Нова кредитна криза грози сектора на бизнес имотите в Европа?

Рефинансирането на кредитите може да засегне сериозно сектора
Обновена: 4 апр 2011 14:40 | 4 апр 2011 11:21, Красимир Ангелов
3
Нова кредитна криза грози сектора на бизнес имотите в Европа?
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Кредити, отпуснати към пазара на бизнес имоти в Европа, на стойност до 600 млрд. паунда ще изискват рефинансиране през следващите две години, което може да доведе до нова криза в сектора, пише FT.

Ситуацията се утежнява от факта, че банките и други финансови институции, отпуснали кредитите, затягат условията за удължаване и подновяване на финансирането.

Проучване на неизплатените кредити към имоти, проведено от американската консултантска компания Navigant, сочи, че секторът на бизнес имоти във Великобритания и Европа е застрашен от нова кредитна криза.

Според анализа през следващите две години настъпва матуритетът на кредити на стойност между 500 и 600 млрд. паунда, много от които вече са били удължени веднъж от банките.

От Navigant прогнозират, че повишените просрочия и настъпващият матуритет на все повече кредити ще принуди банките във Великобритания и Европа да се освободят от експозицията си към имоти.

Броят на кредитите, които ще трябва да се рефинансират през следващите няколко години, се очаква да се удвои, което ще бъде съпроводено със стремглав спад на стойностите на активите, които служат за обезпечение на тези кредити.

Това се отнася както за имотите, с които са обезпечени по-старите кредити, така и за пазара като цяло, което ще влоши ситуацията в сектора още повече, смятат от компанията.

"Политиката на помиряване“, която банките провеждат от началото на кризата с надеждата, че пазарът ще се подобри, се оказа неуспешна, тъй като броят на необслужваните кредити продължава да се покачва.

В проучването се посочва, че някои от институциите, които преди са били в състояние да кредитират пазара, вече не съществуват. За пример се посочват Lehman Brothers и Bear Stearns, докато другите, които все още функционират, са повишили стандартите за кредитиране поради по-строгия регулаторен контрол.

Още икономически новини от Европа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
32
 
! Отговори
инвеститор преди 13 години
и като спрат да инвестират в имоти - какво ще купуват? вероятно акции? или ценни книжа, карантирани с американски ипотеки? Ми тая огромна маса пари +м2 +м3 в какво ще се влагат? в ориз? памук? ще правят тениски? злато? ха ха ха ха ха х ах а
2
8
 
34
 
! Отговори
Vitz преди 13 години
Група доброжелателни граждани попитали представители на Герб-провинциалисти: - Кой ще прави прогнози за времето, след като закриете БАН? - Що за въпрос, радио Ереван!
1
9
 
36
 
! Отговори
$$$ преди 13 години
Глупости. Съдейки по луксозните имоти и автомобили, капитализмът е в небивал до сега разцвет! Хорта благоденстват и се радват на спокоен и пълноценен живот.:-))