Европейското зарядно за телефони влиза в сила

90% от мобилните телефони в Европа ще могат ползват общо зарядно до 2 години
Обновена: 29 дек 2010 13:16 | 29 дек 2010 13:16,
53
Европейското зарядно за телефони влиза в сила
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

90 на сто от мобилните телефони в Европа ще могат да се ползват с общо зарядно до две години, след като от 1 януари 2011-а влиза в сила нов стандарт за производство на зарядни устройства в ЕС.

Универсалното зарядно ще бъде с букса микро-USB и ще може да се използва с новите модели телефони на Apple, LG Еlectronics, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion (RIM), TCT Mobile (ALCATEL), Samsung, Sony Ericsson, Emblaze Mobile, Huawei Technologies и Texas Instruments.

Новият стандарт, който е по-икономичен и може да запълни батерия на обикновен GSM за около 2 часа, ще позволи в бъдеще телефоните да се продават без зарядни, което ще ги направи по-евтини.

Смята се, че той ще даде тласък на използването и на т.нар. стоящи зарядни, които позволяват зареждане на публични места като хотели, офиси, заведения, гари и др.

Европейската комисия, която инициира подписването на меморандума за разбирателство между 13-те водещи производители, съобщи, че очаква и екологичен ефект, свързан с намаляване на общия обем на преработваните електронни отпадъци.

Директивата за преработка на електронни отпадъци предвижда при купуването на нов телефон, старият заедно със зарядното да се връща в магазина, но засега едва една трета от този вид отпадъци се преработват. Според международната асоциация GSMA всяка година в света се изхвърлят 51 000 тона зарядни устройства.

Все още технологично не е възможно зареждането на мобилните телефони без външен акумулатор, а в Европа няма достатъчно слънце, за да се премине към масово използване на соларни батерии за телефони.

Новият стандарт за общото зарядно ще обхване само апаратите, които могат да се включват в компютър. Моделите с микро-USB изход, които вече са на пазара, няма да са съвместими с всички видове телефони, а само с модела, с който се продават.

Причината е, че новият стандарт е технически модифициран, за да е съвместим с различните марки. Той ще работи само с апаратите, произведени след 1 януари. Засега няма потвърждение от производителите и вносителите дали универсалното зарядно ще започне да се продава едновременно в магазините във всичките 27 държави-членки на ЕС, нито дали заради по-дългия си живот то ще има и по-висока цена.

Очаква се общото зарядно да се наложи като доминиращ стандарт в Европа до две години, тъй като в момента хората сменят мобилния си апарат средно на всеки две години. Навлизането на новия стандарт за зарядните ще става постепенно и ще зависи от темпа, с който потребителите преминават към по-нови модели GSM-и.

Според уверенията на Еврокомисията универсалното зарядно е по-сигурно и отговаря на изискванията за нивото на електромагнитните  емисии и за защита от външни въздействия.

Брюксел съобщи, че проучва възможността за възприемане на универсални зарядни устройства и за MP3, лаптопи и за друга портативна електроника, но засега технически това все още не е възможно. Все пак мобилните телефони са най-често използваните и ефектът от нововъведението ще се усети осезаемо от пазара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
6
 
! Отговори
Мариян преди 13 години
Знаб бе пич!Но защо обиждаш!Личи си кой е ***!!!
29
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***... Знаеш ли още колко марки имат "всичко в едно"?
28
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нямам против качествата на Самсунг, но си купувам Нокиа или Айфон, защото съм бял човек и искам да подържам Европа и Америка. Ако не са те да дават тон, Самсунг и НТС няма да има на кого да подражават.
27
3
 
4
 
! Отговори
Мариян преди 13 години
Да 28! SAMSUNG винаг са били,сега са,и ще бъдат 1!!Аз съм със Samsung Omnia,и е един невероятен смартфон!Всичко в едно!!!
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Имам телефон samsung от 5 години, не е мръднал. От моя опит със самсунг мога да си направя извода, че са изключително здрави телефони. Предполагам, че много хора са на същото мнение.
25
1
 
2
 
! Отговори
Юберменш преди 13 години
Меглена Кунева пусна идеята.
24
0
 
0
 
! Отговори
Xscds преди 13 години
opravete si greshkata v podzaglavieto nekadurnici
23
1
 
4
 
! Отговори
До хахаха преди 13 години
Айде бе *** . Нокиа сега бият рекорда за продаване на скъпи *** и чупливи ! А Самсунг сега водят пред Нокиа със Galaxy S i S8500 WAVE моделите ! Нокиа сега немoже да им се опре прави опит да им се опре само със модела N8 ама пак си е *** symbian !!! А BADA OS вече пробива стабилно на пазара !
22
0
 
4
 
! Отговори
хтц преди 13 години
трябва да го направят с mini usb а не с micro
21
17
 
3
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
освен това инвалида си ти защото не си живял навън да видиш че HTC и Samsung ги купуват само избушляци на първо място българите наред с *** пакистанци и др. ***. НОРМАЛЕН БЯЛ човек HTC НЕ КУПУВА.... обаче балканския ориенталец HTC и Самсинг твари като портокали преди пленума на БКП. Хем евтинко хем си мисли че е фанал технологиите за шлифера :D :D :D
20
11
 
2
 
! Отговори
хахаха преди 13 години
ами да те светна нокия също се зареждат кеф ти от УСБ кеф ти от мрежата. О ОТКРИ ТОПЛАТА ВОДА. Но HTC е ТАЙВАНСКА ФИРМА правеща ***. Самсунг са същите *** :D :D :D
19
3
 
1
 
! Отговори
Светли преди 13 години
Ей, КАПО такава дума "питни" НЯМА !? А за тези от нокиа какво да ти кажа те са най -добрите също като тези от марцедес , панасоник и тн.....
18
1
 
2
 
! Отговори
Dan преди 13 години
Явно си технически грамотен, но смятам ,че батерията за един елементарен телефон с дисплей и телефонен указател не трябва да е толкова мощна защото няма да поддържа многото функии които ги има и най-елементарният телефон в момента, по-скоро дори си го представям като калкулатор със соларна батерия, и след като има соларно зарядно за GSM мисля, че няма да е чак толкова нерешим технически проблем, но аз съм лаик и обичам да си фантазирам, това ми доставя удоволствие!
17
0
 
1
 
! Отговори
капо преди 13 години
Това със слушалките почти е факт - всички нови телефони имат стандартен 3.5 мм изход за слушалки. Със слушалките за HTC телефона слушам музика на него, а също ги ползвам като слушалки за лаптопа.
16
0
 
6
 
! Отговори
капо преди 13 години
Самото зарядно на HTC, a и на други иновативни производители представлява един кабел Стандартен USB към микро USB и щепсел с изход-стандартно USB. Така мога да си зареждам телефона както от ел. мрежата, така и от всяко друго устройство, което има стандартен USB вход, само чрез кабела, който е стандартен.
15
0
 
16
 
! Отговори
Локомотивът преди 13 години
Това със зарядните е добре - едно зарядно и точка по въпроса! Да се направи същото и със слушалките - един вид и точка, станаха две точки! Да се последва и от батериите(в момента има над 50 вида) да бъдатс еднакъв амепарж и волтаж максимум с 2-3 идентични размера - те в най-голяма степен са виновни за замърсяване на околната среда.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Супер, а който изобрети и дистанционно със слот за сим карта, да му звъннеш като го загубиш ще остане под пари.
13
1
 
28
 
! Отговори
Тони преди 13 години
Нещо не си в час.1. НТС много отдавна правят зарядните си по този стандарт.2. НТС да са *** може да го каже само някой технически инвалид. Тази фирма е създадена преди 13 години, но до преди 2 години проивзежда само телефони за други производители. Напрактика, всички скъпи и върхови модели на почти всяка една марка са произведени от НТС. 3. Човешката тъпота наистина е безкрайна.
12
0
 
3
 
! Отговори
tedd преди 13 години
Това наистина е добра новина!Не беше ли семейство Паси инициатор на тази идея?
11
1
 
20
 
! Отговори
КАПО преди 13 години
HTC отдавна са с микро USB, така, че няма нужда да влизат в алианси някакви.Не са като ония питни Нокиа, с техните дебело зарядно, тънко зарядно, супер тънко зарядно, прдълговата букса, дебел жак, тънък жак и т.н.