Хеликоптер ще спасява между Добрич и Констанца

Той е осигурен с 6 милиона евро по оперативна програма
3 авг 2013 18:12, Петя Славова
4
Хеликоптер ще спасява между Добрич и Констанца
Снимка: БТА

Многофункционален хеликоптер, купен от окръжния съвет в Констанца, ще може да се ползва за спасителни операции и в Добричкия регион. За тази възможност съобщиха от областната администрация след посещение на областния управител Недко Марчевв румънския град при представяне на трансграничен проект.

Инициативата е "Оборудване за спасяване на живота ни". Тя ползва финансов ресурс от 6 000 000 евро по оперативна програма.

Хеликоптерът ще се използва при издирвателни операции, за оказване на спешна медицинска помощ, при природни бедствия като наводнения и земетресения и други извънредни ситуации, пише БТА. Машината ще помага и при спасяване на човешки живот по море - както в териториалните води на Румъния, така и на България, цитират от областната управа председателя на окръжния съвет в Констанца Никушор Константинеску.

Според пилота Емил Дикулеску хеликоптерът ще може да достига до най-отдалечената точка на територията на двата региона за трийсет минути. По думите му хеликоптерът е "истинско въздушно интензивно отделение", което разполага с дефибрилатор, монитор, вентилатор, кислородни бутилки, инжектомат, аспиратор на секрети и друг
инструментариум.

Управлението на хеликоптера ще се осъществява от Регионалната въздушна служба в Тузла, която е спечелила търга застопанисване на машината. В рамките на проекта са преминали обучение 37 специалисти от Румъния и България - лекари, медицински сестри, парамедици. Сред обучените са и специалисти за поддръжка на хеликоптера и за работа с медицинското оборудване, посочват от областната управа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
щото преди 10 години
ЦЕЛИЯ БУКУРЕЩ ПО НАЩО ЧЕРНОМОРИЕ И ПЪТЯ СИЛИСТРА ДОБРИЧ Е УЖАСНО НАТОВАРЕН А ДОБРИЧ ВАРНА НЕ ИСКАМ ДА ГОВОРЯ ТРЯБВАТ 3 ЛЕНТИ И МАГИСТРАЛА БУКУРЕЩ -ВАРНА АМА НИКОЙ НЕ СЕ СЕЩА,ЧЕ ТЕЗ РУМЪНЦИ НАЛИВАТ ЯКО В ИКОНОМИКАТА КИНТИ АКО ВСИЧКИ КУРОРТИ БЯХА ДЪРЖАВНИ И ХОТЕЛИТЕ БЯХА ДЪРЖАВНИ ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКВИ ПАРИ ЩЯХА ДА ВЛИЗАТ В ИКОНОМИКАТА ,ОГРАБИХА НИ ХОРА ПРЕД ОЧИТЕ ВИ НИ ГРАБЯТ ПОСТОЯНО НИ КРАДАТ ВСИЧКО ВЕТРОГЕНЕРАТОРИТЕ ТРЯБВА ДА СА ДЪРЖАВНИ ,И СЛЪНЧЕВИТЕ ПАНЕЛИ И ЕНЕРГОТО И ВСИЧКИ ЗАВОДИ.
3
0
 
3
 
! Отговори
родопа преди 10 години
Браво на Румънците , ние пак спинкаме дълбоко.
2
0
 
4
 
! Отговори
меринджей преди 10 години
Къде да звъним за туй нящу?
1
0
 
19
 
! Отговори
Kkk преди 10 години
Браво! Дано не се налага ...