Нови правила за етикетите на храните в ЕС

Съгласуваният документ предстои да бъде одобрен от страните членки
Обновена: 15 юни 2011 17:15 | 15 юни 2011 17:14, Елка Василева
3
Нови правила за етикетите на храните в ЕС
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Европейският съюз днес постигна споразумение за нови правила за етикетите на храните, които трябва да допринесат за борбата със затлъстяването в Европа, помагайки на потребителите да правят по-информиран избор на хранителни продукти, предаде Ройтерс.

Според споразумението всички хранителни продукти трябва да имат етикет, показващ енергийното им съдържание, съдържанието на сол, захар, протеини, въглехидрати, мазнини и наситени мазнини, посочиха източници, запознати с документа.

Етикетите не трябва да се поставят на лицевата страна на опаковката, но по свой избор компаниите могат да повторят част от информацията на лицевата страна.

Изключение от общото правило се предвижда за всички алкохолни напитки, включително за газираните напитки с алкохолно съдържание, за които първоначално ЕС също планираше етикети за съдържание, отбелязва европейски представител.

Посочването на информация за ориентировъчния дневен прием (GDA) на сол, мазнини, захар и енергийно съдържание ще бъде по-скоро доброволно, отколкото задължително, както настояваха някои европейски законодатели.

Споразумението бе постигнато днес след преговори между представители на унгарското председателство на ЕС, на Европейския парламент и Европейската комисия.
Документът трябва да бъде одобрен официално от страните членки на ЕС и от парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: храниЕСетикети
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Важно е как да се храниш, какво ядеш.. Копирах линк на статия за вреда от бързата храна, която я има във всеки хранителен магазин.. blog.zepir/bg/blog/view/id/38/page/2/Za-vredata-ot-byrzata-hrana.html
2
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако ще да напишат на етикетите и след колко време да се aка, единственото решение за нормална храна си остава собствена градина със сортове от едно време. Даже и рибата в рибарниците я блъскат с разни лaйна, пък вие ми пишете после колко калории били, простаци!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нас това какво ни интересува -- в ЕС ще сме на куково лято ,а на ЕС правилата да си ги вьвеждат тези дето са в ЕС ,ни то ни мислят за европеици нито ни искат , а ние им се натискаме --- с две думи хора без достоинство !!!