Скок на кражбите в домовете, разкритите са малко

Хората се чувстват безащитни и като че ли закони няма
3 яну 2023 12:14, Петя Славова
23
Скок на кражбите в домовете, разкритите са малко
Снимка: БГНЕС

Скок на кражбите в домовете отчете статистика за 2022 г. Справка показва, че през ноември 2021 г. са извършени 68, а само 22 са разкрити.

За 2022 г. кражбите са 104, а разкритите са едва 35. За цялата 2021 г. кражбите са 1425, а разкрити са 380, докато през 2022 г. общо са 1676, от които едва 495 разкрити.

"Когато стане тежко престъпление обикновено се оказва, че извършителят е рецидивист и никой не го е погледнал. Хората с униформите са много малко. Охранителната и криминалната полиция са около 13-14 000. От тях може би 5000 са на улицата. Всички останали са зад бюро, на топло и по-високоплатено. Много отдавна полицаите са забравили етиката и са в тази професия не защото им е призвание. Имахме идея с Рашков да превърнем всеки полицай зад бюро в двама на улицата", заяви пред Нова тв експертът проф. Николай Радулов и допълни, че регистрираните престъпления са около 1/3 от реалната престъпност.

По думите му има случаи на полицаи, които отказват да вземат отпечатъци след кражба, защото нищо нямало да излезе.

"В Института по криминалистика не се познават инструментите и не се ползват. МВР се е превърнала в затворена, самозадоволяваща се и съществуваща за себе си структура. Трябва да се наемат нови млади полицаи, да се обучат и да се изкарат на улицата. Заплатите им обаче трябва да се увеличат, защото са най-ниските в МВР", коментира той.

Домът на хабилитиран учен във Врачанско е обиран десетки пъти. "15 пъти е влизано вкъщи с взлом, невинаги се краде. Два пъти ми откраднаха пари, телефон веднъж, коса, лопата, кирка. С нищо не се провокира това. Всички прозорци имат железни решетки, вратите са железни, винаги се заключва, но те ги разбиват. Не се страхувам, но и не съм спокоен. От прокуратурата имам два отговора - единият път извършителят е малолетен, другият, че е непълнолетен", разказа доц. Васил Димов.

Според кмета крадците са малолетни и няма закони за тях. "Винаги реагираме, откриваме нещата и ги връщаме понякога. Полицията се справя, но по-нататък не е наша работа", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълно е с ромове особенно по селата ,а кметовете ги приемат веднага
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето кражби ги извършват ПОЛИЦАИ или по тяхно нареждане ,, жалката истина за България.
18
1
 
21
 
! Отговори
ama преди 1 година
Затова пък, ако сгащиш крадеца и го спукаш от бой, ти ще си виновен, щото виждаш ли, си му нарушил правото да краде. Логика и чудо
17
0
 
19
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Законът също е скапан. При разпит на ци**нин трябва да му обясниш че може да не казва неща, които го уличават в кражба. Е КАКВО Е ТОВА? Нали за това го разпитваш за да го хвнаеш и докажеш че е крал. Другото е с парите за отпечатъци. И ако си мислят че ще се препълнят затворите има сума ти неизползвани казарми - да ги преустроят и настанят. Да ги карат обаче и да работят по мините като едно време да се научат да не краднат! Затворът е за превъзпитание , а не да ти е топло през зимата!!!
16
1
 
23
 
! Отговори
Един Българин преди 1 година
Няма пари за вземане на отпечатъци от обраните домове, защото кражбата била "малка". После като няма свидетели младшата прокурорка ти спира делото. Възразяваш и вместо да направят нещо пак е същото - няма отпечатъци, няма свидетели! Еми то "хубаво" ама така стимулираме престъпността. Аз съм потерпевш 2022ра и не вярвам да са заявени само 104 кражби от домове т.к. в същия ден имаше още 3 само в квартала. Полицаите знаят кои са, но проКОРатурата на герб не ги преследва.
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Очевидно нещо е много сбъркано в полицията. И това нещо започва от ниското заплащане, но ниското заплащане не е само там. Гнилостта на системата идва от крадците в политиката.
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
четете ли тези лъжи - 68 кразби от домове за Ноември, сериозно ли? блато сме и блато ще си останем
13
10
 
7
 
! Отговори
Ефектът преди 1 година
Рашков. Не случайно човека се е уредил с толкова имоти.
12
0
 
22
 
! Отговори
... преди 1 година
Не само няма закон, но няма и на кого да се оплачеш! Местните дерибеии(разбирай ченгесари) дори не си правят труда да прикрият досадата си, когато ги потърсиш. До там я докарахме, че крещят на хората, които са станали жертва на престъпление. Гнусари долни! Само за заплати мрънкат!
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заптиета само за пари мислят, повечето от тях за нищо не стават. Сложили си колата на осветено място, а апашите знаят къде стоят и минават по тъмния път към малата. Въобще трагадия са. Повечето са като Симон Радев.
10
0
 
28
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
В момента тече разследване, издирват се извършителите ?! Наистина ли вярвате че в районното някой Разследва нещо...Ха ха...или пък Издирва...Хаа.аа ха...Блаженни са вярващите. Нали крадците в района са едни и същи и всеки полицай ги знае ! Правете си изводите сами !
9
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като че ли? Ама иначе плащайте данъци и гласувайте. Защо?
8
1
 
29
 
! Отговори
Препатил преди 1 година
От край време (30ина години) разкритите кражби от домовете клонят към Нула. Бригадите крадци работят с чадър от РПУтата. Ако не вярвате или не сте го преживели попитайте хора препатили вече. Отговорите са почти идентични. Крими следователите дошли и казали днес има още няколко кражби в същия квартал. След три месеца им звъниш, защото те няма да го направят и ти отговорят че са открили много Твои ! отпечатаци на нетипични места в апартамента ?! Викам нормално нали аз съм правил ремонт навсякъде !
7
2
 
23
 
! Отговори
Бонго Бацил преди 1 година
За 1200лв. заплата ченгето се прави, че ние чуло ние видяло нещо. Боли го дедовеца кой са обрали. Ден да мине друг да дойде, заплата си върви! Мотивацията е отрицателна, а вие си чешете езика с празни проказки.
6
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом са малолетни,да се открият отново ТВУ-тата.И там да ги превъзпитават.А родителите им да плащат.Ама били безработни!А защо са безработни?Докога ще отглеждаме престъпници?
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
3, 'СКОК на кражбите в домовете. Чети бе мушмол' --- мъжете крадат на жените си роклите ли значи това, не разбрах
4
0
 
26
 
! Отговори
В едно голямо село, преди 1 година
където имам роднини, периодично има десетки взломове. Всички знаят, че това се случва, когато за пореден път излезе от затвора синът на местна алкохоличка. Нейният прякор е "Дзверо", на сина й казват "другио дзвер". Майка и син продадоха една след друга двете къщи, които наследиха и пропиха парите. Жената крета с малка пенсийка, синът се оправдава"Разберат ли, че съм бил у затворо, нечат да ме земат на работа, затова краднем". Така казва, когато СЛУЧАЙНО го заловят при кражба. Непоправим е.
3
7
 
7
 
! Отговори
До и.иот 1 преди 1 година
СКОК на кражбите в домовете. Чети бе мушмол, това е от как Рашков Дамаджаната взевласта и Рундо Коремното каза, че при него ще цъфнем.
2
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДА СЕ СЪРДЯТ НА РАДЕВ
1
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
е как тъй, нали главния прокурор на ГЕРБ каза още преди 3 г че е изкоренил битовите престъпления, каквото и да значи 'битови'