Жените у нас здрави до 66 години, мъжете - до 62

В Швеция и Малта живеят добре най-дълго
Обновена: 6 мар 2013 10:21 | 6 мар 2013 07:28, Петя Славова
18
Жените у нас здрави до 66 години, мъжете - до 62
Снимка: Булфото

Годините на живот в добро здраве на мъжете и жените в ЕС са били средно около 62 години за 27-те страни-членки, отчита анализ на Евростат, посветен на здравословната кондиция на хората в третата възраст и проведен през 2011 г. Според данните на европейската статистика - на 50-годишна възраст европейците от ЕС-27 се очаква да имат още 18 години в добро здравословно състояние. На 65 годишна възраст европейците могат да очакват още 9 години живот в добро здраве, прогнозира Евростат.

Данните за България показват, че жените и мъжете у нас могат да се радват на добро здраве средно 65,9 години /жени/ и 62 години /мъже/.

Жените на 50 години у нас могат да имат добро качество на живот още 20 години, а на 65-годишна възраст - още около 10 години. За българските мъже на 50 години европейската статистика дава още 17,5 години добър живот. За 65-годишните - още 9 здравословни години, пише БТА.

По прогнозни данни на НСИ хората между 50 и 70 годишна възраст у нас през 2020 г. се очаква да бъдат около 2 милиона души. След 10 години - през 2030 г. - техният брой се увеличава до 2,2 - 2,5 милиона.

Според анализа на Евростат мъжете и жените в Швеция и Малта биха могли да очакват да живеят повече от 70 години в добро здраве. Следват Люксембург, Гърция и Ирландия /67 години за жените и 66 г. - за мъжете/. Анализът отчита най-ниски стойности като качество на здравето за Словакия - 52 години за мъжете и жените и Словения -54 години за двата пола.

Според изследването, 50-годишните европейци имат най-високи шансове за здравословен живот в Швеция - още 26 години, Малта - още 23 години, Дания, Люксембург, Ирландия, Великобритания - още 22 години и други.

За 65-годишните европейци най-добро здравословно състояние се очертава отново в Швеция - още 15 години. Най-мрачна е перспективата за Словакия - 3-4 години живот в добро здраве и Словения - около 6 години в добро здраве за двата пола.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Колев преди 11 години
Затова трябва да се направи всичко възможно и се реши проблема с пенсионирането . Необходимо е младите да заемат работните места. Те са по-продуктивни. Така ще се подсигурят и пенсийте на възрастните.Невъзможно е да се очаква от човек над 62,63 години да даде кой знае какво. А и така децата ще си останат в България. Като им се осигури добро заплащане.
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защото заетостта сред мъжете е по-голяма, а дамите дори не си позволяват лекар...
15
0
 
5
 
! Отговори
Лошото е преди 11 години
че всички жени над 52-53 години, които познавам, са с рак. Не знам откъде ги извадихте тези статистики, но положението е трагично. Онкологиите са претъпкани, чака се с месеци за терапии, на които меко казано те доубиват... Тези хора нито могат да работят пълноценно, да не говорим, че не доживяват до пенсионна възраст. А какви *** ядем - не е истина! Но никой не иска да осведомява хората, защото си пълни джобовете от това.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След това каквато и болест да сполети тези хора, нашите лекари ще се покрижат да ги изпратят възможно най-бързо на онзи свят. За това е такава статистиката.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Благодарение на гражданите единствено и само за разграбване ба България ще подобрим тези данни само че в обратна посока.
12
0
 
8
 
! Отговори
ПРЕДЛАГАМ преди 11 години
СЪС СЕГАШНИТЕ КОМПЮТРИ МОЖЕ ВСЕКИ ДЕН ДА СЕ ОБЯВЯВА КОЛКО СА РОДЕНИ И КОЛКО СА УМРЯЛИ И НА КАКВА ВЪЗРАСТ И ЩЕ ВИДИТЕ КАКВО МРЕНЕ ПАДА В БГ
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Какви са тези лъжи бе? България в момента е като гробище. Идете по болници да видите какво става. Пълно с онкологични заболявания,даже бебета има..А мръсните чиновници нали все правеха нещо с лекарствата -ту ги имаше ,ту ги нямаше.. Лекарствата са много старо поколение,не така ефективни, корупция яка сред лекарите..Повечето хора не могат да си платят операцията и другите интервенции. А ПРОФИЛАКТИКА- НУЛА!!!! ГЕНОЦИД!
10
1
 
15
 
! Отговори
Ставри преди 11 години
Където стандарта на живот е по-висок и грижите за възрастните сериозни ,възрастните по-дълго време се чувстват здрави. Нашият пенсионер е отруден от работа и безпаричие.Къде го това здраве ? Статистиката, която се цитира е недостоверна.
9
1
 
5
 
! Отговори
подзаглавието преди 11 години
"В Швеция и Малта живеят добре най-дълго"!?!?!?
8
1
 
9
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 1Айде комунистически номера ще продаваме, а?Бил съм в САЩ и на улицата ме спря един костюмар, изобщо не беше пенсионер, млад, не повече от 30 - 40 годишен, с лъснати мустаци, холивудска прическа и т.н.Но може би това беше нарочно търсен ефект? Човекът ме спря и първите му думи беше, че не е просяк! После взе да ми иска пари, че уж бензина му бил свършил, а нямал да зареди.Това става в центъра на столицата Вашингтон! После ми обясниха, че било номер! Мошеник!
7
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 1Това, че у нас вече няма дрипави хора се дължи на магазините втора ръка. Там има дрешки по пет за лев. Е, не са от последното шоу на Версаче, но топлят. А често има неупотребявани. И най-често са здрави, удобни и модни. Изпираш, ако си по-чувствителен дезинфекцираш ... и готово. Но магазини за храна, електричество, отопление - втора ръка няма! Не че там стоките най-често не са тип втора ръка, но цените са като за първокласни заведения на Запад. Затова пенсиите просят.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А колко беше възрастта за пенциониране що не споделихте за да сравним резултата ? Или тва нема отношение към доброто здраве и е една друга работа ?
5
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ГласоподавателАко се напънеш малко да прочетеш нещо повече от имейлите на др. Кутев, ще осъзнаеш следното.Смъртността при ромското население, особено при мъжете е мнооооого висока. Средната възраст на ромските мъже е 59 г. Оттам пада и средната възраст на българите изобщо.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 1Ако се разходиш пак, ще ги видиш същите да просят .. всеки ден. Има си едни професионални просяци във всеки град и със сигурност не са представителна извадка за всички пенсионери.
3
3
 
12
 
! Отговори
Гласоподавател преди 11 години
"Данните за България показват..." Пълни глупости. Вижте смъртността на хората над 50 г.!?! Ужас! Процента!?! /а не промила/ е огромен в сравнение с "белите" държави - Малта и Швеция! последдните 4 години се правиха такива опити със здравеопазването, че смъртността ни е рекордно висока - шефа на АЕЦ "Козлудуй" /с икономическо образование получено през време на мандата си!!!/ е в УС на НЗОК!?! Искам някой привърженик на герб да коментира този факт и да помни, че неговите родители също се "лекуват"
2
2
 
7
 
! Отговори
смрад преди 11 години
#1, айде почна се платеното писане още от сутринта..... у не наспали се и ненаписали се комсомолци
1
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не зная колко са здрави старите хора ,но скоро се прибрах от чужбина ,и се изумих на това ,че нелошо облечени пенсионери просят стотинки !! Ужас . Нямам думи!!! Такова нещо не съм очаквал!!