Контрабандистите на цигари стават все по-изобретателни

Най-често стоката пътува от Турция през България към Западна Европа
2
Контрабандистите на цигари стават все по-изобретателни
Снимка: Агенция "Митници"

Високите цени на цигарите в Западна Европа правят контрабандистите все по-изобретателни. Това личи най-вече на границата ни с Турция, където редовно пристигат камиони, натоверени по документи например с мебели, а вътре в тях и с кашони с цигари. Укритията не са никак случайни.

Преди дни на Капитан Андреево пристига камион, който по документи вози текстил и метални шкафове. Необичайната комбинация се оказва достатъчни съмнителна за митничарите.

„Точно в този случай е селектиран камиона по анализ на риска и се осъществява, както документален контрол, така и сканиране с рентгенова апаратура, при която не са установени необичайни плътности”, заяви Диана Маркова от Агенция "Митници" пред Нова телевизия.

На пръв поглед апаратът не дава данни за нещо незаконно в камиона. Следва обаче физически контрол. При текстила няма нищо нередно, металните шкафове обаче вместо празни, както е по документи, са пълни с контрабанда.

„Цигарите, които са открити, са над 1,4 млн. Пазарната им стойност е над 430 хиляди лева”, добави Диана Маркова.

Само за два дни митничарите са задържали близо 2 милиона къса цигари, а укритието е подобно.

„Много често цигарите се укриват в мебели, където се използват кухините. Има случаи на открити цигари в дивани, табуретки, между гипсокантонени плоскости, в алуминиеви профили”, уточнява Маркова.

От началото на годината задържаните цигари само на „Капитан Андреево” вече са над 6 милиона и половина къса. Най-често цигарите пътуват от Турция през България към Западна Европа.

„Целта на контрабандистите е да реализират нелегалните цигари на пазара в западна Европа, където цените са много високи, а пък те ще реализират по-големи печалби”, казва Диана Маркова.

За миналата година общо за Агенция "Митници" задържаните контрабандни цигари са близо 100 милиона къса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: контрабандацигари
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Всички стават по умни,по изобретателни-само нашта полиция и политиците все стват по .ъпи и бесполезни и не вършат абсолютно никаква работа,само цоцат народна кръв и данъците ни,бесполезни институции който трябва да бъдат ликвидирани!