Дейвид Камерън успокои страстите от приток на българи и румънци

Според него няма да се повтори "полската ситуация"
1 май 2013 19:46, Петя Славова
9
 Дейвид Камерън успокои страстите от приток на българи и румънци
Снимка: Reuters

Притокът на мигранти от България и Румъния във Великобритания "няма да има нищо общо" с нивата на миграция от Полша, когато тази страна се присъедини към Европейския съюз, заяви вчера британският премиер Дейвид Камерън, цитиран от в. "Дейли мейл."

В реч по време на кампания в графство Съмърсет преди утрешните местни избори, Камерън отбеляза, че огромният брой поляци, пристигнали на Острова след като Полша стана член на ЕС през 2004 г. - около 1,1 милиона - се е дължал на това, че Великобритания, за разлика от други държави, не е въвела никакъв контрол върху имиграцията, пише БТА.

"Когато дадена държава се присъедини към ЕС, можеш да установиш преходен период на контрол. Можеш да кажеш на тази държава:"Не можете всички да дойдете тук през първите седем години," подчерта премиерът.

"Последното правителство (на лейбъристите - бел.ред.) по времето, когато Полша и много други страни се присъединиха, не въведоха този контрол. И понеже други европейски страни направиха това, ние осъмнахме с огромен приток на хора от Полша и другите страни (новоприети еврочленки). Този път, понеже преходният контрол е налице, ние не сме единствените, които вдигаме ограниченията върху Румъния и България - така постъпват навсякъде в Европа. Така че не смятам, че сме изправени пред ситуация, сходна с полската," аргументира се Камерън.

Камерън добави, че имиграционната система е "една от бъркотиите, които наследихме от последното правителство", което "не знаеше кой влиза в страната и кой излиза от нея." Той добави, че бройката се е "изплъзнала от контрол", като нетната миграция - разликата между броя на влизащите и напускащите Великобритания е достигнала 200 000 души годишно.

"За десет година това прави два милиона нови пришълци, коитоса дошли да живеят във Великобритания. Това са два града с големината на Бирмингам, ето какъв проблем наследихме. Снижихме този брой с една трета, това представлява напредък, но аз не искам да спираме дотук. Ако хората искат да идват и да работят тук, точно както британците искат да живеят и работят в Испания и другаде - няма проблем. Но не можем да позволим ситуация, в която хора идват да живеят и работят в друга страна, понеже социалните помощи са щедри или понеже там имат по-добър шанс да се сдобият с общинско жилище.

Не можем да позволим такъв вид "туризъм на облагите" и ще предприемем действия на този фронт," обеща Камерън. Той каза, че с проблема трябва да се заемат всички ведомства. "Министърът на имиграцията мисли за имиграцията, но всъщност за това трябва да мисли и министърът на здравеопазването, министърът на вътрешните работи, министърът на правосъдието, понеже налането на твърд подход към имиграцията трябва да бъде дело на всички тях. Не трябва да има незабавен достъп до Националната здравна служба, незабавен достъп до жилище, незабавен достъп до помощи - подреждаме всички тези неща, така че хората, които пристигнат тук, да бъдат хора, които искат да работят и да внесат приноса си, така както биха били добре дошли да правят това и в друга европейска страна," каза в заключение Камерън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 10 години
Ще му се, но истината е, че познатите дето имам всяко лято в англия ходят на бригади и догодина пак там ще са но с фаммлията
4
2
 
2
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Те и да пискат и да не пискат, българи почти не останаха. Няма как да им наводним острова, дори и всичките да се вдигнем вкупом натам.
3
4
 
16
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
БАЙ ГАНИО....РАЗБИЙ ГИ...КАТО АСПАРУХОВ....
2
8
 
17
 
! Отговори
зверо преди 10 години
И ние ще започнем битка на този фронт ще узъптим дъртите англичани на не стъпват тук
1
6
 
28
 
! Отговори
Коментатор преди 10 години
Кой е хукнал на студено и дето карат в ляво?