Еврокомисар хвърли оставка

Джон Дали се оттегли заради разследване на ОЛАФ
Обновена: 17 окт 2012 10:23 | 16 окт 2012 20:29,
12
Еврокомисар хвърли оставка
Джон Дали Снимка: Reuters

Европейският комисар за защита на потребителите и здравеопазването Джон Дали подаде оставка, след като службата за борба с измамите в ЕС ОЛАФ заключи, че той е знаел, че от негово име се иска подкуп срещу промяна на европейското законодателство.

Дали е бил разследван от ОЛАФ по сигнал на шведска компания "Суидиш Мач" (Swedesh Match), която продава цигари в САЩ и снус (вид тютюн за дъвчене) в Швеция. Компанията е изпратила на службата информация през май, че малтийски предприемач им е обещал отмяна на забраната върху тютюна за дъвчене в Европа, позовавайки се на познанството си със своя сънародник еврокомисар.

Тютюните за дъвчене са забранени за продажба в ЕС. Швеция е единствената държава-членка, за която е направено изключение при приемането й в съюза през 1995 г., тъй като това било традиционен навик на населението. По данните на Европейската комисия в момента всеки пети швед дъвче тютюн, вместо да пуши цигари или пури. Смята се, че бездимните тютюни са по-безвредни за здравето, а Швеция е страната, в която се отчитат най-малко случаи на рак на белите дробове и други заболявания, които се свързват традиционно с тютюнопушенето.

Службата за измами е предала заключенията от разследването си вчера. В него се казва, че малтийски предприемач е обещал на шведската фирма да издейства промяна на европейското законодателство от своя сънародник - еврокомисар. Свалянето на забраната за тютюна за дъвчене би донесло огромни печалби на компанията. Той е поискал неназована сума пари от името на комисаря, но плащане не е извършено. ОЛАФ е разкрила, че комисарят най-малкото е знаел за действията на своя сънародник, макар че официално не е доказано, че той лично директо е участвал в уговарянето на "сделката".

Джон Дали категорично отхвърли обвиненията в търговия с влияние и искане на подкуп, но обяви, че напуска поста си, за да има по-голяма свобода да защити репутацията си.

Заключенията на ОЛАФ са изпратени на главния прокурор на Малта, който ще реши дали бившият комисар ще бъде съден в родината си.

Европейската комисия подготвя промени в директивата за тютюневите изделия, които ще бъдат представени преди края на годината. По предварителна информация те ще засягат предимно опаковките на цигарите и ароматните добавки, които се използват за обогатяване на тютюневите изделия. Според Еврокомисията инцидентът с Дали не е засегнал работата на институцията по поправките в директивата.

64-годишният Джон Дали има дълга политическа кариера в Малта, като е бил по два пъти финансов и икономически министър, веднъж е бил начело на дипломацията, а преди да заеме комисарския пост през 2009 г., е бил социален министър.

Комисарят, отговарящ за ОЛАФ и за европейската администрация, Марош Шефчович ще смени Дали в защитата на потребителите, докато малтийското правителство предложи нова кандидатура за еврокомисар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
КРАДЦИ!! ***!! НАВСЪКЪДЕ СТЕ СЪЩИТЕ!! СКОРО ЩЕ СЕ ВДИГНЕМ И ЩЕ ВИ ИЗБЕСИМ ПО ДЪРВЕТАТА!!
8
0
 
0
 
! Отговори
лелеееее преди 11 години
здрасти зомбита кво стаа
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ние сме по зле и от Малта.Боко кога ще си хвърли кокала?Никога!
6
6
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 11 години
Малта е най-голямата пумийна яма в Европа. Няма голяма нация, която да не е оставила отпечатъка си там. Какво очаквате от подобна ***?!Ние българите сме цвете в сравнение.
5
1
 
18
 
! Отговори
Гражданин за EРБ преди 11 години
Еврокомисар хвърли оставка Джон Дали се оттегли заради разследване на ОЛАФТОЧНО КАТО ПРИ НАШ ЦВ ЦВ......И ТОЙ ХВЪРЛИ ИМОТИТЕ СИ, КАТО ГО РАЗСЛЕДВАХА...В ПОЛЕТО НА ТЪЩАТА СИ...
4
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да го взимаме за президент! Такива ни трябват!
3
1
 
25
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Хе-хе, а наш Боко даде ли си я, когато разкриха престъплението му за злоупотреба с власт? Ето това е разликата между нас и Европа......
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименСамо плаши гаргите нашия страхливец !
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хаха, а нашия само си я носи ...