ЕС да въведе по-ниски цени на лекарствата за бедните икономики

"Трябва да отделяме повече пари за здраве, вместо за сигурност и подслушвания"
29 юни 2013 20:30,
2
ЕС да въведе по-ниски цени на лекарствата за бедните икономики
Снимка: архив Ройтерс

"Необходимо е ЕС да вземе решение за групиране на страни спрямо покупателната способност, като България и Румъния, за които лекарствените компании да предлагат по-ниски цени", коментира в ефира на Bulgaria On Air д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

По думите му това е първата стъпка, чрез която българското здравеопазване би могло да се подобри.

"Разликите в цените на лекартсвата са до шест пъти в някои страни. Нашите пациенти постоянно търсят начини за лечение в чужбина, от което страдат и страните в Западна Европа, защото се получава нежелана миграция", посочи той.

"Цените на лекарствата в България са по-високи от тези в другите страни не заради фармацевтичната индустрия, а заради надценките при дистрибуцията и търговците на дребно. Основното повишение идва от ДДС, защото в някои държави данъка липсва, а в други е намален до  8%. При нас е 20% и оттук идват разликите", твърди още Хасърджиев.

Според него ЕС трябва да се съсредоточи върху уеднаквяването на цените за лекарствата във всички страни: "Една от мерките, които биха могли да се приложат е въвеждането на европейски стандарти за лечение. По този начин някои държави, които изостават и здравеопазването не е приоритет, ще трябва да се съобразят и да направят всичко необходимо, за да се доближат до останалите", допълни той.

"В България продължаваме да отделяме най-малък процент от БВП в сравнение с останалите държави членки, а осигуряваме повече средства за сигурност и за подслушвания. Необходимо е политиците ни да узреят, за да стигнем до нивото на останалите европейски страни", завърши Станимир Хасърджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хасърджиев защитава интересите на Хофман-Ла Рош, за пореден път. Никога не му е пукало за пациентите!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да бе да. ДДС - то виновно.Едно и също лекарство в България 25 лв. в Португалия 2,80 евро.Ега си и ДДС - то.Тези приказки ги разказвайте в детските градини.