Гърция трябва да мине по пътя на България

Меркел е права - гърците трябва да признаят грешките си, пише Bloomberg
24 юли 2012 12:27, Бойчо Попов
262
Гърция трябва да мине по пътя на България
Снимка: Ройтерс

По-рано този месец канцлерът на Германия Ангела Меркел посочи България като пример за благоразумна фискална политика в условията на финансова криза. Такова нещо – все още най-бедната страна в Европа да бъде давана като модел за подражание, не се случва често.

Единственият начин признанието на Меркел да бъде разбрано е да се направи паралел между нейното убеждение, че държавите, които харчат повече, отколкото получават, трябва да минат през период от драстично орязване на разходите, ако искат да търсят устойчив растеж.

Такова мнение изразява Илиян Скарлатов, генерален мениджър на KBC Securities в България в публикация за Bloomberg.

Ако не за гърците, то поне за българите думите на Меркел имат смисъл.

Гърците и българите са имали много общо помежду си, като се изключат последните десетилетия. И двата народа са живели векове под османско робство, и двата са се борили за своята независимост и са били бедните жители на задния вход на Европа.

Пътищата обаче се разделят след Втората световна война, когато България става част от Съветския блок, а Гърция остава част от Западна Европа. След като през 1981 година Гърция влиза в Европейския съюз, тогава Европейска икономическа общност, страната е залята с пари, докато при комунистите отвъд оградата има стагнация, пише Скарлатов.

По-късно, когато през 1989 година Съветският блок се разпада, в България се ражда демокрацията – но без пари в хазната, които да я финансират. Спестяванията се оказват недостатъчни, магазините са празни, безработицата е висока, а инфраструктурата се разпада. Затягането на коланите просто се превръща в част от живота.

След седем години отлагане на реформи, бум на частния бизнес и почти пълно отсъствие на регулации, през 1996 година хиперинфлацията връхлита България и отново стопява спестяванията, като една трета от банките в страната фалират. В резултат на това левът бива обвързан с немската марка (по-късно с еврото), а на централната банка е отнета възможността да кредитира търговските банки.

С валутния борд, въведен с помощта на Международния валутен фонд, на България се налага задължението всички пари в обращение да са покрити с валутни резерви.

Десетилетието от 1989 до 1999 година беше тежко, но превърна България в дисциплинирана нация от спестители, дори след като през 2007 година страната става част от ЕС. Банковият сектор успешно се финансира със спестяванията, които осигуряват здравословна капиталова адекватност от 15,8%. Разпространението на кредитни карти е изключително ниско – населението предпочита разплащанията в брой.

Втората част на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


262
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
2
 
3
 
! Отговори
обективен преди 11 години
Пътищата обаче се разделят след Втората световна война, когато България става част от Съветския блок, а Гърция остава част от Западна Европа. След като през 1981 година Гърция влиза в Европейския съюз, тогава Европейска икономическа общност, страната е залята с пари, докато при комунистите отвъд оградата има стагнация, пише Скарлатов.Това е същественото и важното в статията, то е написано ясно, за задунайската губерния ЙОК евро и долари. Руските протежета по целия свят са корумпирани, бедни и
166
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами дайте и на нас милиони помощ щом ни слагате на едно равнище! Значи- България бедна, но внася в ЕС, за да има за Гърция да изнася! Не е ли това двоен стандарт? Не е ли обидно към българите това поведение и това обръщение всъщност?!
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно ми е каква ще бъде реакциата на гръцкия народ като чуе това
164
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо провокирате хората с такива новини? По чие нареждане става това? Коя Тиква си мисли, че когато другия е зле, ти се чувстваш по добре? Не е необходимо, да се оправят нещата, да се подаде информация, колко зле е другия, колко пропаднал, колко затънал и как няма шанс да се измъкне! ГЕНИАЛНО, живееш като скот, но се чувстваш значим и успял! Само, че гениално, за Тикви!
163
1
 
2
 
! Отговори
до 199 преди 11 години
"боже пази от такива "експерти" като теб!"Къде по-конкретно споменах, че съм експерт, още повече икономист?...Моето момче, ако имаш елементарна природна интелигентност дори и си направиш труда да прочетеш мненията на световно признати ЕКСПЕРТИ, за чиито оценки тук има информационно затъмнение, защото не са удобни, друго ще пееш. Но за съжаление, комунистическият ти манталитет едва ли ще позволи да вникнеш и на йота в това, за което пиша...
162
1
 
2
 
! Отговори
до 204 преди 11 години
от 200 /Аз съвети не давам,най-малко на такива като теб,защото няма смисъл.Посочетепростотията с която парадирам.
161
2
 
10
 
! Отговори
МИШО преди 11 години
Мисия невъзможна! Грък никога няма да падне на нивото на българин А какъв е българина Ами роб дето всеки го мачка Ето нямам работа и съм останал без пари Последния ми работодател ми дължи десет хиляди лева за неизплатени заплати натрупани дългове защото по закон работодателя маже да ти плати 60% от месечното възнаграждение а за останалите викаш индианските духове и пиеш чаша студена вода От по предишния работодател с триста зора си взех парите естествено със закана че ще го убия Е това какво е!
160
2
 
0
 
! Отговори
Бари преди 11 години
Е, макар и повърхностен, не е лош анализа. Само дето последното изречение не е вярно. Plastic money са много разпространени в България. Преди два дни гледах, как една "ромка" мете на "Руски паметник", върти метлата пред един АТМ. Измете, подпря метлата до банкомата и извади карта и си взе пари. Нормално, нали? Огромната част от заплатите се плащат по картови сметки. Така че да е "изключително ниско" разпространението на карти е "изключително невярно".
159
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Меркел и пожелавам да дойде баба пенсионерка в България с българска пенсия. Тогава да видим каква песен ще пее.
158
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе на тия гърци като са им изсипали толкова пари някога си, защо изкупуваха нашите стоки ?! До степен продавачките ни да крият стоката ?! Нали западното беше по-модерно и по-качествено ? Обаче дали е било достъпно за всички ?!
157
1
 
7
 
! Отговори
ехолог преди 11 години
на гърците всичко им е хубаво и пенсиите, и заплатите , имат само един малък проблем, от данъци събират 18 милиарда , харчат 29 милиарда. Сега проблема е кой да им дава липсващите 11 милиарда годишно, за да продължат да си взимат пенсиите и заплатите.
156
2
 
2
 
! Отговори
Do 201 преди 11 години
Май си попрекалил с антидепресантите днеска.....
155
4
 
21
 
! Отговори
ПРОТИВ преди 11 години
Тази Меркел е ужасно нагла.Да дава за пример държава в която пенсионерите които са сивнасяли осигурителни вноски не могат да си плащат разноските и мизерстват.На тези от ЕСне им пука за нас,те гледат само себе си и България да може да си внася членския внос къмЕС и НАТО.Възмутително.
154
6
 
3
 
! Отговори
идиотщина преди 11 години
пълни глупости, само замаяват бедния български народ, който не се сеща ..........
153
0
 
7
 
! Отговори
до 175 преди 11 години
А ти живял ли си преди БКП/БСП-ДПС по-точно преди 1944 та знаеш как е било ???--Простият винаги може да изненада с още една простотия. Не си ли се замислял, че хората знаем много неща за динозаврите, а никой от нас не е живял преди стотици милиони години. Нито по време на управлението на фараоните. Нито по времето на Хитлер и Сталин.
152
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Меркол не знае вече какво говори.Ако Гърция трътне по пътя на България, по добре направо да скочи в пропостта незабавно.Добър пример давате,г-жо Меркел,а българите са Ви благодарни ,че ги смятате за ***.
151
7
 
6
 
! Отговори
до Марк преди 11 години
Хайде тогава прехвърли стотиците милиони харчени за реклама в Гърция от най-големите компании в света към смешните десетки такива, харчени тук...Недей да подценяваш покупателната способност...Ако прочетеш малко икономически, а не политически мнения за положението в момента, ще се убедиш, че политиката на Дянков и Меркел е само едно лекарство подтискащо симптомите... Търкаляме се по склона надолу, лошото е, че той все някога ще свърши...
150
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е пример за *** държава и *** народ .
149
0
 
5
 
! Отговори
до 188 преди 11 години
... видим съседа да е мноооого зле и да си дадем сметка, че имаме повече полза от силен съсед и то поради много причини.--Това не винаги е вярно, тъй като силният съсед започва да доминира икономически и политически и голяма част от печалбата прибира силния съсед, а ти не можеш да инвестираш в модернизиране на държавата си и в стандарта на гражданите си.
148
6
 
5
 
! Отговори
до 177 преди 11 години
Пич аналога на БКП не е сегашното БСП , а Герб !!!!--Липсват ти елементарни познания по история и икономика.При БКП нямаше частен бизнес. Земята, машините, търговията и всичко останало се притежаваше от държавата. Нарича се социализъм. Всички социалистически държави останаха бедни, заради ниската производителнсост на труда. Само Китай бързо се усети и ККП с твърда ръка смени системата с пазарна икономика.Социализъм срещу капитализъм! Познай кой победи!