Европол арестува четирима български киберпрестъпници

Открити са 1000 кредитни карти, източени са 50 000 евро
5
Европол арестува четирима български киберпрестъпници
Снимка: Pixabay

Европол арестува четирима български киберпрестъпници от глобална престъпна мрежа, за която се смята, че е отговорна за поставянето на скимиращи устройства на банкомати в различни страни от Европа. Вследствие на извършената операция са конфискувани повече от 1000 кредитни карти, а събраните доказателства за криминални международни транзакции са на стойност над 50 000 евро.

Ето нагледно как са ставали далаверите: След поставянето на устройствата, банкоматите са били изпразвани в държави извън Европа, съобщи фирмата за киберсигурност TAD Group. С извършването на тези арести е приключило разследване, което е отнело две години и е обхванало целия европейски континент, Южна Америка и Азия. И четиримата задържани мъже са български граждани, съобщи Европол.

Скимиращите устройства са често използван от престъпниците инструмент за кражба на данните на банковите сметки на нищо неподозиращите потребители на банкомати. Казано съвсем накратко, тези устройства функционират като man-in-the middle атаките - когато хората ползват картите си, хакерите прихващат информацията за банковите сметки на жертвите.

За съжаление, скимиращите устройства почти винаги са неразличими, потребителите трудно могат да ги забележат, а в същото време са изключително лесни за изработка и употреба. Операцията на Европол се казва "Нептун" и е ръководена от италианската, българската и чешката полиция, с помощта на Европейския център за киберпрестъпления на Европол. Благодарение на нея са арестувани четирима български граждани, чиято самоличност все още е анонимна.

"Лидерите на тази транснационална престъпна група активно са наблюдавали всички етапи на престъпната й дейност, включително поставянето на техническите средства в банкоматите в централните части на европейските градове, производството на фалшиви кредитни карти и последващото източване на пари от банкомати в неевропейски страни, например Белиз, Индонезия и Ямайка", съобщават от Европол в официално изявление.
 


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
Ах, каква дискретна реклама...
4
0
 
7
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Я,пак,я ...

4 служби са работили 2 години за източени 50к ?

чудя се,само на едната служба,служителите на месец ..колко им е масрафа?

Звучи хита : ...за милиони няма закони,за кокошка няма прошка...
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 50 000 евро толкова шум? Че то тия 50-60 човека като си ги разделят, като се приспаднат разходите за изработка на чарколяците, за транспорт, подкупи - то така се пренася такава електроника - надпис на кашона "скимери", нали? И какво им остава? Едно кафе не могат да си купят. Абсолютни кокошкари! Тука цели язовири, ТЕЦ-ове, заводи откраднаха... аматьори. Да стават кандидат -депутати да ги обучат малко как се краде! Срамота!
2
0
 
17
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Кокошкарска работа 50 000 евро... В България се краде с милиарди и никой не може да ги хване...
1
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благодарение на нея са арестувани четирима български граждани, чиято самоличност все още е анонимна.

Ясна е работата значи.