260 млн. евро компенсации за "Козлодуй" предложи Ромпой

Сумата е залегнала в проекта за евробюджет за 2014-2020 г.
Обновена: 23 ное 2012 16:24 | 23 ное 2012 16:07, Елка Василева
59
260 млн. евро компенсации за "Козлодуй" предложи Ромпой
Снимка: архив, Reuters

260 милиона евро е предвидено да получи България от ЕС за спрените 1-4 блок в АЕЦ "Козлодуй". Сумата е заложена в новия проект на 7-годишния европейски бюджет за периода 2014-2020 г., представен от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпoй, съобщи БНР.

Още по темата

Първоначално България настояваше за 450 милиона евро. Преди седмица Ромпoй предложи само 185 милиона компенсации за четирите спрени реактора, но след разговори с българската делегация сумата е увеличена на 260 милиона евро. Те трябва да бъдат изплатени на страната ни до 2020 година.

Почти двойно спрямо по-ранния проект са увеличени и компенсациите за другите закрити ядрени мощности в Европа - в словашката “Бохунице”, за която са заложени 200 милиона, и литовската "Игналина", за която Ромпoй предлага 400 милиона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
3
 
! Отговори
IT преди 11 години
Ако не го бяхме затворили реактора тока щеше да ни е по 5ст. kW.На скоро гледах едно предаване в Евроком(ЕК) с една госпожа от парламента,но не си спомням името.Спомена,че за влизането ни в ЕС не са искали да затворим АЕЦ и реално имаме загуби от порядака на 4 млр. лева.Аз се питам защо ни беше изобщо?
52
0
 
2
 
! Отговори
-- преди 11 години
До киловатчасРазбирам позицията ти, но все пак фактите са от голямо значение - Игналина беше АЕЦ с два реактора от РБМК (Чернобилски), 2 х 1500 MW и е първата централа, в която се появява знак за грешката в управлението на тези реактори още през 1983 г.Мисля, че именно тази централа наистина трябваше да се затвори на всяка цена...Дезинформацията, която внасяш, е възможно най-глупавия аргумент в иначе справедливата кауза за обезщетението за глупостите, които се случиха на 3-ти и 4-ти блок.
51
1
 
12
 
! Отговори
киловатчас преди 11 години
Къде са сега националните предатели Н.Михайлова, ив.Костов, М.Кунева да отговарят?!Бяха ни обещани 450 млн. за затваряне на 4 реактора, сега ни дават половината!! Веднага да пуснем 3 и 4 -ти блок!! За литовската "Игналина" където има 2 малки блока по 400 мгвт им дават 400 млн, а наште *** са съгласни на всичко!!! Тикваря вместо да се пули всяка сутрин по ТВ, да върви и да се разправя - ама той е много смел само тука с журналистките, а в Европа не смее да се обади! *** с ***...
50
0
 
6
 
! Отговори
предварително програ преди 11 години
Преговорите по бюджета на ЕС в Брюксел бяха предварително програмирани на тотален провал. Зарази участието на пожарникаря!
49
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
23 ГОДИНИ НИ УПРАВЛЯВАТ ПРЕСТЪПНИЦИ С ЦЕЛЕНАСОЧЕН ГРАБЕЖ С ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ИНТЕРЕСИ КОГА ЩЕ ИМ СЕ ПОИСКА СМЕТКА НА ТИЯ ХОРА
48
0
 
10
 
! Отговори
fen преди 11 години
При това положение е най добре да си пуснем отново в експлоатация поне 3 и 4 реактор.
47
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За какво всички сте тръгнали да ми изчислявате колко щели да спечелят 2та реактора в Козлодуй ако не били затворени и после да ми казвате че било горе-долу същата печалба колкото и ще ни дадат. Защо се опитвате да заблуждавате хората жалки пл*жеци такива. Като ми изчислявате защо не изчислите и колко хора щяха да взимат мн. добри заплати в тези 2 блока, а защо не изчислите и колко щяха да спестят домакинствата ако не се беше вдигнала цената на тока с 11% миналата година и преди това няколко пъти
46
0
 
24
 
! Отговори
Бобо преди 11 години
А трябваше да са 400 милиона това ни обещаха преди да ги закрием ама ......
45
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм млад, обичам България и затова мразя БСП и ДПС.
44
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
260 милиона???Нали си бяха разни 4-5 милиярда тея кво договарят както им отърва.
43
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЕС "подаряват" тези пари от печалбата на техните ВЕИ с цел да се закрие българската АЕЦ. Не е тайна, че именно депутати на ГЕРБ и СДС-ДСБ притежават най-много ВЕИ и затова са за закриване на АЕЦ в България.
42
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
abe ti si mnogo umen bre 45 koi ti kaza 4e nqmalo da izkarat tiq jelti stotinki det gi davat q odi se grami
41
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
44 А бе вие *** ли сте , че си повтаряте като навеити пружинки , хората ви дават чисти пари , толкова колкото ако работеха нямаше да се изкарат , вие пак си нареждате същите глупости ,а ми ако бяха гръмнали бе , какво правиме тогава , радвайте се колкото вземеме от Европа си е чиста печалба.
40
1
 
18
 
! Отговори
Питам преди 11 години
За бонуси ли са тези пари на лицата подпомогнали ликвидацията на АЕЦ?
39
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Европейците дават тези пари, за подръжка на блоковете, които така или иначе щяха да бъдат спрени. Когато червените фалираха България, хуждите от ток намаляха наполовина и блоковете ги затвориха точно поради тази причина. Ако не ни дават тези пари, НЕК трябва да дава десетки милиони за консервация и охрана на тези все още опасни обекти. Антиевропейската комунистическа пропаганда това го представя като пари за компенсация на неполучени печалби.
38
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На България са нужни не 260 милиона евро, а поне 2,6 милиарда евро за новата АЕЦ Белене.
37
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
калпава българска политика..жълти стотинки за реактори които щяха да ни донесат в пъти повече приходи през годините..оакахме се ..но никой не ни е виновен..и типично в наш стил..ритаме и срещу Белене..не народа де..а само една шепа предатели..и то по политически причини..каза вожда..НЕ на Белене..и тълпата пое..не на Белене..ако каже ДА НА БЕЛЕНЕ..и тя пак ще повтори ДА НА БЕЛЕНЕ..вредни се оказват партиите за населението май..не за "партийците" обаче. и Кунева предателката пак иска власт? НЕ!
36
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Блоковете щяха да донесат много по-големи приходи за 6 години -------------- И откъде щяха да донесат тия приходи, тъпчо? Добре, че ги затвориха, че съвсем щяша да са на загуба, а сега и пари ви дават. Блоковете са затворени поради излишъци от ток, а парите ги дават за консервиране, а не като компенсация за нереализирани печалби. Докога ще ви лъжат с тия глупости за насила затворени блокове?
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Каква е тази политика на ЕС срещу България бе хора ! Ще ни оставят без електроенергетика. Няма да има Козлодуй ни Белене . Нищо крупно не остана от ликвидации , а не ни разрешават и да строим ? Накъде в това ЕС ? До пълно унищожение на България !
34
4
 
24
 
! Отговори
румен221 преди 11 години
ТАКА Е ЕВРОПЕЙЦИТЕ НИ НАЛАГАТ СВРЪХ-ЛИБЕРАЛИЗЪМ И НИ СМЯТАТ ЗА ***!- ВЗЕХА НИ ПАЗАРИТЕ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ВЗЕХА НИ ЗАВОДИТЕ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ЗАТВОРИХА НИ РЕАКТОРИТЕ ЗА ЕВТИН ТОК В КОЗЛОДУЙ ЗАМЪЛЧАХМЕ- ВЗЕХА НИ СПЕСТЯВАНИЯТА ЗАМЪЛЧАХМЕ- НА 90% ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НАПРАВИХА ДОХОДИТЕ ПОД СОЦИАЛНИЯ МИНИМУМ ОТ 595лв. ЗАМЪЛЧАХМЕ- СЕГА ИСКАТ ДА НИ ВЗЕМАТ И ЕВТИНИЯ ТОК ОТ АЕЦ-БЕЛЕНЕ, за ДА НИ ПРОБУТВАТ СКЪПИЯ ФОТО ТОК НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСОВА - ИСКАТ ДА ОБЛОЖАТ С ДАНЪЦИ ДОРИ ДЕТСКИТЕ СПЕСТЯВАНИЯ!!! ЩЕ ЗАМЪЛЧИМ ЛИ И СЕГА???ПО-УМНИТЕ ОТ НАС КАЗВАТ : - Едно унижение, което не получи подобаващ отговор, става причина за все нови и нови унижения Роналд Рейгън!!!ВСЕКИ ПЪТ, КАТО ЗАМЪЛЧИМ, ТАКА И СТАВА