за приятелство в социалните мрежи от профили, за които е предсказуемо, че са фалшиви. Те могат да бъдат разпознати по това, че имат само една или няколко провокативни снимки и малко приятели.

Друг белег за надвиснала опасност след подобна среща в мрежата е, че отсрещната страна се изразява на развален български, защото се ползва преводач на "Гугъл" (Google), допълни Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
пожарникар преди 6 години
така!снимах се по шлангне разбрах ,на кой да пратя снимката?
21
1
 
3
 
! Отговори
не е истина преди 6 години
Как са издържали адвокатския изпит тез наивни магистрати? Да бяха детски учителки, разбирам, те са си тъпички и им е трудно мисленето. Но магистрат да получи по фейса покана от разгонена мацка, че точно неговото шкембенце иска да види на селфи и да се хване звучи като виц. И срам не срам после гузно при чичко следовател да разказва и да пише точно какво снимал и пращал
20
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 7Не разбрах какво от това, като си толкова специален? Потърпевшите САМИ са предоставили тези снимки. Как ще ти помогнат тези ултра хипер мега сигурни сървъри от луната, ако ти сам предоставяш материалите. И две статии по-нагоре пише как са хванали терористи ползвали телеграм. Та кое е криптирано?
19
0
 
13
 
! Отговори
Някой си преди 6 години
Много поучителна статия,от която ние простосмъртните следва да си направим извода,че те умните,младите и красивите,особенно магистрати и полицаи,след като не могат да опазят себе си,и стават такива лесни жертви на подобно елементарно изнудване,какво остава да защитават или пазят нас?!Това обяснява всичко останало за липсата на реформа в правоохранителната система!А другото за тях,луксозният им начин на живот с всичките му екстри,го знаем от ежедневието?!Те всичките са пред очите и ушите ни?!?
18
0
 
24
 
! Отговори
Румен преди 6 години
Горките жертви....може ли имената?Те,жертвите...що не ги хванат за ушите,че разпространяват голите си снимки в интернет,а?малко да се посмеем
17
0
 
25
 
! Отговори
ха хо хи хи преди 6 години
горките....седят пред монитора,пъшкат,душат змията и после ..жертви!много е тежко да си жертва,магистрат и полицай...Моля, по-красивите читателки на този изумителен сайт да помогнат на жертвите,в натура ,в името на България,съдебната система и МВР !тази новина днес счупи ***!доста новини тук се борят жестоко,но ,таЗи Успя!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и какви са тези истории с голи снимки, има сайтове за запознансотва за разкрепостени- морално неморално, запознававаш се с отсрещната страна, даваш снимка, която нямаш притеснение да покажеш другаде и ако те харесат, харесат, ако не здраве да е, вземи ли да търси и на онази работа или е гей или някой такъв.
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а нямало удоволствие и полза от виртуалния секс, за няколко хиляди евро, така хубаво са ги... пре таковали, че ще държи влага.
14
0
 
13
 
! Отговори
екс милиционер преди 6 години
Ами хвани ги бе момче хвани ги.какво тука ми правиш статистика.Ти статистик ли си или полицай.
13
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жертва на киберпрестъпления, ама друг път. Ходят по бардаците денонощно, а сега се правят на жертви.
12
0
 
13
 
! Отговори
Батман преди 6 години
Аз това не мога да разбера? Има си сайтове за запознаства там да правят каквото искат, ама това във фейсбук да си пращаш голи снимки, не знам що за будала трябва да си?
11
0
 
28
 
! Отговори
123 преди 6 години
Светът ще свърши балъците , НЕ. А полицайте и магистратите като ги знаем какви са си "умници". Мани бегай.
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да не си разпространяват домашното порно във фейсбоклука и нама да има с какво да ги изнудват.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато се снимате голи и изпращате снимка на други хора в нета си направете снимката така че да не се вижда лицето.
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя Явор там ще се пенсионира - откакто има интернет в бг е на тоя пост и веднъж годишно прави едно и също изявление. Колко е компетентен - видно от четивото е
7
0
 
20
 
! Отговори
AF преди 6 години
Подлъгани магистрати и полицаи, а дори и деца изпращат свои интимни снимки и голи видеа, след което ги изнудват.????????????????????????????????????????????????????????????????
6
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз нямам фейсбук и пощата ми е защитена и криптирана в разположена в швейцария, не ползвам windows a debian ,нямам skype , a ползвам wire и telegram , tox и retroshare.. Ще кажете аз не съм никой , да аме не.. Не ползвам нищо от това което ползва стадото , и се рекламира от медиите на ЦРУ и телекомуникационните оператори.
5
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите не могат да мислят , учете логика и програмиране, да се научите да мислите..
4
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:-) искали са да топнат чушлетата в агнешко...Обаче изненадааа...
3
1
 
31
 
! Отговори
Спонсор на МВР преди 6 години
"Подлъгани магистрати и полицаи изпращат свои интимни снимки и голи видеа, след което ги изнудват."Ами да спрат тези магистрати и полицаи, да си показват гениталиите в нета и няма да ги изнудват.