Претърсиха дома на президентката на Перу за скъпи часовнци

В обиска са участвали 40 полицаи и магистрати
Обновена: 30 мар 2024 14:17 | 30 мар 2024 14:17, Петър Бойчев
6
Претърсиха дома на президентката на Перу за скъпи часовнци
Снимка БГНЕС

Жилището на президентката на Перу Дина Болуарте беше претърсено в рамките на разследване за незаконно обогатяване, предадоха световните агенции.

Перуанската лидерка е заподозряна, че не е декларирала пред властите колекция от луксозни часовници. В претърсването са участвали 40 полицаи и магистрати. Целта на операцията е била конфискацията на часовниците "Ролекс".

Кадри, излъчени по местна телевизия, показват разследващите да обкръжават дома на президентката в покрайнините на Лима. Заради операцията са били блокирани и околни улици и движението по тях е било спряно.

Намесата на полицията е била поискана от прокуратурата, след като преди това тя отхвърлила искането на Болуарте сама да й предостави часовниците и документацията, свързана с тяхното закупуване.

В случай че се стигне до дело, по конституция то не може да стартира до юли 2026 г., когато изтича мандатът на Болуарте.

Скандалът се разрази, след като местното издание "Ла Енченора" публикува на 15 март серия от снимки, показващи Болуарте да носи различни луксозни часовници в периода, в който тя е била част от правителството през 2021 г. и 2022 г.

След това Болуарте заяви, че съвестта й е чиста и че притежавала само един стар часовник, закупен със спестяванията й. "Влязох в управлението с чисти ръце и ще изляза с чисти ръце, както обещах на перуанския народ", каза тя.

61-годишната Болуарте вече е обект на едно разследване за "геноцид, убийство с утежняващи вината обстоятелства и нанасяне на сериозни наранявания". Това разследване беше подето след смъртта на над 50 души по време на двата месеца на социални размирици, придружили идването на Болуарте на власт.

Дина Болуарте стана президент на Перу след отстраняването от поста и ареста на държавния глава от левицата Педро Кастильо, на когото тя беше вицепрезидент, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЧИСТ ПОЛИТИК ИМА ЛИ ?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Часовници? Честно?
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре, че нашият президент матрьошка взема само кеш , за него времето няма значение, не му трябва часовник. Знае къде е Урал и как се стига до там
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом няма евраци и кюлчета нищо не е.
1
5
 
7
 
! Отговори
Ха-ха-ха-ха-ха-ха преди 1 месец
Перу са едни от най-големите *** в света, заедно с България имаме най-много загинали по времето на КОВИД-19. Двете държави имат убеждението, че все "някой ще дойде и ще ги оправи". Затова Перу избраха преди десетилетия един японец за президент - Алберто Фухимори защото мислеха, че щом е японец значи е много честен. Управлението на Фухимори беше нещо като Кирчо-Кокорчо умножено по хиляда - репресии, политически убийства и ужасяваща корупция и ограбване на държавата.