ЕК предлага нови правомощия за ЕЦБ като част от банковия съюз

Единният надзорен механизъм се планира да влезе в сила от 1.1.2013 г.
12 сеп 2012 14:25, Елка Василева
5
ЕК предлага нови правомощия за ЕЦБ като част от банковия съюз
Мишел Барние. Снимка: Reuters

Европейската комисия направи днес предложения за създаване на единен надзорен механизъм (ЕНМ) за банките в еврозоната като важна стъпка към укрепване на икономическия и паричен съюз (ИПС), съобщи българската пресслужба на ЕК.

В рамките на новия единен механизъм крайната отговорност за конкретни надзорни задачи, свързани с финансовата стабилност на всички банки от еврозоната, ще поеме Европейската централна банка (ЕЦБ). Националните надзорни органи ще продължат да играят важна роля във всекидневния надзор и при подготовката и прилагането на решенията на ЕЦБ.

Комисията също така предлага Европейският банков орган (ЕБО) да разработи единен наръчник за надзор, за да се запази целостта на единния пазар и да се осигури съгласуваност в банковия надзор за всички 27 държави членки на ЕС.

Комисията призовава Съвета и Европейския парламент да приемат предложените днес регламенти до края на 2012 г. заедно с останалите три компонента на интегрирания "банков съюз" - единна нормативна уредба под формата на директива и регламент за капиталовите изисквания, хармонизирани схеми за защита на депозитите и единна европейска рамка за възстановяване и оздравяване.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу заяви пред Европейския парламент: "Днес комисията представи предложения за единен европейски надзорен механизъм, които са важна стъпка към създаването на банков съюз. Тази нова система, в чийто център стои Европейската централна банка и в която участват националните надзорни органи, ще възстанови доверието в надзора на всички банки в еврозоната. Европейският парламент, от своя страна, ще играе ключова роля за осигуряването на демократичен контрол. Трябва да приемем като първостепенна задача създаването на европейски надзорен орган до началото на другата година. Това ще ни позволи и да вземем решения за използването на европейски защитни механизми за рекапитализирането на банките".

Председателят на ЕК добави също: "Искаме да прекъснем порочната връзка между държавите и техните банки. В бъдеще загубите на банкерите не трябва да се превръщат в дългове за данъкоплатците, което да поставя под съмнение финансовата стабилност на цели страни".

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар Мишел Барние заяви от своя страна: "Банковият надзор трябва да стане по-ефективен във всички европейски страни, за да се гарантира последователност в прилагането на правилата на единния пазар. Задача на ЕЦБ ще бъде да гарантира, че банките в еврозоната се придържат към разумни финансови практики. Нашата крайна цел е да спрем използването на парите на данъкоплатците за спасяване на банките".

"Предложихме механизъм за отделяне на надзора от паричната политика в рамките на ЕЦБ и мерки, с които да се гарантира, че ЕЦБ ще се отчита за надзорните си решения пред Европейския парламент“, добави Барние.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
eto tova e liceto na kapitalizma i imperializma koito jivee na vashia grab chrez vashia tryd i vashite blaga pie kravta i zdraveto vi jivee v oxolstvo na garba vi kato vi eksploatira laje zablyjdava i vi pravi krepostni seliani samo da spite i im rabotite dokato ymrete .
4
1
 
3
 
! Отговори
жорката преди 11 години
Крайно време беше. Още от лятото чакам създаването на надзорен механизъм.Сега вече всичко е ясно. ЕЦБ, ще изкупи облигации на ИСпания и Италия, и до зимата те ще се кротнат, ЕБО (европейски банков орган) ще бъде съзаден на 1.1.2013. и тогава до месец два, ЕЗ ще натисне яко гърция да прави ускорена приватизация и да я грабят на големи парчета. От цялата работа ще загуби Камерън, защото мноог се ослушваше и Самарас - защото най-накрая той ще плати сметката.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Назначили са лисицата за началник на кокошарника, та и ЕЦБ (разбирай мекерето на Голдман Закс) да пази финансовата стабилност.
2
0
 
7
 
! Отговори
Human преди 11 години
Идва краят на държавите в ЕС с изключение на германците и французите. ЕС изземва правомощия и власт от държавите членки, чрез икономически лостове. Преди няколко десетилетия Хитлер нанесе прогром над цяла Европа чрез физическа сила. Сега се случва същото. Германците и французите унищожават страните чрез икономически натиск, за да осигурят своето господстващо място в Европа и света.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС все повече ми заприличва на СИВ - все по-мако свобода и тотален контрол