Брюксел спря 500 млн. еврофондове на Унгария

Страната е първата жертва на правилата за икономическо управление в ЕС
Обновена: 22 фев 2012 17:40 | 22 фев 2012 17:40,
32
Брюксел спря 500 млн. еврофондове на Унгария
Снимка: Reuters

Европейската комисия ще спре достъпа на Унгария до 495,2 млн. еврофондове, предназначени за страната, тъй като Будапеща се е провалила с исканите от ЕС съкращения на публичните разходи.

Унгария е първата жертва на новите правила за икономическо управление в ЕС, които влязоха в сила в началото на година.

Брюксел обяви, че от 1 януари 2013 г. Унгария няма да може да ползва една трета от средствата от Кохезионния фонд за 2013 г., тъй като превишава с 0,5% прага за бюджетен дефицит в ЕС, който е 3,5%.

Страната потенциално може да е обект на много по-сериозни глоби по други три наказателни процедури, които Европейската комисия води срещу нея заради неприемливи промени, ограничаващи независимостта на централната банка и на органа за защита на информацията, както и за намаляване възрастта за пенсиониране.

Унгария е в процедура за свръхдефицит заради прекомерните си бюджетни разходи от влизането си в ЕС през 2004 г. и ЕС е отлагал два пъти въвеждането на санкциите.

Още по темата

През 2011 г. правителството успя да намали бюджетния дефицит до 3,5 на сто като прехвърли частните пенсионни фондове към бюджета и така намали дупката в хазната. Еврокомисията обаче обяви тази мярка за еднократна и недостатъчна и пристъпи към санкцията.

В днешното решение на Комисията се казва, че ако Унгария не беше трансферирала спестяванията за пенсия, бюджетният й дефицит би бил 6 на сто от БВП, двойно на европейските прагове. Освен това икономическата прогноза за страната показва, че растежът й ще се забавя, което допълнително ще влоши бюджетната ситуация в страната.

Орязването на фондовете ще доведе до допълнителен спад на БВП на Унгария с 0,5%  и ще засегне 29% от предвиденото за нея през 2013 г. финансиране. Ще пострадат предимно транспортни и екологични проекти, които се изграждат с пари от Кохезионния фонд, които се планират за догодина.

Изпълняващите се в момента градежи на магистрали, удължаване на метрото и други, ще могат да продължат, обясни регионалният еврокомисар Йоханес Хан.

"Това не е наказание, а честна и пропорционална превенция, която ще възстанови доверието в унгарската икономика и на унгарските граждани в техните управляващи", заяви икономическият комисар Оли Рен. Ако Унгария успее бързо да стабилизира бюджета, мярката ще бъде отменена.

Новите правила за икономическо управление в ЕС разрешават при свръхдефицит на Еврокомисията да предлага, а страните членки да утвърждават отнемане на финансиране по структурните фондове за държавите, извън еврозоната. За страните, използващи общата валута се предвиждат финансови глоби от 0,1 до 0,5 на сто от БВП.

В момента Еврокомисията e отворила процедури по свръхдефицит срещу 23 държави членки. Извън наблюдението са само Естония и Швеция, а Люксембург и Финландия са се изправили в срок и техните процедури са закрити.

Европейската комисия е започнала наказателна процедура срещу България на 12 май 2010 г. и я е спряла два месеца по-късно. Но нова проверка на състоянието на бюджета е насрочена за 2013 г.

След нея ще се прецени дали България подлежи на наказание или ще бъде окончателно освободена от бюджетния мониторинг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Томас преди 12 години
Страната, която се обяви за запазване на християнските принципи веднага е смачкана от антихристката възродена римска империя.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ша им пръднат на грездея.Нека всички правителства да имат смелостта да скочат срещу банките пък тогава да ги видим Германия и Франция!
22
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кой плашите бе , с това недоразумение ЕС да се разпада и това е , никой не го иска ....
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция пред фалит, Унгария им спират еврофондовете и също пред фалит, всички са в криза,а а България е икономически дисциплинирана и живеем в пъти по зле от всички.Как става това не мога да го проумея.--Отговорът е *** - 50 г. управление на БКП. Преди БКП бяхме по-добре от гърците....a zasto ne otgovoris na edin?:Bg 1945+voenni reparacii na dosta strani + 22 godini=Kak e ziveel naroda?A sega nova pitankaBG 1989 +10mld dolara dulg +22 godini KRADENE=Kak zivee naroda+ kolko dulg v EVRO??
20
0
 
1
 
! Отговори
До 26 преди 12 години
то по-зле ще става, а ти увеличение на заплати бълнуваш. няма начин.
19
0
 
7
 
! Отговори
писна ми :( преди 12 години
абе незнам ама вече ни писна на цялото семейство, годините си минават и все по зле стават нещатата, невиждам нищо хубаво относно увеличаване на заплати и качество на живот, БГ е клоаката на ЕС и всичката мизерия и мърсотия е тук :(((
18
3
 
18
 
! Отговори
до 22 преди 12 години
Може да не сме с висок дефицит, но за сметка на това 2012 г. ще е четвърта поредна година в която ще имаме бюджетен дефицит, я това е много опасно за страна във валутен борд, ако добавим към това и увеличаващия се държавен дълг .......... нещата хич не са розови и за доста кратко време може да се отзовем в ситуацията на Унгария та дори и по-тежка
17
13
 
11
 
! Отговори
БГ преди 12 години
Ако не беше Дянков, сега и на нас щяха да ни спрат 500 млн. евро от еврофондовете.
16
8
 
13
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
Гърция пред фалит, Унгария им спират еврофондовете и също пред фалит, всички са в криза,а а България е икономически дисциплинирана и живеем в пъти по зле от всички.Как става това не мога да го проумея.--Отговорът е *** - 50 г. управление на БКП. Преди БКП бяхме по-добре от гърците.
15
0
 
2
 
! Отговори
orce преди 12 години
Pa toa ti e se si ima svoj pocetok.Se sto imase slobodni sretstva otidoa za GRCIJA za ostanatite drzavi maMALO MORGEN .EU go dostigna svoeto dno od toa podolu ne se moze,na edni prevaranti na koi od rozba pa do smrt ime da lazat,kradat i da koristat od drugi nivniot trud da im se dade se toa ne sum go veruval.Takva EVROPA vo koja grckite gadovi oro vodat fala ne nitreba.A za toa kolku se tie pravi potomci na antickite GRCI vo druga prilika
14
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Такива наказания дори по времето на СССР нямаше. Усетихте ли как загубихте независимостта си калъфи ? Усетихте ли как потунахте в кредити и си разпродадохте имотите на родителите и дедите....Хак да ви е.
13
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Унгария до преди 2-3 години беше лидер сред страните в източна европа, а днес абсолютен аутцайдер и нещата вървят на още по-зле, само не е ясно кой ще им помага :))) щото Гърция е от еврозоната та за тех се знае
12
2
 
11
 
! Отговори
Kentucky Bourbon преди 12 години
Не искам да съм лош пророк, но нещата в Европа не вървят на добре
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...и ги даде на Гърция?
10
4
 
10
 
! Отговори
за московски преди 12 години
бдж и пощите са предпоследната тлъста ама много тлъста хапказа сведения на тъпите българив евросъюза има деректива - след две - три годиниза забрана на превози с тежки камиони на дълги разстояниятова е сигнала за приватизация до влизане на директивата в силадо тогава бдж трябва да се даде на правилните хоразатова са си сложили и такива управници дето за никакъв *** не стават - пардон изпълняват правилно инструкциитевсичко си е както при предишнште на парите
9
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На нас ни спряха милиарди.Заради комунистите.И после понеже в ефир по BBC британска журналистка направи за смях български министър от комунистическото правителство - комунистите спряха излъчването на BBC в България.
8
6
 
12
 
! Отговори
askhole преди 12 години
Е, за Гърция може, а за Унгария - не.....
7
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЕС ЩЕ СЕ САМОРАЗПАДНЕ КАПИТАЛА ИМА СИЛАТА И ДА РУШИ ОСВЕН ВСИЧКО ОСТАНАЛО
6
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
По пътя по който сме тръгнали в скоро време и нас ще ни шамаросат, политиката, която води Орбан е много сходна до тази на нашия падарин
5
9
 
7
 
! Отговори
мани,мани! преди 12 години
Следва и в Бг .....!