Шестима са обвинени за незаконния прием в МУ-София

Студенти от арабски произход плащали по 40 – 50 хил. евро за "услугата"
26 яну 2018 14:19, Анисия Иванова
4
Шестима са обвинени за незаконния прием  в МУ-София
Архив: Булфото

Шестима души от Медицинския университет в София са обвинени в документни престъпления и престъпления по служба, обяви ръководителят на Специализираната прокуратура Иван Гешев.

Преди седмица прокуратурата, ДАНС и ГДБОП проведоха акция в Университета, свързана с нелегален прием на фиктивни студенти.

Още по темата

Делото за организирана престъпна група е образувано през септември 2017 г. Начело на групата, която е действала от 2015-та до 2017 г., бил бивш ректор на Медицинския университет.

Част от обвинените все още работят в МУ, а друга са бивши служители. По думите на Гешев е вероятно кръгът на обвиняемите да се разшири, тъй като има данни за повече участници, съобщи bTV.

Основното престъпление, за което се води разследването, е прием на чуждестранни студенти и „оправяне” на изпитите им по нерегламентиран начин. Приетите по тази схема студенти са над 20. Сумата за прием била 40-50 хил. евро, а за "оправяне" на изпитите - 2-5 хил. евро на човек.

В групата има и един чуждестранен гражданин, който е набирал студентите, които били с британско гражданство, но с произход от Ливан, Иран, Ирак, Египет.

Получавайки статут на студенти, те получават и статут за постоянно пребиваване в България, което също е била цел. Това е въпрос и за националната сигурност, така че и по тази линия се работи, посочи Гешев.

Шестимата членове на групата са с парични гаранции от по 200 хил. лева, което прави рекордната сума от 1, 2 млн лева. При обиск в частен дом са били открити 100 хил. лева в стерилизатор. Високите гаранции са наложени заради големите суми, които са взимали от студентите.

Целта е била тези хора, които не отговарят на изискванията да бъдат студенти, включително и че нямали средно образование, да получат диплома, както и възможност за постоянно пребиваване у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Afrika преди 6 години
Ohaaa, publichen eu christianski proces! :-)
2
0
 
18
 
! Отговори
Очевидец преди 6 години
От години ги има тези схеми в МУ, колко чуждестранни студенти извън ЕС взимаха изпити ,че и дипломи по втория начин, после се чудят защо не могат да си вземат приравнителните изпити в техните си страни и защо не искат да им признаят българските дипломи.
1
0
 
21
 
! Отговори
българин преди 6 години
Такива ,, доктори " , ли очакваше Меркел в Германия ?!?! Те и инже нерите са им такива ! Жална им майка на швабите !