Телекомите губят – българинът не купува GSM-и

Цените у нас са с около 20% по-високи от средните в ЕС
Обновена: 1 юни 2011 21:31 | 1 юни 2011 21:31,
185
Телекомите губят – българинът не купува GSM-и
Снимка: Булфото

Броят на мобилните телефони в България намалява, констатира Европейската комисия. В годишния си доклад за цифровизацията на съюза комисията посочва и сериозен спад в печалбите в телекомуникационния сектор у нас, както по отношение на мобилните връзки, така и на интернет.

България, която е сред европейските отличници по разпространение на GSM услугите, отбелязва спад с 5,5 на сто на ползвателите на мобилни телефони.

До миналата година на 100 българи се падаха 139 GSM-а, а сега те са 133,4.

Високите цени на услугите, изравняването на предлаганите условия между конкуриращите се оператори, както и кризата са причините хората да се отказват от втория апарат.

България имаше славата на страна, където скъпите телефони караха жителите й да вземат втори абонамент, за да пестят от таксите за позвъняване на друг оператор.

Като цяло печалбите на доставчиците на мобилен и стационарен телефон, на интернет и на телевизия са спаднали с над 6% на сто през 2010 г. Приходите на бранша миналата година са били 1,7 млрд. евро, сочи анализът на Европейската комисия.

Особено силно са засегнати интернет услугите, фиксираната телефония и преноса на данни - където приходите са спаднали с 12,6 на сто. Мобилната телефония се е свила с 3,7 на сто. А инвестициите в телекомуникационния сектор с цели 30%.

При това цените за DSL интернет връзките са останали непроменени за частните потребители и само за бизнес абонати се отбелязва поевтиняване със 17%.

Макар разпространението на широколентовия интернет да нарежда България на предпоследно място в ЕС, скоростта на връзките у нас е по-висока, отколкото средно в ЕС.

Около две трети от абонатите на фиксирани линии се радват на скорост над 10 Mbps, а още 24 на сто имат над 2 Mbps. Брюксел се надява до 2015 г. да достигне тези скорости, но на цялата територия на съюза.

Мобилният интернет също напредва бързо и вече 44 на сто от абонатите на трите оператора или около 600 000 души имат устройства за приемане на мобилен интернет.

Въпреки, че са намалили цените с над 36 на сто, българските мобилни оператори все още предлагат твърде скъпа телефония. Цените са средно с над 20 на сто по-високи от средните за ЕС.

Съответно българите плащат 6,65 евроцента за висок трафик и 5,64 евроцента в по-ненатоварените часове при едва 5,46 евроцента за останалите европейци.

Известното поевтиняване на разговорите се дължи на понижаването на таксите, които се събират за обаждания към друга мобилна или фиксирана мрежа. По този показател България беше доскоро рекордьор в ЕС.

Еврокомисията намира прекалено високи и тарифите за разговорите към друга мрежа, както и за роуминг за предплатените карти, предлагани и от трите оператори.

Основно главоболие на потребителите остава прехвърлянето на номерата, показва докладът.

От около 1700 оплаквания, регистрирани в националния регулатор, 1000 са за смяната на оператор. Останалите жалби са срещу най-големия оператор, където техническите проблеми доведоха до забавяне или грешно изчисление на фактури и отказ от обслужване, сочи докладът. Същият доставчик е предлагал по-ниско качество на звука и ограничения в услугите за абонати, използващи безжични аналогови линии.

Въпреки пречките и затрудненията, а не на последно място и цената от почти 10 евро за смяната, почти 140 000 ползватели на мобилни телефони и над 60 000 на стационарни, са променили оператора през 2010-а.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
178
0
 
0
 
! Отговори
Сметнах го преди 11 години
"До миналата година на 100 българи се падаха 139 GSM-а, а сега те са 133,4."А ако на 100 българи се падат 99 GSM-a това си е направо Срив!
177
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 12 години
Поне 3-*** познати със франчайз на мобилен оператор са ми казвали, че от продажбата на телефон не се печели много! Ко ми говорят глупости, "губели". Те печелят средно с 20% повече от мобилните оператори в ЕС, ко искат още да станат банка ли? Не стига,че не съобщават за задължения от по 10 лв. който препродават и стават 200-300 и повече. Плащам 50 лв.сметка да се набутам,но да говоря по-спокойно с приятели. В Англия за толкова пари дават по 3000 мин. към всички оператори в Англия! Хахахахахахах
176
0
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 12 години
Да, но мобилните оператори дават възможност за разсрочено плащане, нещо което другите доставчици не позволяват. Все пак човек си преценя.
175
0
 
0
 
! Отговори
Ал преди 12 години
Преди няколко дни купих на дъщеря си моб.телефон LG KU 380 от GET BG за 81 лв. с доставката. Същия този модел се предлага в офисите на Мобилтел за 162 лв. /без абонаментен план/. С абонаментен план за две години цената му е 98 лв. Е ,трябва да си ***,за да купуваш телефони от моб.оператори.
174
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ми както отбеляза един човек съвсем акуратно - българските мобилни оператори са МЕНТЕЛ, СВИВА-КОМ и ГРАБУЛ.
173
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
i da vzeme6 se okazva mentak,ba4ka 10 dni i spira i posle dori i garanciata ne my preznavat,taka 4e ve4e xorata vzimat samo tia koito gi davat be3 pari,ili po4ti be3 pari,
172
0
 
24
 
! Отговори
ассссс преди 12 години
Е как искате вие IPHONE в Америка 200 $ а тук тук да видите цени ?Смърт на телекомите не телефони всичко изключвам като изтекат договорите и ще карам само на преходи ,походи ,планина ,спорт и секс с жената до дупка *** съм ви и телефоните и интернетите и всички простотии на капитализмът ! 1 милион да направим така и ТЕЛЕКОМИТЕ ще ни се молят да им станем клиенти Ще ми надписват тогавап сметките и ще ми искат пак да платя до края на договора таксите на куково лято ДОЛУ ТРЕЛЕКОМИТЕ БОЙКОТ
171
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като се върне селския *** от странско, фане та излъже съселяните...ама не е морално. Не е, ама пак го правят...
170
0
 
7
 
! Отговори
user преди 12 години
То всичко ни е по-скъпо на мобилните оператори.Не само разговорите!Незнам за какви ни взимат тук за пълни *** ли?В Англия освен,че разговорите спрямо доходите на населението са по-ниски и апаратите,които се дават са на почти смешна цена.Не само тези,които са на договорор към оператораГорд собственик съм на покет,който тук в България се предлага от мобилниы оператор за близо 500 лева а аз го взех от Англия за 120 паунда - 264 лева по днешен курс на лирата.
169
0
 
6
 
! Отговори
Цвети преди 12 години
Ами господа монополисти вземете да си корегирате цените на телефоните и тарифите,не сте си променяли цените на тарифата по преди 5 год.,че и повече,ама аз тогава работех за 1000 лева,пък сега бачкам за 400,аре моля ви се влезте и вие час,иначе фалита ви е неизбежен,и престанете да лажете хората в магазинете си хората ви изучеха номерата
168
0
 
10
 
! Отговори
redordead преди 12 години
екстрите били супер - господи, не знам как човечеството е оцеляло няколко хиляди години без екстрите на мобилния телефон...това, да се снимаш в някоя чалга звезда найт флайт и веднага да пратиш на приятелите си силиконвоия и бюст, явно много осмисля живота на хора като алекс...
167
1
 
11
 
! Отговори
До 172 преди 12 години
И как специално се ползва телефон за да говориш по него а какво ще кажеш ? Всички останали екстри на телефоните са пълна загуба на безценно време. Само че всеки трябва да се наиграе преди да го разбере.
166
11
 
1
 
! Отговори
Alex преди 12 години
аве там "технологичните разбирковци" ще ви замоля, съгласен съм дерат кожи операторите, ама и смешници дето ми обясняват че нямало смисъл от хубав апарат пак ме дразнят - има смисъл, това че не знаете как да го ползвате си е ваш минус
165
0
 
10
 
! Отговори
наблюдател преди 12 години
Браво на сънародниците нека да ги лекуваме тия *** монополистите дайте ако можем го направим и с електроразпределителите и парното както и бензина им само тормоз за тия ***
164
0
 
2
 
! Отговори
хехе преди 12 години
Е ний ко да прайм мноо ми е мъчно за тези мародери кат не им отърва си одят на мен така ми каза 1 като не ти харесва смени страната е сеа си я сменят те ние се ще се опраим некак и без тех
163
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ako doidat Vodafone i Orange kakuv sux 6pek gi 4aka tiq mizernici , bedna vi e fantaziqta
162
1
 
27
 
! Отговори
Босия преди 12 години
Аз нямам какво да ям ,те *** карат телефон да си купувам. Ша търсите да хванете май на Босия краставицата да го почешете по картофите .
161
0
 
7
 
! Отговори
tony scout преди 12 години
Парламента ни е такъв, почти няма държава от европа дето СМС например да е повече от 2-3 цента, тва са 6 ст. да не говорим за разговори, колко говориш толко плащаш не с минути надценки. Другото което в БГ всеки е ***, един се хвърля на клона и цяло село го следва, много ясно че ще ни праскат колко си искат, и пак страните около нас говорят дори с конкурентите си на една и съща цена, да не казвам че няма смисъл да си на договор, евтиното си е в предплатена карта, какво остава да подпишеш...
160
0
 
10
 
! Отговори
Петре преди 12 години
Продължавайте да се правите на гъзари. Те разчитат на нашата простотия.
159
1
 
4
 
! Отговори
политик преди 12 години
...е па вие , я утре че подарявам Вертута - ама само на депутати