Двата синдиката в Гърция плашат със стачки

АДЕДИ и ГССЕ не искат уволнения в държавния сектор
12 апр 2013 08:45, Петя Славова
2
Двата синдиката в Гърция плашат със стачки
Берзаботицата в Гърция нараства. Снимка: БТА

Федерацията на държавните служители в Гърция (АДЕДИ) обяви, че ще отговори със стачни действия, за да накара правителството да не изпълнява искането на международните кредитори за съкращения на служители в държавния сектор, съобщава гръцкият сайт Нюз ин. Кредиторите, с които Атина в момента преговаря за отпускането на следващия спасителен транш, настояват за съкращения на 20 хиляди държавни служители до 2015 г., пише БТА.

Масовите уволнения са незаконни и противоконституционни и ще доведат до разпад на държавния сектор, се казва в съобщение на синдикалната централа. Другата голяма браншова организация ГСЕЕ, обединяваща работещите в частния сектор, пък призова правителството да вземе необходимите мерки, тъй като политиката на рестрикции увеличава безработицата в страната.

Коментирайки данните, изнесени от статистическата служба, според които безработицата в Гърция през януари 2013 г. е скочила до 27,2 на сто, синдикатът твърди, че действителната безработица е много по-голяма, ако към нея се причислят онези, които работят, но не получават заплати. Конфедерацията е насрочила за 1 май обща 24-часова стачка и митинги в Атина и всички други големи градове на страната в знак на протест срещу прилаганите от правителството мерки за икономии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Опитват да поставят Гърция на колене. Не им се давайте! Подкрепям ви!
1
0
 
3
 
! Отговори
Тома Томов преди 11 години
Не мога да си представя, че кредиторитеще се вържан на синдикални заплахи този път.Огромната раздута и корумпирана администрация се брани като спартанци!