Разбиха мрежа за фалшифицирани творби на Банкси

Те са продавани в Испания и САЩ
Обновена: 7 мар 2024 15:16 | 7 мар 2024 15:15, Стела Стоянова
2
Разбиха мрежа за фалшифицирани творби на Банкси
Снимка БГНЕС, архив

Испанската полиция е разбила мрежа, обвинена във фалшифициране на произведения на британския художник Банкси, които са били продавани в Каталуния и в чужбина, по-специално в САЩ, на цени до 1500 евро, съобщиха от полицията, предаде АФП.

По случая са арестувани четирима души: двамата ръководители на работилницата, в която са били изработени фалшификатите на Банкси, и други двама души "с познания в света на изкуството", обвинени, че са пуснали тези фалшификати в продажба, се казва в съобщение за пресата на регионалната полиция на Каталуния, Mossos d'Esquadra.

Според изявлението произведенията са били продавани в специализирани магазини, в аукционни къщи в Барселона и на уебсайтове.

Четиримата обвиняеми са обвинени в измама и престъпления срещу интелектуалната собственост, се казва в изявлението.

Според каталунската полиция най-малко 25 произведения, нарисувани със спрей върху картон, са били продадени "в Испания, Германия, Швейцария, Съединените щати и Шотландия". Стойността на измамата е "10 000 евро", се казва още в съобщението.

Разследването е започнало в средата на 2023 г., след като са открити фалшиви творби, приписвани на мистериозния художник на графити Банкси, в платформи за онлайн продажби.

Разследването ги е довело до работилница в Сарагоса, в област Арагон, съседна на Каталуния, където "млада двойка, която е била почитател на градското изкуство на Банкси и която е имала икономически проблеми, е създала творбите", се казва в изявлението.

Двойката продала своите фалшификати за 80 евро на хората, отговорни за разпространението им, които получили фалшиви сертификати за автентичност, за да увеличат цената и да ги предлагат в пунктовете за продажба.

Разследването все още е в ход и не са изключени нови арести, добави каталунската полиция.

Загадъчният художник Банкси е световноизвестен със своите стенописи и шаблони, които носят десетки милиони евро на пазара на изкуство. Той крие самоличността си от началото на кариерата си. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
3
 
! Отговори
Бански преди 1 месец
Няма нефалшифицирани творби на Бански. Докато е анонимен - всеки може да се подписва с неговото име. Всичко е фалшификат. Всичко е оригинал.
1
2
 
2
 
! Отговори
Банцинг преди 1 месец
Кво толкова се превъзнасят по един вандал!?