ЕК продължава да ни подкрепя за Шенген

Брюксел отново заяви, че България и Румъния са готови да се присъединят
3 юни 2013 16:10, Елка Василева
5
ЕК продължава да ни подкрепя за Шенген
ЕК отново заяви подкрепата си за приемането на България и Румъния в Шенген. Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия продължава пълната си подкрепа за приемането на България и на Румъния в Шенгенското пространство и отбелязва, че двете държави са напълно готови да се присъединят към зоната. Това се посочва в доклад за свободното движение в ЕС, представен днес.

В документа се отбелязва също, че ЕК подкрепя напълно усилията на председателството на Съвета на ЕС за приемането на двете държави. Комисията отбелязва, че още през 2011 г. Съветът е отчел готовността на България и Румъния.

Шенгенското пространство за свободно движение позволява на над 400 милиона граждани на 26 европейски държави и на все по-голям брой граждани на страни извън ЕС да пътуват без проверки по вътрешните граници. По думите на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом пространството се оценява високо от гражданите на ЕС и има голям принос за икономическия напредък на ЕС.

Още по темата

Представеният днес доклад е трети поред и отчита, че за последната половин година контрол по вътрешните граници е бил въведен веднъж - от Норвегия, по повод церемонията за връчване на Нобеловата награда за мир в Осло. От 3 до 12 декември 2012 г. са били проверени 3136 граждани, на 19 от които е било отказано влизане на територията на страната, а осем са били задържани.

От октомври до декември 2012 г. са регистрирани близо 13 600 незаконни преминавания на границите, което е с 52 процента по-малко в сравнение с четвъртото тримесечие на 2011 година. Докато през периода юли - септември 2012 г. повече от половината от всички регистрирани незаконни преминавания са били отчетени от Гърция, положението се е променило през август 2012 г., когато страната е пренасочила около 1800 гранични служители към сухопътната си граница с Турция. От октомври до декември 2012 г. Италия е съобщила за 31 на сто от всички регистрирани случаи (4231), следвана от Гърция с 30 на сто (4035 граждани), пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Баба Генка преди 10 години
Недейте се коси драги европейци, не ви щем изметта ....
3
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбира се ,че вече ще ни подкрепя. След като мутрите бяха изритани от властта взеха да гледат с друго око на нас.
2
1
 
5
 
! Отговори
Меркози преди 10 години
А бе и на мен една мадама ми ги крепи ама си е оправям редовно. То и нас ни пот крепят а *** ние за чий не им теглим една. То бива дискриминация бива ама то това си е биря в супена лъжица или направо ракерноядрен конфликт а на това даже турците му викат Кьорфишек,атом,патаклъмъ! С две думи за да пречат на туризма и да се гаврят с над така наречените Вътрешни министри или Робокоп или Арматурефенди по заръка на Меркози ни ..... Майката щото ще вземем още руснаци а те искат само те да ядат баницата
1
2
 
7
 
! Отговори
:) преди 10 години
По-добре граничен контрол, отколкото разграден двор към Гърция и Румъния.