Русия иска да стане кредитор на Европа

Москва е готова да помогне за дълговата криза в еврозоната
Обновена: 11 окт 2011 11:09 | 11 окт 2011 11:09, Елка Василева
104
Русия иска да стане кредитор на Европа
Снимка: Reuters

Русия може да спаси Европа, като предотврати разпадането на европейския валутен съюз. За целта Москва е готова да изкупи испанските държавни облигации, както разказа вчера Аркадий Дворкович, помощник на руския президент, пише "Независимая газета".

Русия е готова да помогне на страните от еврозоната, които са изправени пред дълговата криза, ако те постигнат споразумение за ясен план за решаването на проблема, заяви вчера Дворкович.

Той обаче подчерта, че все още няма обявена стратегия и затова е прекалено рано да се говори за помощ от Русия.

Дворкович заедно с руския външен министър Сергей Лавров и руския представител в Световната банка и в Международния валутен фонд Алексей Кудрин обсъдиха вчера в Москва с испанския министър на икономиката и финансите Елена Салгадо възможността Русия да подпомогне Европа в преодоляването на кризата и да изкупи дълговите облигации на някои страни от еврозоната, по-специално на Испания, припомня "Независимая газета".

Испанската икономика буди все повече съмнения сред инвеститорите и те очакват положението да се влоши още повече, посочва БТА.

Независими експерти са убедени, че като подпомага една проблемна държава, Русия си поставя главно политически цели: да се изяви като кредитор на еврозоната и да получи от Испания подкрепа за руските проекти в Европа, се казва в материала.

Марина Мишурис, шеф на борда на руската "Флексинвест банк", изразява пред вестника тревога от "готовността на Русия "да пилее пари", при положение че бюджетът й ще се срути още в първата минута, щом паднат рязко цените на петрола". Дали на Москва ще й стигнат парите за Испания, пита се тя, като припомня "заема, обещан на Кипър и обявения неотдавна кредит за Венецуела".

Русия ще изкупува европейски дългове в рамките на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) – отлична възможност за изява на този блок, коментира Тамара Касянова, шеф на московска фирма за одит, политическия аспект на обсъжданото начинание.

Ако кризата все пак се задълбочи, дълговете на Испания ще обременят допълнително руската икономика. Ако пък Европа реши своите дългови проблеми, Русия няма да получи кой знае какви дивиденти от инвестициите в испански дългове. Икономиките на проблемни европейски държави като Испания, Португалия и Гърция нямат потенциал за стремителен растеж, обяснява икономистката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
GOLQMA 4AST OT RUSNACITE GLADUVAT A TIQ GORE SE PRAVQT NA BAROVCI :))))) VSE EDNO GLADNA KOKO6TA PROSO SANUVA :)
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия същите възрожденци по цяла нощ са сънували , как идва Дядо Иван да ги освободи.
80
15
 
11
 
! Отговори
а преди 12 години
От РУСИЯ НИЩО - НИ МЕДА НИ ЖИЛОТО. КАЗАЛИ СА ГО ПОЧТИ ВСИЧКИ НАШИ ВЪЗРОЖДЕНЦИ, КОИТО ОЩЕ ТОГАВА СА РАЗБИРАЛИ НЕЙНАТА ХИЩНИЧЕСКА СЪЩНОСТ.
79
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руснаците са много интересен феномен. Путин като един типичен диктатор ги вкара малко в ред. Започват да се връщат в играта като световна сила, но освен с военно дело със затихващи функции и пласмент на горива и метали(а кацата има дъно) не виждам много какво може да гарантира "икономиката" им. В доста други отношения значително изостават. Дали ще дойде момента да ни продават пушки, за да отвоюваме(заграбим) с тях закупеното от друга държава руско гориво :)
78
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер71, и при фашистите и при комунистите в училищата е имало дисциплина и тотална дезинформация. Какви факти искаш за развитието на България по времето на диктатурата на бандата на комунистите?Ето факти - през 81-ва година бях в Румъния и Югославия и там хората живееха много по-добре от Българите. В Турция и Гърция също бяха в пъти по-добре от България. През 1941 не е било така били сме в челото по стандарт на живот на Балканския полуостров.
77
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха ха, тия с безкрайните възможности почнаха много да се самоубиват. Колко работа има сега за съдий изпълнители.
76
0
 
12
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
до 75 Наистина завиждам на оптимизмът ти и се надявам ти да си прав а не аз. Обаче фактите говорят друго. Само това че среданта продължителност на живота е намаляла е достатъчен показател за качеството на живота последните 20 години и здравната ни система. Образованието няма да го коментирам защото е очеизвадно (виждам го по това какви хора интрвюирам). за НАТО тематадори не иска да я почвам...Факт е че днес имаме по-лошо въоражена армия от преди 20 години факт е
75
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да но сега имат безкрайни възможности , какви имахме ние , това е раликата ,който не я разбира ще си остане в блатото
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тука като чуете Русия и се превръщате в *** . Ми като ви кефи толкова как живеят в Русия - бегом нататък . Да поживеете в "големите " й градове с "високите" заплати . На мен в България си ми е добре и нито искам американци да ме окупират нито руснаци , нито каквито и да е други.
73
18
 
3
 
! Отговори
До любомирчо преди 12 години
Имаме по добра здравна система , на светлинни години от онази , обраование - по добро и с безкрайни възможности навън , армия - членове сме на НАТО ,няма друга като нея , магазините са пълни , тетарите също , а като гледам напоследък и филми май започнахме да правиме , знаеш ли колко къщи по селата построени през 50-50-70 години едва сега през последните години се измазаха
72
3
 
8
 
! Отговори
до 69 преди 12 години
Ако щеш вярвай, но искам децата ми да живеят в България. Като нямате истински аргументи, почвате да пращате хората в Русия, Сибир и не знам си къде.
71
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ne sam komunist, ne gi obi4am, no tozi plan e idealen za rusia ikonomi4eski, strategi4eski i pr.....bez voina po dumite na napoleon - daite mi pari i vlast i 6te zavladeia sveta.
70
1
 
13
 
! Отговори
Яко преди 12 години
Слава Богу, че най-накрая ЕС достигна невиждани икономически висоти!Слава Богу, че в братска Америка не е възможно да има криза и там хората са щастливи и доволни!Слава Богу, че в България са решени всички проблеми и всичко ни е наред!Това ни дава основание най-после да оправим нещата в Русия, защото, /както се разбира от коментарите/, това е една бедна, икономически слаба държава, /за разлика от нас/, която е може да изхрани населението си. "Всичката Мара втасала, та пу.ката си сресала".
69
3
 
8
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
до 66. Искам да ми дадеш факти които да оборят моите за това кога България е била по-добре и кога хортата са живяли по-щастливо. Сега или преди да бил съм хлапе тогава и помня нещата в училище. Безспорно имаше идиотщини ,но имаше МНОГО добро образование защо защото имаше ДИСЦИПЛИНА. и строго установен ред. Образованието в момента по-добро ли е питам аз ?
68
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Руска сила, руска воля,руски нефт и руска газще избавят от свободна волябратский български народ!Татар Булгарскии
67
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 59 а сигурно ще ми е зле ,цялата тази бутафория тук много ми мяза на онази социалистическата преди 20 години когато се хвалехме че живееме в рая само че онези от службите така ревностно го пазеха ,че изобщо не ни даваха да излеземе от него , сега никой не ви спира да заминете за Русия , но не го правите , а се чудите как децата ви да заминат в лошия запад и най вече в най лошите Щати , четно сте ожалване
66
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха ха, сега сме просто една ши.ана стран.
65
14
 
6
 
! Отговори
за 66 преди 12 години
хващай влака за москва, руска ***...........бяхме една шиба*а соц.страна, *** явно си хлапе и не помниш
64
5
 
21
 
! Отговори
Любомирчо преди 12 години
Абе незнам дали Русия е добра или лоша а *** фактите са следните. Докато бяхме в тяхната орбита България имаше някаква икономика евтини ресурси,МНОГО добро образование, добра здравна система, армия,култура, хората бяха УСМИХНАТИ и имаха надежда за бъдещето.Вече 22 години не сме в тяхната орбита.... кажете едно от нещата изброени по-горе които да са се подобрили.
63
2
 
6
 
! Отговори
Стратего преди 12 години
Аз предлагам рашките да им построят няколко АЕЦ на западняците................няма нужда да ги окупират тогаз - ще ги смучат икономически, а ако онез не плащат просто ще взриявт един