Брюксел иска конфискация по донос

В междинния си доклад ЕК потупа братски България
Обновена: 18 фев 2011 15:50 | 18 фев 2011 15:49,
222
Брюксел иска конфискация по донос
Снимка: Булфото

Европейската комисия ни препоръча конфискуването на незаконно имущество да може да става и без да се чака решение на съда, а разследване да може да се открива и по донос.

Идеята се съдържа в междинния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, който беше огласен днес.
Според Брюксел законът за отнемане на имущество, чийто проект вече е готов, трябва да бъде по-строг и да позволява на властите да прибират незаконно богатство, без да чакат присъда от съда.

Препоръчва се да се въведе и т.нар. разширена конфискация, която предвижда отнемане на собственост на лица, за които се установи, че са свързани – семейно или чрез бизнес, с осъдени за организирана престъпност, тероризъм, за трафик, за подправяне на евро и за наркотици.

Новият закон за отнемане на незаконното богатство е поставен като първостепенна цел пред България до излизането на официалния годишен доклад на комисията през юли.

Като цяло междинният доклад дава положителна оценка за усилията на България и в Румъния, но не споменава отмяната на механизма, който им беше наложен с влизането им в ЕС.

Говорител на Европейската комисия отказа да се обвърже с мнение дали позитивните заключения ще освободят блокирания път на двете държави към влизането в Шенген, заявявайки, че институцията не прави връзка помежду им.

Както е известно, Германия, Франция и Холандия искаха да видят докладите, преди да допуснат обсъждането на кандидатурите ни за Шенген.

Българският доклад, разпространен преди малко от Еврокомисията, хвали особено магистратите, като този път е по-критичен към полицията и прокуратурата.

В документа се посочва, че шумните операции срещу организираната престъпност „са довели до малко на брой повдигнати обвинения“.

В същото време магистратите получават плюсче за присъдите срещу Александър Томов и Мария Мургина, а оправдателните решения срещу Николай Цонев, Ахмед Доган и Асен Друмев са сложени под черта.

Според Брюксел България може да напредне чувствително в борбата с организираната престъпност, ако обучи съдии по икономическите и финансовите престъпления, защото големите дела все още са предизвикателство за магистратите.

Намеква се, че от липса на подготвени кадри страда работата и в най-голямата гордост на Брюксел – създадените по негова идея специализирани звена между прокуратурата, полицията и ДАНС срещу голямата престъпност.
Брюксел е доволен и от промените в Закона за съдебната власти и от засилването на функциите на Висшия съдебен съвет.

Правителството пък е похвалено за специализирания съд за организирана престъпност, за реформите в митниците, най-вече заради големия брой уволнени митничари. Комисията даже намеква, че няма да възрази, ако на митничарите се дадат разследващи функции.

Управляващите могат да разчитат на подкрепата на Брюксел и за БОРКОР, за който се уточнява, че правителството е отделило до края на годината 4 млн. евро.

В тази област се препоръчва да се отиде и по-далеч, като партийната корупция се инкриминира в Наказателния кодекс.

Прави се лека забележка за подслушванията, с препоръка те да се правят само по тежки престъпления и при строго спазване на закона.

Съдебната система, бичувана в последните два доклада на Европейската комисия, този път получава добри оценки. Посочва се, че има прогрес по отношение на по-бързото насрочване на дела, по призоваването на свидетели, а новият образец болничен лист е довел до намаляване на неявяванията по дела.

Съдиите обаче трябва да пишат по-бързо мотивите по решенията си и най-вече да ги качват на интернет страниците, за да се подобри прозрачността на съдопроизводството.

Висшият съдебен съвет е в двузначна позиция, защото, от една страна, е поощрен, че наказва строго магистрати, замесени в търговия с влияние и с корупция, но от друга, не е достатъчно прозрачен, когато назначава свои членове.

Според доклада до лятото България трябва да се задълбочи в реформите в съдебната система и в полицията, да подобри съдебната практика. И за кой ли път – да покаже резултати в дела за корупция и организирана престъпност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
3
 
11
 
! Отговори
До 133 преди 13 години
Аз съм свидетел, не пускам донос, искам да свидертелствам за 66 години кражби от БСП и клонинги, за да им се отнемат крадено имущество и пари, да ходят у партизанската колибка на дядо и баба в гората! Мръсни шумкари треперете!
125
6
 
5
 
! Отговори
Даскала преди 13 години
В света няма нищо безплатно. Нито здравеопазването, нито образованието. платихме го с кастрацията на нацията си. Комунистите избиха най-качествената част от народа ни, а техните синове от типа на доносника гоце и станишев прокудиха останките от истинските българи. Ако не си живял по времето на комунизма никога не казвай колко е бил хубав.
124
6
 
17
 
! Отговори
Гласоподавател преди 13 години
Животът на хората се влошава все повече и повече благодарение на "мъдрото" управление на боковото правителство. На мен не ми пука,че Томов и Мургина били осъдени, пука ми, че няма работа, пука ми, че с всяко увеличение на хранителните стоки обедняваме правопропорционално на скока на цените, пука ми, че не мога да отида лятото на почивка, пука ми, че депутатите взимат 2 900 лв чисти, а майка ми е със 160 лв. пенсия, пука ми, че на управляващите не им пука за народа, а те самите тънат в лукс.
123
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това с доносите не трябва да се допуска. ЕС ще стане СССР.
122
6
 
9
 
! Отговори
Свидетел преди 13 години
Аз един от народа, искам да съобщя за пладнешки грабеж извъшван от БСП и клонинги в продължение на 66 години. Иземете имушеството и парите на м,ръсната червена мафия!
121
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
докато няма съд и прокуратура,законите нямат значението и сега има сурови закони,но няма един осъден политик или мутра
120
2
 
5
 
! Отговори
до 125 преди 13 години
Права си Дани, но пък се откриха нови в централата на ГЕРБ, дори се говори, че ще разширяват щата. ЗА да те наемат е необходимо да запаметиш 10 фрази. Хахахахахаха
119
0
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 13 години
Странно защо е пропуснато най-важното от доклада."ЕК препоръчва да се запази реформаторският устрем и до юли да има достатъчно убедителни резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията."А точно това особено втората част казва всичко.
118
2
 
2
 
! Отговори
martin преди 13 години
za tozi, koito mozhe da dokazhe proizhoda na dohodite si tova ne e prpoblem
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Мда, конфискация по донос... Демек като изкарат сестра ти ***, ти после доказвай, че нямаш сестра.И как би действал един такъв закон, ако беше приет, да речем, преди половин година? Пример - има донос, че един министър е закупил четири апартамента с незаконно придобити и недекларирани пари. Апартаментите се конфискуват, а проверката тече от един месец до три години (според шефа на НАП). Или завършва за три дни и апартаментите се връщат?
116
8
 
7
 
! Отговори
Smart za Komunistite преди 13 години
Smart za Stanishev, Parvanov i Kompania
115
3
 
4
 
! Отговори
Дани преди 13 години
До 113Ти да не мислиш, че има голям щат на Позитано 20? Малко са и затова не успяват да огреят навсякъде, ама доколкото се вижда и там ще има съкращения. Намаля се далаверите на партията майка и няма кой да дава пари на вятъра.
114
3
 
7
 
! Отговори
Smart za Komunistite преди 13 години
Smart za Komunistite
113
12
 
11
 
! Отговори
vini преди 13 години
Браво Борисов.Браво ГЕРБ
112
6
 
5
 
! Отговори
333333333 преди 13 години
хехехе! герберинките как вирнаха гребенчетата. браво, ама като излезе чичо пешо на улицата щото е граден мое да му дадете гоя доклад
111
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
бъдете спокойни за един два обикновени имата законът не се прилага. Но за повече и то незоконно придобити - ЧАО. За да има правосъдие трябва да се разпусне целият червено-син Висш съдебен съвет. Защо съдиите не се избират от хората, както е в немалко страни. Не върши работа, свършва му мандата и е АУТ!
110
5
 
15
 
! Отговори
Антимасон преди 13 години
Системата на Нов Световен Ред повтаря досущ системата на псевдокомунизма.Същите извращения, но в още по-страшен вариант маскирани зад фасаданата демокрация и правовата държава.Дори при комунизма имаше доста положителни неща и придобивки за обикновените хора - безплатно образование и безплатно здравеопазване. Днес няма !Това, което подкрепя ЕК ние сме го виждали в България преди 60 години. Наричаше се Народен съд ! :(Както се вижда в света нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено !
109
7
 
12
 
! Отговори
987 преди 13 години
брей, Боко нема да млъкне три седмици, щото са му дали залъгалка
108
2
 
8
 
! Отговори
Дани преди 13 години
А ти 94много си информиран за тази статия! Да не е писана на Позитано 20, че да си толкова компетентен. Бива глупост, ама се уливате в плюенето. Смешковци сте и народът ще ви се смее на изборите. А как ще бъдете учудени, забравихте физиономията на Серж на парламентарните избори. Хахаха
107
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
***