Адвокат: Ако Семерджиев беше задържан, тези момичета щяха да са живи

Шофьорът убиец е с 49 нарушения на пътя
6 юли 2022 22:50, Петя Славова
166

Георги Семерджиев - шофьор с 49 нарушения на пътя убива две млади момичета в София. Органите на реда часове по-късно го прибират и все още не е ясно дали за това време са му взети проба за употреба на алкохол и наркотици.

Какво следва за поредния убиец на пътя, коментира специалист.

"Един от вариантите е прокуратурата отново да се опита да повдигне обвинения за умишлено причинена смърт при управление на моторно превозно средство. С оглед на скорошния опит на прокуратурата с Милен Цветков, където в крайна сметка съдът не прие да има евентуален умисъл за това деяние, може би ще се ориентира към друга възможност, която също предвижда много сериозни наказания" заяви адвокатът Людмил Рангелов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата

Той допълни, че при осъждане на 20 години затвор от гледна точка на интересите на подсъдимия и обвиняемия в крайна сметка може да се получи доста неприемливо за обществеността наказание, но допустимо от закона.

Адвокат Рангелов коментира пред Bulgaria ON AIR какво трябва да се промени в закона за да не ставаме свидетели на подобни престъпни деяния.

"Специално за тези случаи е възможно още една промяна да бъде направена в правилата на съкратеното съдебно следствие, където сравнително скоро беше изключена възможността за такова процедура при умишленото убийство. Приемаме, че е непредпазливо, обаче в резултат на алкохол, наркотици и липса на свидетелство, когато е причинена смърт, може да не е допустимо прилагането на съкратеното съдебно следствие. Тогава би се получило по-добър ефект и по-голяма справедливост", казва той.

От думите на адвоката става ясно, че ако книжката не е истинска и е фалшива, то всъщност човек управлява без книжка и това също е престъпление. Той смята, че откритите полицейски артикули в автомобила на Семерджиев говорят за човек, който има някакви комплекси и само по себе си това е някакво нарушение освен, ако не е удостоверено че ги е ползвал.

"Вижте аз самият много пъти съм се замислял върху обстоятелството, че например постоянно се уреждат различни дрифтове, гонки и така нататък. Кога с предварителен сговор за повече участие на повече лица, кога с двустранни с такива, и полицията никога не е там, никога не вижда какво се случва", отбелязва Рангелов.

"Не мога да приема например когато светофарът на Орлов мост даде зелена светлина и потегли един мотоциклет със скорост, с която до Ропотамо е вече на 160km, да не следват никакви санкции. Има възможност информацията да се предава от полицаи на полицаи, които са на различни места, които наблюдават за обществения ред и така нататък.", допълва той.

Според него управляването на МПС без правоспособност е формално престъпление и лесно доказуемо. Доколкото е известно от брифинги и пресконференцията, която дадоха органите на МВР, следствието и прокуратурата, Семерджиев е залавян и то съвсем скоро да управлява МПС след употреба на наркотици на 11 юни.

На въпроса дали трябва да бъде отнемано МПС-то ори подобни случаи, Рангелов заяви, че такава санкция не може да бъде направена според конституционния съд. Сега има корекция в позицията на главния прокурор и тя се свежда до това само в случаите, когато моторното превозно средство, с което е извършено съответното престъпление и е собственост на този, който го управлява, може да бъде отнето.

"Там обаче възниква друг проблем и той изхожда от разпоредбите на наказателния кодекс, според който подобно отнемане на вещта се предвижда само когато престъплението е умишлено. Ако се тръгне в посока да може да бъде конфискувано или отнемано, трябва да се направи много важна промяна в общата част на наказателния кодекс. Не е толкова лесно да се вземе такова решение, защото променя принципно философията на
наказателния кодекс", твърди адвокатът.

Според него отнемането на моторното превозно средство би спряло един такъв човек.

"Както разбирам, обвиняемият днес е трябвало да се яви по друго дело, но не се е явил. Това означава, че има и друго дело. Ако той беше задържан на 11 юни, сега тези 2 млади момичета щяха да бъдат живи, при положение, че вече има констатации за безброй нарушения на правилата за движение, липса на свидетелство", отбелязва Рангелов

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
8
 
3
 
! Отговори
до 115 (95) преди 1 година
Не съм и адвокат! Пак не позна! Ще ти дам жокер - в момента чакам процес на едната си машина свързан с Blender и Unreal Engine за да мога да си легна сигурен че всичко е успешно. На другата се забавлявам докато чакам , като съм пуснал музика в ютуб и водя разговор полупpимат, като го уча на термини и основни принципи в общуването! Можеш ли да ми познаеш професията?
95
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според теб проблем ли е, ако този е карал с полицейски обозначения? Или ти е достатъчно само доказателството, че джипа му е убил две момичета? От там нататък няма нужда да знаем повече, така ли смяташ?
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
адвокатите на наркомана са в коментарите, не искат да се задават въпроси и прочее. Неудобно им става.
93
2
 
4
 
! Отговори
до 95 преди 1 година
Това което ти си смучеш от някъде, аз го наричам аргументи, а когато ти липсват аргументи, започваш с епитети и безпочвени обвинения! Че съм разпознаваем съм сигурен, защото сред такива като теб за съжаление стърча като колос. Против ГЕРБ гласувам още от първото появяване на Тиквата на сцената, когато някак си съм убеден, че ти ако не си гласувал за него, то тайничко си се надявал, че този път ще те спасят!
92
2
 
7
 
! Отговори
?? преди 1 година
Защо медиите показаха размазано видео от 300 метра? За да не се види, че кара с полицейски лампи ли?
91
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега сигурно ще се окаже че джипа е краден, след 3 дена гледане на рама и документи (нещо което се проверява за 2 минути)
90
3
 
1
 
! Отговори
айде айде преди 1 година
До пак до 95 - айде стига си ми дуднял за жертвите. От един пост си изсмука от пръстите 1000 и 100 причини, как не съм прав, за да стигнеш сега до тая мила опорка че съм искал да гледам жертвите. Ай изчезни вече, токсичен гербаджия. Ти наистина ли си мислиш, че си неразпознаваем, като се правиш на луд?
89
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този преди 3 дена е заредил на "Тракия" гориво и избягал, без да плати. *** му с ***. Тоя *** няма пукнат лев, вие за чадъри говорите.
88
0
 
15
 
! Отговори
MEN преди 1 година
49 пътни нарушения и този не е бил в затвора ? Само заради това е трябвало да му лепнат 15 години минимум. Абсолютно измислена държава. Несъмнено ще му се размине и двойно убийство сега. Явно е нечие синче. Дано поне излезат истински мъже роднини, съпрузи на убитите момичта и да направят това което трябва !
87
1
 
1
 
! Отговори
Застраховател преди 1 година
Аа.. чакай... това не е тотал щета. Волана, жабката и заден ляв стоп са здрави. Даваме 85% щета.
86
4
 
5
 
! Отговори
Нема Каско преди 1 година
Мале, сега като иде при застрахователя да иска тотал щета, сигурно няма да му дадат нищо, щом кара с фалшиви номера и без книжка. Горкия мамин той
85
1
 
4
 
! Отговори
Охо, този е готов преди 1 година
Този пич вдигна левела. С такава автобиография и затвора в джоба, вече е лесно-управляем и контролируем. С авторитета си на безстрашен убиец, той е перфектен кандидат за бос на подземния свят, ако се наложи да сменяме някой от старите кучета.
84
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Виаско най вероятно става дума за наркокартел в столицата, а децата са поръчани. Мислете ли че на полицаите в Симионово са им подарили дипломите иои са стана ли полицаи понеже ги е страх от престъпници? Съболезнования към родитилите.
83
0
 
4
 
! Отговори
пак до 95 преди 1 година
Единствената цензура която подкрепям и на която държа за да се чувствам поне донякъде , че живея сред хора е тази която спазва санитарна хигиена за близките на жертвите в подобни случаи! Самоличността на жертвите, както и кадри от момента на престъплението, трябва да бъдат публични само и единствено със съгласието на близките! Това дали ще видиш кадри не е решаващо в никаква степен! Можеш да се възпротивиш ако го пуснат и без да си гледал кадрите!
82
0
 
8
 
! Отговори
Citizen преди 1 година
Старата песен на нов глас т.е всяко чудо за три дни. Сега ще бълват новини и мнения на експерти докато се позабрави случая, НО животите никой не може да върне на тези момичета. И така до следващата касапница. След като няма адеквтно правосъдие, по добре роднините и родителите на жертвите да вземат нещата в свои ръце. Като изкормят двама, трима като този ще се замислят тия мамини геройчета преди изобщо на кола да се качат. Ужас. Бог да ги прости момичетата.
81
1
 
4
 
! Отговори
Работата е дебела преди 1 година
Татуирания има силен гръб. Цялата информация се потулва от всички страни. Делото се подготвя за провал в ранен стадий. Този сигурно го готвят за тартор на подземния свят.
80
0
 
11
 
! Отговори
Пореден преди 1 година
Жалко за младите души...много жалко.Съболезнованията ни приемете мили близки...колкото й ненужни са ви .Иначе Думи думи празни думи след 2 дена ще го пуснат и наново
79
0
 
5
 
! Отговори
до 95 преди 1 година
Далеч не се задоволявам с Ани Салич, не ме познаваш и е смешно да даваш подобни твърдения! Всъщност не притежавам телевизор от 20 години! Не съм гледал въпросното интервю с подчинените на Гешев, сигурен съм, че е било гнусно, затова не си го причинявам! Изглежда имам повече опит и съм свикнал да отсявам важното от плявата! В случая важното далеч не са точните обстоятелства. Истината е ясна на повечето хора. Важното се крие от страната на извършителя, не на жертвите!
78
0
 
6
 
! Отговори
Златю Баретата преди 1 година
Господин Барета в едно интервю каза: "Държавата е способна всичко да направи, какво значи дали може да се справи с организираната престъпност?!" и е прав. Държавата няма воля да се справи с тези мутри, които може да опраска буквално за 5 дена. Държавата е опиянена от корупцията, а черния сектор я чукa пияна, това не е любов. Рано или късно това ще прерастне във война, гражданска.
77
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук изниква въпроса какво трябва да излиза в общественото пространство. Само цветя и рози или истината. Ти се задоволяваш с това, което Ани Салич ти поднася, но има хора, които имат нужда от повече информация за нещата и смятат репортажите за крайно незадоволителни. Информацията винаги е полезна, била тя лоша или добра. Но ограничената информация е винаги лоша.