Без промени в еврозоната ни чакат тежки времена

В следващите 5-10 г. ни очаква по-висока от средната инфлация според икономисти
Обновена: 19 май 2013 21:21 | 19 май 2013 21:17,
20
Без промени в еврозоната ни чакат тежки времена
Снимка: Reuters

Ако Еврозоната се запази в сегашния си вид, с цената на множество усилия, ни очакват тежки времена, каза икономистът Петър Ганев в предаването Boom & Bust на Bulgaria ON AIR във връзка с непрекъснатите спасителни траншове за европейските държави в кризисно състояние като Гърция. По думите му дори е необходимо да се промени общността, защото „няма как насила да се наложи на някой да си вкара дефицита в рамките на нормалното“.

В сравнение пък с Европа България е доста по-устойчива по отношение на дефицита, категоричен беше Красимир Йорданов, борсов анализатор, но „ние сме в една лодка с тях, така че каквото стане там, ще има отражение и тук".
Експертите отбелязаха, че за първи път в историята има световна криза, въпреки която страната ни е добре и не е сред най-пострадалите. Не се сринахме до нивата, които обикновено стигаме при такива условия – не са рязани заплати и пенсии. Причината за това е може би въведеният валутен борд, който е котвата, която ни държи, смята Ганев.

Не е правилно обаче Европа да се разглежда като едно цяло, защото има сериозни разлики в страните-членки, категорични са специалистите - докато Испания и Гърция трябва да се преборят с рекордните нива на младежката безработица, което достигна 60%, то в Германия нивото на работещите е най-високо досега.

Причината се корени в драконовските мерки и реформи, които предприеха германските власти преди време и заради които бяха обвинявани от много други страни, смятат икономистите. В същото време обаче държавите, в които управлението се основава на социалното отношение към хората, които са защитавани, докато са работещи, в един момент, след като настъпи безработицата, нямат закрила.

Петър Ганев е категоричен, че тези страни, включително и нашата, имаме социални политики за добри времена, но ако не се направи гъвкав пазар, а „чакаме някой да налее отгоре“ или да се смени мандатът на ЕЦБ, няма как състоянието ни да се подобри. Трябва да спрем практиката да харчим дефицитните пари, за да не се увеличава дългът и да започнем инвеститорските.

Американецът например не очаква както европеецът държавата да се погрижи за него, а работи и така наречената „американската мечта“ действа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
3
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Абе защо откак се създаде тоя ЕС настанаха тея тежки времена. Нали уж за хубаво беше, а какво стана, хората в цяла Европа живеят по-зле, толкова масови протести никога преди това не е имало. Нещо не се прави както трябва, или този ЕС е една голяма лъжа за да се обогатят богатите. Не знам какво е тази уж световна криза, в която страни като Китай и др. просперират. Май кризата е само в Европа и САЩ, защо ли??!!!
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ахахаха, ква е тая американска мечта бе теле? Да работиш като роб на 3 места по 12+ часа, за да изплатиш 5 ипотеки за пластмасови *** и картонено жилище. Таковал съм ти и мечтата. На зобираните хамериканоси лесно им се промиват мозъците от банкерската олигархия. Няма американска мечта, има американска заблуда, че можеш да станеш богат като тия "пу ТВ-то", зализана пропаганда, за да вкара роба в руслото да бачка като животно по цял ден за шепа богати циници.
16
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ББ и ЦЦ са виновни
15
1
 
1
 
! Отговори
Буда Гоцев преди 10 години
Петър Ганев , ИПИ , Бойко , Сергей , Ахмед - вицове , вицове , смях и сълзи ...
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kakva Amerikaska mechta deistva be glavorezi takiva? Xodete i vijte predi da pishete tuka statii. Znaeteli kolko xora jiveqt biter nashte a?I vsichko tova zaradi tqxnata sistema.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То и без това в Бг се произвеждат само две неща *** и *** (каква комбинация) , поздрави на чешките инженери (срам за бългаските) и бай бай на българските политически *** . ооооооооооооосир***неееееееее.
12
1
 
10
 
! Отговори
до 12 преди 10 години
Ти нормален ли си? :))) Къде е това? _________________Колега, аз живея в Англия и с още няколко момчета си садим домати, марули, краставици, подправки и т.н. Хората си наемат местенца и си садят. В нашия случай продаваното по магазините е отврат, не от нямане или свидливост. Познавам и много англичани, които си отглеждат посеви и животни за удоволствие. А след скандалите с телешкото, хората се обезвериха напълно от честността на магазините и се амбицираха още повече.
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Отиват на село, сами си произвеждат част от храната и тн.--------------- Ти нормален ли си? :)))Къде е това?
10
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
5Селски,няма как да си бил в Гърция след като не знаеш че там е ПО-ЕВТИНО от Бг.У ваше село в хооремага може и да е евтино но и в гръцките села е евтино а заплатите са ТРОЙНИ.
9
3
 
21
 
! Отговори
малко реалност преди 10 години
Тази криза не е заради предприетите мерки!!! Предприетите мерки са резултат на кризата!А кризата е породена от това, че в световен мащаб хората спират вярата и финансирането на политическия елит, като не гледат телевизия, не плащат данъци и тн, и най-вече спират безмисленото консуматорство! Отиват на село, сами си произвеждат част от храната и тн.В икономика базирана на разстеж, това до какво би довело?Процеса се случва и тук в БГ, но с по-бавни темпове заради информационното затъмнение...
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Замине ли си еврото, заминават на село и тез икономистчета.
7
0
 
4
 
! Отговори
Walter Kiilov преди 10 години
evropeitzite sa reshili da izleznat ot krizata kato se prenesat v Bg da jiveyat - kazali si, che stom balgarite jiveyat s 100 evro na mesec i vseki treti den praznuvat nyakakav praznik, i te ste ojiveyat s hepten visokia 20% DDS, bg pesni i hora ste igrayat, a turski kucek s nai-golyam kef ste vartyat. s tehnite 3 000 evro zaplati steli da sa kato arabski tzare v Bg. nali e svobodno dvijenieto v eu i za tyah?!
6
1
 
3
 
! Отговори
V Germania преди 10 години
se zasilvat tendenciiite za izlizane ot Evroto i vrashtane na DM.Drug variant e "severnoto Evro" na njakolko stabilni ikonomiki (Germania, Netherland, Austria, Finland).Treti i nai-dobar variant e vrashtane kam nacionalnite valuti na Greece, Portugal, Italy, Spain i ...France.Tova shte stane monogo skro sled kato se prekratjat Transferite i se presushi prilivat na sveji pari kam tezi strani. ADF = Alternative Fuer Deutschland e novata partija, osnovana ot profesor po Narodno Stopanstvo.
5
13
 
5
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До 3Момък, заплатите и пенсиите в Гърция няколкократно надвишават българските, но нали не си мислиш, че цените там са, като нашите? Я направи една лека сметка при 5 евро бирата и цигарите. Едно ли е да взимаш 2000 или 1200 евро, при същите цени!? Прав е човека, по-горе: Никой не требе да чака на държавата и да стене, всички требе да бачкат и не да се питат "какво мога да взема от държавата", а "какво е редно да дам"...и да си платат данъците и осигуровките най-напред...
4
6
 
15
 
! Отговори
до 3 преди 10 години
Пич, нищо не измислят! Четат чужди учебници и си тълкуват, както им е удобно. Така както дяволът чете Евангелието. И тръгнали да сравняват българската икономика с испанската, та и с американската... При положение, че много добре знаят, че моделите им са различни! Но на някого е удобно да говорят така, за да реабилитират непукизма на предишното правителство...
3
4
 
19
 
! Отговори
пияният преди 10 години
И*иотизмът не е от вчера и няма да свърши утре,поне докато има български "експерти" по икономика и финанси.Били сме много добре.Много добре забити в дъното.А гърците са много зле,със заплати и пенсии,неколкократно превишаващи тези на стабилните българи.Направо,за Нобел по ****тизъм.И тези "експерти " дремят по разни институти,за да измислят такива премъдрости за "българската икономика",или.както и да се казва това наше "икономическо"недоразумение.
2
1
 
7
 
! Отговори
урааа!!! преди 10 години
Хубава си татковино, име сладко ЗЕМЯ РАЙ!!!!! Супер сме само на Евровизията я оплескахме
1
3
 
21
 
! Отговори
ставри преди 10 години
Ние от сега нататък ще видим криза.