В коронакризата бум на заемите за покупка на жилища

С 19% скочиха кредитите от 100 хиляди до 250 хиляди лева
169
В коронакризата бум на заемите за покупка на жилища
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Жилищните заеми продължават да са хит сред хората. Най-голям ръст от близо 19% за година има при заемите за граждани в размер между 100 хил. и 250 хил. лв., показват данните на БНБ. Най-често това са кредити за покупка на жилища. Разбира се, има и хора със свободни професии като адвокати и нотариуси, които взимат заеми като физически лица, но инвестират парите в бизнеса си. Често обаче те влагат средствата отново в покупката на имот - например за офис, пише „Труд“.

Още по темата

Само в рамките на третото тримесечие на миналата година заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали с 1612 броя (+4,6%) и вече надминават 36,6 хил. броя. Този ръст е почти колкото през третото тримесечие на предходната година, когато тези заеми са се увеличили с 1647 броя. Оказва се, че отпускането на нови жилищни заеми почти няма разлика спрямо ситуацията преди пандемията.

В рамките на година тези най-търсени от хората заеми между 100 хил. и 250 хил. лв. са нараснали с над 5,7 хил. броя, а общата отпусната чрез тях сума от банките е над 5,28 млрд. лв.

На второ място по ръст са заемите за домакинствата в размер между 250 хил. лв. и 500 хил. лв. Те отново са предимно за покупка на жилищни имоти. За година броят на тези кредити се е увеличил с близо 18%, или с 588 броя, а за едно тримесечие ръстът им е с 4,2%.

На трето място по увеличение са заемите за граждани в размер между 50 хил. и 100 хил. лв. Те са доста по-масови, тъй като освен за доплащане при сделки с имоти, може да бъдат използвани за покупка на коли, ремонти, лечение, образование в чужбина и т. н. Тези кредити нарастват с 11% за година и с 3,9% за едно тримесечие.

Спад има при най-малките и най-големите банкови кредити за граждани - в размер под 2500 лв. и над 500 хил. лв. Но тази тенденция започва много преди коронакризата. При нужда от малки суми хората просто ползват кредитната си карта или взимат от роднини. А на хората, чиито доходи им позволяват да изплащат заем от над 1 млн. лв., все по-рядко им се налага за взимат кредит. В края на септември 2020 г. заемите за граждани за над 1 млн. лв. са само 132 броя.

При заемите за бизнеса ситуацията значително се различава от кредитирането на гражданите. През третото тримесечие на миналата година нарастват само фирмените заеми в размер над 1 млн. лв., както и тези между 100 хил. и 250 хил. лв.

При останалите бизнес кредити има спад, което показва, че повечето малки и средни фирми предпочитат да ограничат дълговете си и не разширяват дейността си. При големите фирми обаче ситуацията е различна.
През тримесечието заемите за над 1 млн. лв. са нараснали с 90 броя, а общата отпусната с тях сума се е увеличила с 422 млн. лв. и надминава 26,2 млрд. лв. Заемите за над 1 млн. лв. формират 75% от всички средства, отпуснати от банките на бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
22
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Големите търговски вериги са пред затваряне поради липса на клиенти ! Хората вървят по улиците и падат от глад ! Опозицията като бутне Баце ще ни оправи за по малко от 600дни .Вервайте ми !
19
2
 
19
 
! Отговори
До Sperko преди 3 години
И колко печели един инвеститор даващ жилища под наем, след като текущо едно жилище струва 20+ пълни години наема си, без да броим амортизация, данъци и такси? Тук идеята за печалба е евентуалното покачване на цената на жилището с времето, а с намаляващо население, пренаситеност от имоти (както и 25% празни такива) такъв фундамент дългосрочно няма. Реално тази инвестиция в БГ е една от най-лошо представящите се в последните 10+ години. Догонва едвам инфлацията и толкова.
18
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цитирам, сайта инвеститор. Бг " Сделките с имоти у нас отново забавят темп в края на 2020 г."Цитирам капитал. Бг "пандемичната 2020 г. са с 8.2% по-малко, отколкото през предходната година. По данни на Агенцията по вписванията (АВ) пред нея са изповядани 185 445 сделки при 201 963 през предишните дванадесет месеца."Извинявам се, но къде видяха бум запокупки нажилища в тази вече и финансова криза,която дори не е в пика си. Няма да чета повече вашите новини, заради продажните си статии!!!
17
3
 
50
 
! Отговори
ИТ преди 3 години
Не знам колегите по колко пари вадят, но аз получавам около 2800-3000 чисти на месец, въпреки това няма как да се обвържа с кредит за приличен апартамент в престижният гето Младост. Родителите ни са обикновени хира, които едвам изкарват месеца. Жена ми е учителка с малка заплата и с две деца разходите всеки месец хич не са малки та да хвърлиш една камара пари за кутийка в квартал с инфраструктура, като след бомбандировка.
16
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната лъжлива статия. Повечето от тия кредити са рефинансиране на заемът при по-изгодни условия (и аз рефинансирах моя кредит).Така че реално новите кредити намаляват и то с много.
15
2
 
31
 
! Отговори
rat преди 3 години
Само немога да разбера това платена статия е на банките за заемите ли е или на имотната мафия?! Ако всичко е така добре, защо подяволите има толко много празни имоти?! Кой поддържа високите цени на жилищата?! И други "дребни" въпроси... Но едвали ще има кой да им отговори :(
14
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как го правят това, не знам. Нямаш никаква сигурност дали утре ще си на работа или няма да се разболееш а взимат кредити за по 20-30 години.
13
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балон определено няма (за разлика от 2007-2008 чийто цени все още не сме достигнали с малки изключения в определени части на София), цените следват инфлацията и дори не я догонват. Друг е въпроса, че и качествени жилища в столицата също НЯМА. Всеки строител гледа максимална печалба при минимални разходи. Общината е абдикирала, строи се навсякъде без оглед и идея и резултата е налице - балканско гето...
12
14
 
30
 
! Отговори
Sperko преди 3 години
Ще ви кажа как се получава тази работа, другари. Една шепа хора със стабилно количество капитал изкупуват имоти с цел печалбарство от наеми. Трябва да бъде забранено със закон гражданин на Републиката да притежава повече от 2/два/ имота. Допълнително, строго разследване ако някой се опитва да заобиколи закона чрез използването на фалшиви фирми, роднини, приятели и т.н.
11
1
 
22
 
! Отговори
Sw преди 3 години
Аз смятам че статистиката е вярна, дотолкова доколкото са верни числата подадени от банките. Въпросът е като е вярно, как така има повишаване за закупуване на жилища и изобщо теглене на заеми, като се очаква и има все пак криза за масовия работник/бизнес. Аз смятам, че с опитват да бият някаква несигурност/инфлация, да допълнят малкото си спестявания и да закупят нещо, като "сигурен пристан". Винаги си задавам обаче въпросът - Масовия кредитополучател, Е ли е по - умен от кредитоподателя???
10
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие сигурни ли сте че това е фейк нюз?
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно е. Българинът все на терсене. А след това се хапе за....
8
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са младите семейства от програмисти и козметички, които ще свият семейното гнездо в лукс имот в реномирания престижен Манастирски ливади.
7
3
 
40
 
! Отговори
Sperko преди 3 години
Идаааат! Идват програмистите с 9, 10, 20к заплатите да обяснят как балон няма, как само бедните си мечтаят за пукане на балон и как кадърните с големите заплати си купуват жилища за по ?2к/кв.м. Тоя сайт е пълен с *** от всеки цвят на дъгата.
6
0
 
30
 
! Отговори
6-7 по Рихтер преди 3 години
Точно така е, хората са хукнали да теглят кредити и да купуват на 1500?/m2.
5
0
 
21
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
Само ще да е така.
4
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бай пешо това го слушам от 20 години,ха ха
3
1
 
59
 
! Отговори
88 преди 3 години
През седмица се пиша как хората се прескачат един връз друг за да си купят апартамент, лекооо подозрително е ,че са платени статии
2
4
 
59
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 години
Балона се надува като за последно. Тази или следващата година се очаква голямото Бууум. То няма инфраструктура и нищо те искат по 1500 евро за квадрат на един смотан кутийник
1
0
 
36
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Хахххахааа