Европейските граждани ще се лекуват, където си поискат в Европа

Това ще е възможно с приемане на директива за трансгранично здравно обслужване
14 юли 2013 19:12, Петя Славова
8
Европейските граждани ще се лекуват, където си поискат в Европа
Снимка: БТА

Европейските граждани ще имат право да се лекуват, където поискат в рамките на съюза. Това ще е възможно, тъй като в края на октомври влиза в сила директивата за трансгранично здравно обслужване.

Новината не е много добра за нас, защото, ако цената на едно изследване в България е 500 лв., а пациентът си го направи в Германия, където то е много по-скъпо, ще трябва да го плати, а после българската здравна каса ще му възстанови само 500 лв., отбелязва бТВ.

Пациентите ще могат да се лекуват в чужбина без да искат разрешение или да информират предварително здравноосигурителната каса в страната си, когато директивата влезе в сила. „Пациентът, когато се завърне от чужбина в България, сумите ще бъдат възстановени до нивото на българската здравноосигурителна система или министерството на здравеопазването”, обясни Жермена Въткова от дирекция „Европейски въпроси и координация” в НЗОК.

От новите правила полза ще имат по-скоро гражданите на богатите европейски страни. За България плюсът ще бъде в наливането на средства в нашата здравна система.

Всички европейски страни са имали на разположение две години, за да променят законодателството си така, че директивата да започне да работи от 2013 г.

У нас са подготвени промени в законите за здравето и здравното осигуряване, които обаче още не са одобрени дори на ниво парламентарни комисии. Неясно е и как националната здравноосигурителна каса ще може да събере и предоставя цялата нужна информация за възможностите за лечение на чужди граждани в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
2
 
! Отговори
СС преди 10 години
Пак сме прецакани,а? :)
6
0
 
10
 
! Отговори
Една преди 10 години
Ще кажа на умника номер 5,че на Запад отидоха не само млади докторчета,ами и доктори на зряла възраст с достатъчно опит и знания.И не са печелбарчета,а хора които искат нормален живот,работа и заплащане.За Англия не знам,но здравеопазването в Германия е на светлинни години от българското.Човек трябва или да е ***,или толкова неосведомен,или просто злобар-неудачник,че да пише глупости из сайтовете.
5
8
 
2
 
! Отговори
Ами то си е ясно преди 10 години
Та нали куцо и сакато от нащите млади докторчета и медицински сестри отидоха в Англия. Уж били най-добрите. Не, това са печалбарчета, знанията и възмогжностите на които не се покриват с печелбарските им амбиции. Англия ревеше за медицински специалисти и се напълни с разни *** от цял свят, имащи някаква медицинска тапия.
4
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Германия незнам как е но недейте се лекуваите в Англия. Имам няколко познати с грешни диагнози и даже на един от тях сина му почина, друг от грешни хапчета получи увреждане на сърцето, а пък моя позната която роди със сезериен и оставиха плацентата вътре докато гнояса. Така че мили съграждани които все още не сте видяли западната *** на добър път. Аз пътувам от Лондон за България да се лекуван защото ми е мил живота и ми е омръзнало от грешни диагнози.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Помните ли инцидента със самолета на летищв Варна?- немската гражданка моментално реши да отлети за Мюнхен, за да се лекува- защо ли? Колкото и да се усмихват западняците са в час, че тука прием в болница е равносилно на смърт за техния организъм! Лепенка, превръзка или даже гипс все пак е възможно, но останалото е лотария дори и в курортните поликлиники, там ако БГ гражданин отиде за помощ ще се убеди за какво говоря- той не съществува за персонала освен ако не е въоръжен!
2
2
 
2
 
! Отговори
Ana преди 10 години
Качеството и сигурността на здравната услуга(ако намериш наистина добър лекар:)) Май има смисъл за хората в чужбина и техните близки. Мен това ме устройва например.
1
1
 
15
 
! Отговори
SKYBET преди 10 години
i kakvy e smisala v Germania da dedesh 5000 evro , a v Bulgaria da ti vustanoviat 500 lv, ?