ЕС потресени от шпионирането на САЩ

Отправят запитване към американските власти относно твърденията
Обновена: 19 юли 2013 09:15 | 30 юни 2013 15:36, Петя Славова
72
ЕС потресени от шпионирането на  САЩ
ЕС ще проверява дали са истина твърденията на Сноудън. Снимка: Reuters

Европейският съюз заяви, че е отправил запитване към американските власти относно твърденията за шпиониране на европейски институции и очаква отговора им, предаде Франс прес.

Свързахме се незабавно с американските власти във Вашингтон и Брюксел и ги уведомихме за появилата се в печата информация. Те казаха, че ще проверят достоверността на публикуваната информация и ще ни отговорят, посочи в комюнике Европейската комисия с уточнението, че на този етап няма да коментира повече въпроса.

Поводът за допитването е статия в германското сп. "Шпигел", което съобщи, че ЕС е сред "мишените" на американската Агенция за национална сигурност (АНС), обвинена в шпиониране на глобалните електронни комуникации в рамките на програма "Призма". Списанието се позовава на поверителни документи, до които е получило достъп отчасти благодарение на бившия американски консултант на АНС Едуард Сноудън, който е в основата на разкритията за "Призма", пише БТА.

В един от документите - от 20 септември 2010 г., с гриф "строго секретно" - АНС описва как е шпионирала дипломатическото представителство на ЕС във Вашингтон. Не става дума само за микрофони, поставени в сградата, а и за проникване в компютърната мрежа, което давало възможност да се чете електронната поща и вътрешни документи.

Вчерашното съобщение на "Шпигел", че АНС шпионирала представителствата на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк, както и централата на Европейския съвет в Брюксел, предизвика буря от негодувание сред висшето ръководство на съюза. Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц каза, че е "дълбоко обезпокоен и шокиран от твърденията за шпиониране от страна на американските власти на офисите на ЕС".

"Ако твърденията се докажат, това ще е изключително тежък проблем, който ще навреди значително на отношенията между ЕС и САЩ", каза Шулц и настоя за "пълно изясняване и експедитивно предоставяне на допълнителна информация от американските власти".

Според "Шпигел" американски разузнавачи са проникнали в компютърните и телефонните мрежи на три здания: представителствата на ЕС във Вашингтон и в ООН, и в брюкселската централа на Европейския съвет. В последната се свикват срещите на върха на ЕС, на които държавните и правителствени глави от съюза обсъждат и вземат ключови решения, включително в областта на икономиката и външната политика, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
5
 
! Отговори
до 9667 преди 10 години
ПАК ли се правиш на умна *** ............
32
2
 
5
 
! Отговори
до Ястреб преди 10 години
Да бе, да и до 30 минути долитат черни хеликоптери и ме пакетират като дипломатическа поща- мерси!Ти си минал между капките, можеш да ни споделиш на нас простите!
31
5
 
23
 
! Отговори
9667 преди 10 години
В страната на "храбрите и свободни" хамериканци има 1,923 федерално финансирани шпионски организации с комбиниран бюджет от 200 милиарда долара. И един дявол знае още колко "частни" компании, които се занимават с тази дейност. До 37Ако го владееш ингилизския език, речи му на чичко Гугъл "The Abernathy Murders", "what is promis sofware" и тем подобни въпросчета. Иска много ровене и четене, но си заслужава.
30
4
 
22
 
! Отговори
9667 преди 10 години
Само някой, който е живял в дълбока пещера през последните 30 години може да е потресен от тази "новина"!До 28 Мисля, че става въпрос за софтуера, наречен PROMIS (Prosecutor's Management Information System) на еврейската компания Inslaw, базирана във Вашингтон ДС. Ако не си много наясно какво може да се прави с този софтуер, порови се малко в нета. И се вържи здраво за креслото, преди да почнеш да се ровиш - може да паднеш от него, след като прочетеш някои неща!
29
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tiko, iaj na Stanishkata pishkata!
28
13
 
3
 
! Отговори
Tiko преди 10 години
estestveno 4e 6te gi shpionirat - ES se napalni s kumanuidi kato Stanishkata i se e prevarnal v peta ruska kolona
27
6
 
5
 
! Отговори
hanko преди 10 години
nqma silna darzava bez silen shipionaz - vsi4ko ostanalo e ala bala 7
26
2
 
16
 
! Отговори
Потресен преди 10 години
Да - ще им цепят басма! А ние сме потресени от глупостта ширеща се в ЕС!
25
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Следващата стъпка на Демокрацията е очипяване на изостаналото в развитието си население на планетата Земя. Чиповете ще са напълно безплатни и особенно здравословни!
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв беше софтуерът, който донесе Цветанов след 2-те седмици в САЩ?Нещо на шпионски софтуер ми мяса, дали не се следят и институциите в България?
23
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ББорисов е плод на тази система. Той бе създаден от си ай ейСАЩ са най-големия купувач на лидери, избори, правителства по света
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Проектът Клизма цели тоталното господство, дори и тиранично такова на Демокрацията в световен мащаб!ВЕНСЕРЕМОС!
21
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия мазняци непрекъснато са учудени, потресени или изненадани, но въпреки това си гледат собственото добруване и не се интересуват от нас.
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
брбВсичко което правят хамериканците е законно и е самата демокрация и плурализъм в действие!
19
4
 
8
 
! Отговори
brb преди 10 години
Ха ама то се оказало законно :) някой се прави на ущипана Мара. Само нещо дето нашите медии учтиво "пропускат" таз информация.news.rambler.ru/19814139/
18
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европейците прогледнаха с едното око- алелуя!Дано скоро да им се отвори и другото ...
17
14
 
5
 
! Отговори
американо преди 10 години
Аз американо кое живее във ваша страна. Желае каже вас че ваше мнение трябва завре във собствено дупе. Мисля наша сигурност много важна и ние вярва правителство. Ние знае наше правителство не злоупотреби с наши данни. Съжалява но ние Делян Пеевски няма а ако има той в затвора. Вярно че вие уникална нация ама чак пък толкоз.
16
5
 
22
 
! Отговори
54321 преди 10 години
Проблема е,че ЕС сляпо вярват на УСА,а ето и реакцията на ЕС; САЩ ни върна в Студената война
15
4
 
24
 
! Отговори
slav преди 10 години
Айде ЕС не се правете на луди всичките си играете на Джеймс Бонд и едните и другите
14
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко е ЗАКОННО,както у нас при Цв.Цв.Няма нищо лошо,както казва класика и корифея в тази област Цв.Цв., да те проверят и ако няма нищо нередно,то няма страшно.Той е длъжен да провери защото е в интерес на всички гражданите и държавата,т.е на националната сигурност.Много морално и висша форма на доверие.Така,че трябва да се дебнеме за да си вярваме.Това последното може и да не е вярно,но знае ли човек.