Гърция видя и милата Меркел

"Желязната лейди" на Европа изглежда далеч по-склонна на компромиси
13 окт 2012 09:22,
38
Гърция видя и милата Меркел
Ангела Меркел и Андонис Самарас. Снимка: БТА

След като вълненията, съпровождащи първата визита от 3 години насам на Ангела Меркел в изпадналата във финансов колапс Гърция, преминаха, дойде време за трезви оценки. От сп. „Тайм” коментират, че поведението и тонът на Меркел са далеч от твърдостта и безкомпромисността, които германският канцлер демонстрираше по отношение на Атина съвсем доскоро.

„Желязната лейди” не е готова да покаже задната врата на Гърция, убедени са от „Тайм”.

И официалната част от посещението на Меркел даде ясно доказателство. Усмихната и в добро настроение, канцлерът заяви след разговора си с гръцкия премиер Андонис Самарас това, което политическият елит в южната ни съседка наистина искаше да чуе: „Надявам се и искам Гърция да остане член на Еврозоната. Като партньори ние ще работим здраво, за да постигнем това”.

Имаше и „неусмихната” страна на тази ключова визита. Десетки хиляди гърци демонстрираха срещу политиката на Меркел спрямо държавата им. „Махайте се оттук, нацисти!” и „Спрете окупацията!” бяха сред най-честите скандирания.

За умерените гърци и страничните наблюдатели обаче посещението на Меркел символизира нейното ново отношение към Гърция. Само допреди няколко месеца именно тя беше основната движеща сила за ускоряване на икономиите в закъсалата държава.

Заемите, давани в замяна на тези реформи, са парите, които спасяват Гърция от банкрут и последващо изваждане от Еврозоната. Но липсата на значим напредък по отношение на мерките, предприемани от гръцкото правителство, кара останалите страни членки, които на практика са донори на Атина, да възроптаят сериозно.

Неслучайно германският финансов министър Волфганг Шойбле обяви, че Германия в ролята на най-голям донор реално хвърля милиарди в черна дупка. Говорещата в същия тон Меркел постепенно смекчи позицията.

Тя се разграничи от крайните критици на Гърция и започна да изразява мнение, което се превръща във все по-предпочитано от евролидерите. А именно – излизане на Гърция от Еврозоната ще нанесе непоправими щети на целия фискален съюз.

Според „Тайм” Меркел е твърдо решена да не остане в историята като германския лидер, който е допуснал крах на еврото. „Тя би направила всичко, за да не допусне това”, коментират от изданието.

И все пак канцлерът не обеща да даде отсрочка от 2 години на Атина (до 2016 година), за да постигне поставените от международните кредитори цели за орязване на дефицита. Докато гръцкият премиер Самарас настоява точно за това.

Самият Самарас беше яростен критик на първото споразумение за спасяване на гръцката икономика преди 2 години, когато все още беше опозиционен лидер. Оттогава насам обаче се промениха доста неща и сега консервативният водач изглежда се приема като съюзник, а не като противник от политическия елит на Обединена Европа.

Меркел не може да се отметне от строгите правила, наложени на Гърция, но визитата и поведението й със сигурност ще успокоят пазарите и целия Европейски съюз. Тъй като към момента излизане на Гърция от Еврозоната изглежда много слабо вероятно.

Но дори и безценната подкрепа на Германия и уверенията на Ангела Меркел, че крайните мерки и лишенията ще си струват и гръцката икономика ще се възстанови, не могат да убедят напълно гърците, че светлината в края на тунела е реална. И докато безработицата продължава да е над 25%, местните жители едва ли ще имат повод за оптимизъм.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
баба меркел не е желязна лейди а чугунено нощно гърне/немците държат такива до леглата си
29
0
 
3
 
! Отговори
СС преди 11 години
Нито стотинка на фарисеите!!
28
0
 
3
 
! Отговори
111 преди 11 години
ХУБАВО ЩЕШЕ ДА Е И НИЕ ДА СМЕ КАТО"ГРЪЦКАТА КРИЗА" МНОГО ХУБАВО ЗНАЯТ ДА РЕВАТ, АМА ИМ МИНАВА НОМЕРА!
27
0
 
1
 
! Отговори
??? преди 11 години
До ГРЕГОРИС ХЕРАКЛИС ГЛАДНА КОКОШКА ПРОСО СЪНУВА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
26
1
 
1
 
! Отговори
безработен преди 11 години
Адолф Хитлер май се е преродил в Ангела меркел
25
0
 
0
 
! Отговори
daniel преди 11 години
a nekoi zamislia li se kakvi sa tsenite tam
24
1
 
5
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
А май после няма да е милата,като види как раздават по 400 евро новогодишни добавки на пенсионерите от държавния сектор.Е само от държавния,ама нали все пак са в криза....
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
TIKVOLANDIQ E MNOGO PO ZLE OT GARCIQ. DARJAVATA GARCIQ MOJE DA E FALIRALA NO NARODA NE. ZA6TOTO TOZI NAROD IMA SPESTENI STOTICI HILQDI EVRA I NE SE PLA6I. TAM PROTESTIRAT ANARHISTITE ZA6TOTO NQMAT EDNO EVRO SPESTENO VSI4KO E POHAR4ENO ZA DROGA QDENE I PIENE. NORMALNIQT GRAK IMA SPESTENI PARI PONE ZA 20 GODINI NAPRED. KADESME NIE? SLED INFLACIQTA PRES 90 te GODINI VSI4KI SME UMRELI KU4ETA. MUTRO-KOMUNETATA NI OGRABIHA I OSTAVIHA DA IM PRAVIME 23 GODINI SVIRKI. SVIRKAJIISKA DARJAVA. TOVA E.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Навремето и СССР наливаше пари в разни просоциалистически режими в Африка,Куба,Азия и Източна Европа. Накрая самият той фалира. В умален мащаб това се наблюдава сега у нас-дават се помощи на етнически групи,които само искат да консумират без да работят. И се множат стремително...
21
2
 
21
 
! Отговори
а за нас? преди 11 години
А към нас кога ще е мила? НЕ ГЪРЦИТЕ, а НИЕ СМЕ С НАЙ-НИСКИ ЗАПЛАТИ В ЕС
20
6
 
22
 
! Отговори
Berlin преди 11 години
Не Меркел хрантути маляките, а аз, с парите, които ми взимат за данъци. Утре ще отида да протестирам пред канцлерствотро, защото днес съм на работа!
19
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Nishto ne moje da spasi Garciq.Darjava bez inovacii,i silno proizvodstvo.Imaha silen turizam no go razsipaha i tam krancheto spira.A imat golemi razhodi za pensii armiq,transport.
18
5
 
14
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Гърците ще...бъдат изработени от евреите,които държат основните...световни банки.Има един...лаф - от лъжата на...гърка и евреина се...плаши.Така че,ако не...сега;мелодрамата предстои да се...разрази и това едва ли ще се...размине.
17
3
 
9
 
! Отговори
racho преди 11 години
До Анонимен KOITO NE RABOTI NE TRJBVA DA JADE !
16
19
 
7
 
! Отговори
ГРЕГОРИС ХЕРАКЛИС преди 11 години
Ангела носи ГРЪЦКО ИМЕ---ТЯ Е ГЪРКИНЯ, И ЩЕ НИ НАПРАВИ ПО-СИЛНИ.
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен " Забелязвате ли как Германия и германците все повече се демонизират? "Ха-ха-ха. Ами демонизират се, щото кинтите са в тях и световните лапачи са наклякали около Германия.
14
0
 
18
 
! Отговори
* преди 11 години
Мили са и гърците , но тя си е по-мила . Прави им предизборно театро .
13
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Желязната лейди" на Европа изглежда далеч по-склонна на компромиси"Е, да, разбира се - Гърция не е България...
12
6
 
8
 
! Отговори
Българофил преди 11 години
До тенкю бабиТи си един мутро-комунист и гербераст ! Не случайно се правиш на баба толкова си и можеш ! За твоята некомпетентност, некадърност крадливост, предателство,безродственност и лукавост са тивиновни всички предишни !Ама сега на изборите и твоите господари от ГРОБ ще станат предишни т.е. виновни ...
11
18
 
22
 
! Отговори
тенкю баби преди 11 години
Гърция е в криза и там минималната раб. заплата е 550 евро.България не е в криза и тук мин. работна заплата е ... 145 евро.--Да благодарим на БКП/БСП за това. Преди да дойде на власт тази престъпна партия, БГ беше по-добре от Гърция!!!