Каракас – градът, в който дори умрелите не са в безопасност

Десетки гробове биват разбивани в търсене на злато и кости
8 апр 2019 18:30, Нели Христова
37
Каракас – градът, в който дори умрелите не са в безопасност
Снимки: Twitter

"Идвам тук всяка седмица. Страхувам се, че един ден ще дойдат и нея вече няма да я има завинаги.“ Преди година и половина, съпругата на Еладо Бастида издъхва. Погребана е в най-голямото гробище на Каракас - Cementerio del Sur. Ала в този град, дори и умрелите не са в безопасност.

Гробището тъне в пълна разруха, но не защото роднините са забравили за близките си и са ги изоставили, а защото престъпни групи изравят ковчези и кости за най-различни цели, съобщават от BBC.

Едни се опитват да се облагодетелстват чисто финансово, търсейки ценни бижута или златни зъби. Други имат нужда само от костите – за да ги използват в местни ритуали, наречени палерия.

"Когато погребах съпругата си, лесно се стигаше до гроба й. Но сега едва успявам, заради всички разкопани гробове и разрушени плочи“, обяснява Бастида. Черепи се търкалят из Cementerio del Sur, отворени ковчези препречват пътеки. Охраната на гробището казва, че престъпниците са толкова много и мисията да бъдат спрени е почти невъзможна.

Никой не може да спре онези, които искат злато или кости. Дори гробовете на исторически личности са разкопани и разбити. Така и тялото на някогашния президент на Венецуела и писател  Ромуло Галегос също е осквернено.

"Това е земя без закони. Никой не уважава нищо тук. Бог ще накаже онези, които правят това“, възмущава се Бастида. Положението е толкова сериозно, че някои от близките изписват върху надгробните плочи думите „това вече е ограбено“ за да предотвратят повторно разкопаване на гробовете. За тях, състоянието на  Cementerio del Sur е метафора за състоянието на държавата като цяло.

Жорж Лискано иска да ексхумира останките на близките си, тъй като е станал жертва на един от последните набези. "Това е в резултат на лошо образование... на едно колабиращо общество. Спрели сме да ценим институциите си, дори домовете си. В последните години тази държава е толкова фокусирана върху политиката, че забрави за нещата, които ни правят хора", казва той.

Още през 2016 г. правителството призна, че има проблем с безопасността. Тогава уверява хората, че полицейските патрули са повече от преди. Създадена е така наречената Боливарска национална гвардия, патрули пътуват всяка нощ до мястото. Резултат обаче няма.

В 19 часа в най-голямото гробище на Каракас няма тишина. Вместо това то е пълно с коли, озвучено от силна музика и пълно не с мъртъвци, а с хора, които танцуват и пият. Прикрити от глъчката, дори тийнейджъри опитват да разбият поредната гробница с подръчни материали. Ако в нея не открият бижута, то могат да продадат костите на умрелия на онези, които практикуват пало майомбе.

Свещеникът, който отслужва служби в малката църква признава, че прави каквото може с малкото средства, които получава. Параклисът на Cementerio del Sur няма ток, няма и вода. Той намеква и за друг проблем – гробището се е превърнало и в място за проституция.

Ала въпреки всичко това, там се извършват между 10 и 22 погребения на ден. Cementerio del Sur е мястото, което позволява на хората, които нямат достатъчно ресурси да платят на частна агенция, да положат близките си във вечен покой. Или поне докато някой не потърси дреха, златен зъб или кост, за да се облагодетелства от това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
Квазимодо преди 5 години
Сякаш не помним кой палеше и трошеше в София. Сякаш не видяхме кой палеше и трошеше в Киев.
21
1
 
0
 
! Отговори
до 7 преди 5 години
Ами с какъвто се събереш - такъв ставаш...Колкото и да не ти се вярва.
20
2
 
9
 
! Отговори
Totenkopf преди 5 години
То и при нас не е много по различно, кражбите и поругаването на гробове са навсякъде, а малкото заловени мародери, са или с административни наказания или условни присъди. Просто това зверство не се наказва. Та не им се смейте и ние сме тръгнали по техния път.
19
10
 
10
 
! Отговори
Берлин преди 5 години
Да се учим, да работим,да строим живота нов.Гордо знаме ни е Пyтин,пръв учител - ***-ду-ро.
18
13
 
13
 
! Отговори
Прос Селендур преди 5 години
Венецуела има по вече петролни залежи от Суадитска арабия ето ви го отговора за всички такива статии и за голямата "загриженост" на Янките за демокрацията там...
17
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистът е безнравствен и безбожен,той е съвършеният материалист,материализмът е залегнал като основа на комунистическият ленинизъм.Бутане и взривяване на църкви,заличаване на цели родове и села,тотален геноцид за всички вярващи хора.Така се гради светло бъдеще.Тези хора които ровят по гробовете,са също като иманярите прокълнати.Не само мародерите и иманярите са кълнати,и техните деца и внуци измират скоропостижно след тях.Това в Каракас,е дело на невярващи безбожници,това е дело на комунисти.
16
4
 
10
 
! Отговори
Алов преди 5 години
Баси грозното. СОДОМ !!!!!! БОЖе накажи ги
15
11
 
16
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
КОМУНИСТИЧЕСКИ ЦЕННОСТИ! БЕЗБОЖНИЦИ КОИТО ЗА ПАРИ ЩЕ ПРОДАДАТ И МАЙКИТЕ СИ! ТОВА СА ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА МАДУРО!
14
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Брежнев предаде Че.Путин ще предаде Мадуро.
13
9
 
8
 
! Отговори
Сарказъм преди 5 години
До Анонимен"Поръчкова статия за да се очерни великия Мадуро !"Сарказмът ти е добър!
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Даже и с общото за двете държави поругаване на гробове положението е много далече от България. Каракас отдавна е един от най-опасните градове на планетата, заедно с мексиканските. В сравнение с насилието на наркокартелите в Латинска Америка България е направо рай.
11
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поръчкова статия за да се очерни великия Мадуро !
10
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунистическия рай в действие.
9
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джендърчето Гауйдо изчезна от медиите и почнаха погромите в гробищата, работата е ясна.
8
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сто процента е дело на хората на оня мекия, дето се цани за президент.
7
13
 
14
 
! Отговори
Квазимодо преди 5 години
Нали точно тези са протестърите на Гуайдо.
6
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам друга представа за тези венецуелци. Не съм очаквал , че като са католици ще станат такива разбойници.
5
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лъжи само, там са социалисти и е рай
4
15
 
11
 
! Отговори
ъх преди 5 години
За софийските гробища ли е тази статия, чи пише Каракас, а аз такива неща и за у софийско четох тези седмици. Че ние сме бетер Венецуела, само дето нямаме петрол та ще пропуснем демократичната инвазия. Дай Боже да не се намери повечко петрол у нас. 10ти бурета по крайбрежието не ги броя, ако бяха повече томахавките вече кяха да летят към нас...
3
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Обикновен комунизъм,Сър!