Сърбия едва ли ще приеме плана за помирение с Косово

Това намекна сръбският президент
Обновена: 8 апр 2013 08:36 | 8 апр 2013 07:26, Петя Славова
49
Сърбия едва ли ще приеме плана за помирение с Косово
Снимка: БТА

Сръбският президент националист Томислав Николич намекна, че ръководството на страната му ще отхвърли плана на ЕС за помирение с Косово, който може да разчисти пътя за евентуалното членство на Сърбия в блока, предаде Асошиейтед прес

.ЕС даде на Белград срок до вторник да каже дали ще се откаже от контрола си върху северно Косово в замяна на започване на преговори за членство в ЕС, пише БТА.

Преговорите между Сърбия и лидерите на косовските албанци по въпроса се провалиха миналата седмица в Брюксел и от тогава сръбските лидери разискват дали да приемат или да отхвърлят предложението, което Николич окачестви като "ултиматум".

Още по темата

"Ударихме стена," заяви Николич пред журналисти в Белград. "Преговорите се превърнаха в дискусии за независимостта на Косово, а никой в Сърбия няма право на това /да я признае - бел.ред./

Николич съобщи, че утре сръбското ръководство ще отговори официално дали приема или отхвърля предложението. Той добави, че сърбите ще поискат нови преговори за "коригиране" на предложението.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
Сърбите клекнаха преди 11 години
Сърбия признава Косово срещу преговори с ЕС?Сърбия постигна историческо споразумение с Косово с посредничеството на ЕС, което отваря вратите към еврочленство, предаде Ройтерс.Сделката трябва да нормализира отношенията между Белград и Прищина. С нея се съгласиха премиерите Ивица Дачич и Хашим Тачи.Новината първа съобщи в Брюксел в петък косовската министърка за европейска интеграция Вльора Читаку. Втори правителствен говорител също потвърди сделката.Ивица Дачич парафира текста на споразумението. Предстои правителството и парламентът да се произнесат за неговото приемане или отхв
35
0
 
1
 
! Отговори
Владо Черноземски преди 11 години
Всички грехове на безумните сърби ще бъдат изплатени с лихвите! Жалкото е, че от тази вероломна великосръбска политика най-много пострадахме ние. И сега вместо да сме две силни и големи балкански държави се превърнахме във васали на разни империи. Наистина нещата тук ще се успокоят, когато всички сърби се съберат под една круша.
34
0
 
0
 
! Отговори
до 4 от етноса преди 11 години
Тя обаче значително намалява правомощията на провинциите, като позволява на правителството в Сърбия да упражнява директен контрол върху много райони, които преди това са имали самоуправление. В частност, конституционните промени предоставят на сръбското правителство контрола над полицията, съдебната система, икономиката, образованието и езиковата политика.
33
0
 
0
 
! Отговори
До 34 от етноса преди 11 години
През 1989 г. автономията на Косово и северната провинция Войводина е драстично намалена след всеобщ референдум в Сърбия. В резултат на референдума е приета нова конституция, която позволява въвеждането на многопартийна система, свобода на словото и защита на човешките права. Въпреки редицата нарушения от режима на Милошевич, (който прибягва до фалшифициране на изборите, контролира голяма част от медиите, обвинен е в нарушение на човешките права на политическите си противници и националните малцинства), приетата през 1989 г. конституция представлява крачка напред спрямо предишната комунистическ
32
0
 
1
 
! Отговори
Do 34 от етноса преди 11 години
С приемането на новата югославска конституция през 1974 г. Косово получава фактическо самоуправление. Правителството на провинцията въвежда албанска учебна програма в училищата в Косово, набавени и поставени в употреба са множество учебници от управляваната по това време от Енвер Ходжа Албания.
31
0
 
0
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Не познаваш сърбите, нито "остатъчна" Югославия. А не познаваш и правописа на българския език, явно не ти е роден, а силите явно не ти стигат, за да научиш един език!
30
1
 
6
 
! Отговори
METO преди 11 години
Вище снимката.Бранят сърбия.Сега като почнат преговорите за Войводина,Албанските общини в Медведжа,Буяновац и Прешево.Българсните общини в Босилеград.Да не забравяме и Санджак и то ще остане една Сърбия която е била по начало КРАЛЕВИНА.ще забравят Косово много скоро.
29
0
 
0
 
! Отговори
до 27 преди 11 години
Вземи се пообразовай малко. Не са ти ясни понятията република, федерация, автономна област. Приличаш ми на човек от "етнос".
28
3
 
2
 
! Отговори
Йойо преди 11 години
На всички им писна от ината на Сърбия.2008 ООН даде мандат на ЕУЛЕКС върху цялата територия на Косово.С присъствието на ЕУЛЕКС в Косово, отпадна /обезмисля/резолюция 1244 и влиза в действие планът Ахтисари.За него авторът му получи Нобелова награда за мир.което Сърбия изгуби във война и подписа в Рамбуйе,загубата на Косово!Русия упражнява натиск върху сърбите,давайки им лъжливи надежди,за оплячка де що може в тази държава.Само наивник може да се надява,че САЩ и 22държави в ЕС,ще се откажат!
27
3
 
7
 
! Отговори
Емил преди 11 години
Сърбия със заговора си с Гърция по време на балканската война лиши България от изконно българската територия - македония. Заедно с това, чрез последвалите войни за възтържествуване на справедливостта България загуби огромни теротирии и остана без излаз на Бяло море. Ето идва ден, в който всеки си плаща цената.
26
3
 
5
 
! Отговори
Ивоо преди 11 години
Дойде време децата да плащат за греховете на бащите си! С право този не се надява на никаква подкрепа, освен от Русия и от банкрутиралата Гърция. Ако не ни бяха забили ножа в гърба през 1913, сега Сърбия щеше да си владее и Косово, и Босна. А нашите продажни политици могат да покажат, че все още е останало нещо българско в сърцата им, като предизвикат ревизия на Ньой. Сега е времето за реванш! И щ е се види края на смешната БЮРМ с безумните глупости на родоотстъпниците-сърбомани!
25
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Kосово е било Българска земя ,сърбите не трябва да претендират ,защото България ако започне претендира за нейните територии и геноцида ,важното е да има мир и разбирателство и народа да живее добре
24
4
 
1
 
! Отговори
Nord преди 11 години
Много важно какво ще става с Косово или сърбите.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
24 от 20 никога не съм казвал е аВтономията означава Република , аВтономията означава автономно местно самоуправление , това е нещо средно между федеративната Република и областна администрация , но е по висша степен на незавизсимост , която гарантира правата ис вободите на местнто население което се явавява БОЛШИНСТВО в ОБЛАСТТА и МАЛЦИНСТВО в ДЪРЖАВАТА.
22
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
MRAZQ TURCI
21
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбите са наши братя,трябва да ги подкрепяме ,а не турците и американците -унищожители
20
1
 
7
 
! Отговори
до 20 преди 11 години
аВтономията не е самостоятелност и независимост. Косово никога не е била република и не е имала свои органи на управление. В момента Косово е просто щаб квартира на мафията, контролирана от американците.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Косово е Сърбия! И за разлика от нашите продажни политици, те държат на своите национални интереси.Мможем да ги плюем, но това е положението. Докато нашите се надупиха на турците и американците! Чрез засиленото турско влияние на Балканите се цели затапване на ЕС от юг и пълен контрол на "пътя на коприната" от Турция.
18
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
18 виж какво мой човек , много си далеч от истината , първо сърбите напускат Косово още от началото на 19 век след като се сформира новата сръбска държава , това е един непрекъснат процес , второ Тито беше дал независимост на Косово - СФРЮ беше федеративна РЕПУБЛИКА с 6 РЕпублики и 2 афтономни области/ Косово и Войводина / , Милошевич премахна тези афтономии за това Косово избухна понеже там алнбанцирте са болшинство а сърбите НИКОГА НЕ БИХА ПРИЕЛИ КОСОВСКА ПАРТИЯ В СКУПЩИНАТА , щом е така
17
0
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 11 години
На тебе, ако ти поробят земята в която си се родил ще и израстнал със сила, геноцид и убийства 40 години, ти ще им приемаш ли законите и институциите? :Д Напълно прави са си хората. Да не говорим как шиптарите се отнасят с тях ... Доста сърби НЕ искат да влизат в ЕС. Това е факт, можеш да го провериш навсякъде. А и като знам политиката на Николич - постави ли се въпроса Косово или ЕС дори да сгреши и да избере съюза, то правителството му на другия ден просто няма да го има:)