Кипър облекчи капиталовия контрол с нова наредба

Финансови министри от ЕС ще търсят спасителна помощ
Обновена: 12 апр 2013 08:26 | 12 апр 2013 07:46, Петя Славова
6
Кипър облекчи капиталовия контрол с нова наредба
Снимка: БТА

Кипър разреши банкови транзакции на вътрешния пазар до 300 000 евро и повиши прага за фирмени плащания в чужбина, с което отчасти облекчи капиталовия контрол, който бе въведен на 28 март за избягване на банкова криза, съобщи финансовото министерство,цитирано от Ройтерс.

Кипър увеличи прага за фирмени плащания в чужбина от 5000 на 20 000 евро без предварителни проверки и разреши на пътуващи в чужбина да носят до 2000 евро на човек спрямо 1000 досега, се казва в наредба на министерството. Другите ограничения, като максималното теглене на 300 евро на ден, остават в сила, пише БТА.

Междувраменно страничните ефекти от хаотичното спасяване на Кипър ще бъдат на първо място в дневния ред на двудневната среща на европейските министри на финансите, която започва днес в Дъблин, предаде Ройтерс.

Внимание ще бъде отделено и на германската сдържаност спрямо банковата реформа в еврозоната. Опасенията около спасителния пакет за Кипър се засилиха в сряда, след като някои медии се сдобиха с документи, съдържащи подробности за помощната програма.

Първоначално се планираше Кипър сам да осигури 7 млрд. евро, а още 10 млрд. евро да бъдат предоставени от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ). Според документите обаче спасителният пакет ще се равнява общо на 23 млрд. евро, от които Никозия ще предостави 13 млрд. евро На неофициалната среща на 27-те финансови министри на ЕС не се очаква да бъдат взети конкретни решения, но ще бъдат обсъдени също така задълбочаващите се проблеми около Словения и дебата за създаване на пълнокръвен банков съюз.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
BAY GO6O преди 11 години
TOZI EC E EDIN HRISTIQNSKI KLUB KOYTO NE STAVA ZA NI6TO :))) OT KAKTO BG E V EC VSI4KO STANA NAOPAKI, OT KAKTO KIPAR E V EC TE SA6TO SE SRINAHA... ABE Q MI KAJETE KAKVA E FAYDATA DA SI V TAQ TROMAVA DARTA SBIR6TINA
3
0
 
5
 
! Отговори
me преди 11 години
Няма да мирясат докато не фалират Кипър и не откраднат всички депозити. Не знам на къде отива Европа, след като цялата европейска интелигенция мълчи и гледа как една страна ще я сринат просто, защото могат. Рано или късно на някой ще му избият бушоните, да видим на кой.
2
5
 
16
 
! Отговори
Салахадин преди 11 години
Испания,Италия кога?Да се разпада това недоразумения ЕС най-после!!Не желая измислени правила и наредби по-лоши и от най-лошия комунизъм.Лобистки закони и умишлено фалирване на икономиките на по-слабите страни!!Налагане на измислени морални ценности(***,*** и прочие).Вън БЪлгария от ЕС!!!Казах!!
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сбъркаха се и там хората