Ащън: ЕС да признае за терористична организация военното крило на Хизбула

Предложението е да продължи диалогът с всички политически партии в Ливан
18 юли 2013 08:48, Елка Василева
2
Ащън: ЕС да признае за терористична организация военното крило на Хизбула
Снимка: архив, Булфото

Върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Ащън предлага ЕС да признае за терористична организация военното крило на Хизбула, но да остави отворена вратата за преговори с политическото крило на ливанското шиитско движение, предаде Ройтерс, като се позова на дипломати.

Съюзът е в задънена улица по въпроса от май, когато Великобритания призова за включване на военното крило на Хизбула в неговия списък на терористичните организации. Лондон се аргументира с наличните доказателства, че ливанското шиитско движение е извършило смъртоносния атентат срещу автобус в България преди година.

Няколко други държави от ЕС обаче се обявиха против, като се аргументираха, че един такъв ход може да дестабилизира Ливан, част от чието правителство е Хизбула, и че няма достатъчно доказателства, за да се твърди със сигурност, че групировката е свързана с бомбеното нападение в Бургас.

Още по темата

Преди посланиците на страните членки на Европейския съюз в Брюксел да се съберат днес за нови дискусии по въпроса, Катрин Ащън предложила компромис, който може да успокои безпокойствата, че признаването на Хизбула за терористична организация ще усложни отношенията с Ливан.

Според европейски дипломати Ащън предвижда ЕС да "продължи диалога с всички политически партии в Ливан" и да продължи да оказва финансова помощ на близкоизточната държава. В същото време планът "дава ясно да се разбере, че (Европейският съюз) е сериозен, що се отнася до отговарянето на терористични атаки на негова територия".

Британското предложение набра актуалност и известна подкрепа в ЕС през последните седмици заради по-дълбокото въвличане на подкрепяната от Иран Хизбула в гражданската война в Сирия на страната на режима на президента Башар  Асад. Според цитираните дипломати много страни членки на съюза, включително големите сили Германия и Франция, го подкрепят. За приемането на предложението обаче е необходимо единодушие, а редица държави, сред които Австрия, Ирландия и Чехия, са изразявали резерви.

Обявяването на Хизбула за терористична организация би белязало голяма промяна в политиката на ЕС, който в продължение на години не се поддава на натиска на САЩ и Израел да предприеме такъв ход.

Ливанското движение отрича да е замесено в атентата в Бургас, при който бяха убити петима израелци и българският им шофьор.

В подкрепа на своето предложение Великобритания споменава и присъдата от 4 години затвор, издадена през март в Кипър срещу член на Хизбула за планиране на атентати срещу израелските интереси на острова.

Посланиците на страните членки на ЕС ще обсъдят въпроса днес. При напредък темата може да бъде разгледана и от министрите на външните работи на 28-те, които се събират в Брюксел в понеделник.

Междувременно в статия, публикувана във вестник "Уолстрийт джърнъл", Даниел Шваментал, директор на Трансатлантическия институт на Американския еврейски комитет, призовава Европейския съюз да включи ливанското шиитско движение Хизбула в своя списък на терористичните организации.

Днес се навършва една година от атентата в Бургас, но тази тъжна годишнина ще мине без никакъв отговор от страна на ЕС, пише Шваментал. Според него българското разследване на бомбеното нападение сочи ясно към Хизбула. Шваментал припомня и осъдителната присъда срещу член на ливанското движение, издадена от съд в Кипър през март за подготвяне на подобни атаки.

"Засега обаче Брюксел не се изправя срещу глобалната терористична групировка", смята той.

В действителност, пише Шваментал, ЕС се противопоставя от години на призивите да признае Хизбула за терористична организация, като твърди, че няма достатъчно доказателства за това, както и че един такъв ход ще дестабилизира Ливан. Според автора тези аргументи са били слаби още преди атентата в Бургас. "Хизбула има дълга терористична история", изтъква той.

Шваментал се обявява против разграничаването на политическото и военното крило на ливанското движение. "Има само една Хизбула, с единна командна структура", подчертава той и предупреждава, че евентуалното признаване само на военното крило за терористична организация вероятно няма да позволи на ЕС да използва много от своите антитерористични инструменти срещу т. нар. партия на Бога.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари