Възстановяването на Европа – илюзия или реалност?

На хартия еврозоната "изплува", но действителността е малко по-различна
3 авг 2013 20:26,
67
Възстановяването на Европа – илюзия или реалност?
Основните борсови индекси в Европа скочиха. Снимка: Reuters

Част от най-закъсалите европейски икономики регистрират забележителен скок, що се отнася до основните борсови индекси, посочва британският вестник „Телеграф”. При Франция, Португалия и Испания покачването е с 30% за последната година, а в Гърция – с изумителните 64% от юни 2012 година насам.

Разбира се, трябва да се отбележи, че настоящото равнище от 294 пункта на индекса „Атекс 20” е с цели 85% по-ниско от това преди глобалната криза от 2008 година. Все пак изкушението да се твърди, че най-критичната точка за еврозоната е в миналото, е наистина голямо.

И така евролидерите и Европейската централна банка (ЕЦБ) биха искали да подчертаят следното – общоевропейската валута е стабилна и ще остане такава в бъдеще.

Според анализ на „Телеграф” обаче това е блъф, който рано или късно ще бъде разкрит. Миналия август президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обеща, че ще направи всичко, за да защити еврото чрез изкупуване на държавни облигации на изпадналите в тежка криза европейски страни – трик от най-висока класа.

Думите на Драги бяха възприети като „сигурен залог” и частните инвеститори са завърнаха в най-рисковите европазари, успокоени, че при нов срив има „защитна мрежа” от ЕЦБ.

Коментаторът на британското издание Джеф Рандал е убеден, че от времето на „Магьосникът от Оз“ нито един илюзионист не е създавал толкова много „шум” с толкова малко субстанция.

Без да похарчи нито един евроцент, Драги предизвика спад в разходите по заемите и скок на фондовите пазари. Освен това беше върнато доверието на потребителите във възстановяването на проблемните икономики.

Въпросът обаче e колко дълго може магьосникът да поддържа тази илюзия?

Отговорът няма да бъде даден поне до 22 септември, когато предстоят избори в Германия. По всяка вероятност Ангела Меркел ще спечели нов мандат и тогава ще трябва да търси реално подобряване на ситуацията.

Рандал счита, че в момента проблемите са замаскирани, но не и решени: „Пробойните са толкова големи, че илюзията за подобрение не може да се поддържа още дълго време”.

Бюджетният дефицит продължава да е раковото образувание в системата. В Португалия например той е 130% от БВП. Хората там са все по-изтощени от неспиращите драстични съкращения, наложени заради програмата за оздравяване на португалската икономика и поставени като условие за получаване на международна помощ в размер на 78 милиарда евро.

В съседна Испания положението е сходно. Да, безработицата спадна от 27 на 26 процента, но това се дължи най-вече на разгара на туристическия сезон. През септември тези временни работни места ще изчезнат.

Що се отнася до Гърция, сметките там просто не излизат. Преструктурирането на държавния дълг е задача, която освен много време ще отнеме и много, много пари – повече от предвидените 110 милиарда евро спасителен заем от ЕС и МВФ.

Освен това е видно, че тази сума едва ли ще бъде върната в пълния й размер. А германските данъкоплатци получиха точно това обещание – че парите им ще бъдат дадени за спасението на Гърция и цялата еврозона, но ще бъдат върнати до последния евроцент.

Така пред Меркел има 2 възможности – да остави Гърция да банкрутира или да признае, че спасяването на еврозоната превръща Германия в благотворително дружество. При всички положения в даден момент Берлин ще трябва да тегли чертата.

Рандал е най-критичен по отношение на Франция, определяйки я като столицата на „евроилюзията”. Президентът Франсоа Оланд наскоро обяви, че „възстановяването е налице”. Но когато е налице безработица от 11%, а дефицитът в пенсионната система е 20 милиарда евро, възстановяване едва ли е точната дума.

А магията постепенно губи силата си – недоверието към финансовите пазари в еврозоната се завръща след 12-месечно отлагане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
5
 
! Отговори
до 44 преди 10 години
Това инжИнер нова професия ли е?
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дрън-дрън-та пляс...
30
13
 
3
 
! Отговори
Инжинер преди 10 години
Привет от Кувейт. Тука криза няма и всичко е ОК. Само дето природата е зле - пустиня е и не е така красиво. Верно че Европата блести с история и природа но заплатите са доста малки. А ние в залива от заплати не се оплакваме - връзваме 10000 лева и нагоре на месец. Има ред и спокойствие. Така ще е докато свърши петрола но надали ще сме живи да го видим.Европейците са си вдигнали носа до небето и ги мързи да работят а искат високи цени - това от опит при работа с европейски фирми.
29
0
 
9
 
! Отговори
rofl преди 10 години
До Анонимен (Сидни)много правилно, целия манталитет на българина трябва да се промени иначе и малкото което има ще изчезне.
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бил съм в сърцето на най апетитните ЕС структури, още когато ЕС имаше капитали навсякъде, по всички вертикални пазари. И издънки ставаха пред ЕК от която всички теперят, но имаше $$$ за всички и нещата се замазваха. $$$ стигаха за всички. Всички бяха сити и доволни. Преди 2007 а не както сега са се фанали за гушата и е мизерия по всички аспекти, и са се овълчили. EU беше наистина голяма работа до преди кризата. Който е бил там знае за какво говоря. А който не, няма да го види и разбере.От Сидни
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още преди ТИ да се мислиш за ЕВРОПЕЕЦ преди 2007 аз работех в европейски структури от сравнително високо ниво в Западна европа EU на другия край на Европа на 4000 км от БГ. Имаше схеми около мен източващи еврофондове. В САМИТЕ евроструктури и то по сравнително високите етажи на ЕС занимаващи се е технологични проекти а не фермерство. Докато Ви биеха шамари от Брюксел чакайки в предверието на ЕС 2007, структурите се източваха ВЪТРЕШНО още преди да се пуснат към фондовете и фирмитеОт Сидни
26
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На вас не ви хареса нито ЕС или Русия. И USA да ви беше присъединила пак нямаше да харесате. Сигурно и на Австралия ще намерите да се оплаквате. И ОТ ПЛАНЕТАТА ВИ Е ПИСНАЛОЗАЩОТО ПРОБЛЕМА СТЕ СИ ВИЕ! Защото никога няма да станете бели хора! Защото сте отровени дребни душичкиЗАТОВА му казвате ЧУЖБИНАНяма ЧУЖ-ДО там където човек успява. За вас БГ е от Влашко до Сръбско. За мен от Пасифика до Гринуич и там където успявамПоздрави от едно успяло магистърче от Сидни австралийско
25
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
на Балканите цивилизацията е в историятаОбитаващия вид Имбециликус Булгарикус трябва да влезе в програмата за консервиране на UNESCOВъпрос:ЗАЩО да бъда милионер в UK след като мога да съм в Оз?КЪДЕ е разликата?В КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ. По добре богат в Сидни от колкото в Лондон защото разликата е в К-А-Ч-Е-С-Т-В-О-Т-О НА ЖИВОТА.ПАРИТЕ ГУБЯТ СМИСЪЛА когато говорим за КАЧЕСТВО на живота. Да си харчиш парите в рай като този ето това е смисъла на живота, това е целта на парите, не просто да ги пр
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
От давна вече се махнах от Западна Европа където живеех на 2 часа часова разлика назад от БГ. Сега съм на доста повече часове напред. Приключих финансовата година тук и мога да кажа че беше добра $$$$ Но има много по богати от мен няма ги стигна скороСега ще отпочина по острови и джунгли и райски места за същите пари които вие давате на хотелиетитре на ***. Класата и обстановката разбира се няма нищо общо БУАХАХХАОз има 80 кристални острова. Най близкия на 1-2 часа от Сидни.
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европата ви я оставям на вас! До преди кризата там имаше капитали по всички вертикали, но вече всичко е опоскано. Фанали са се гуша за гуша. Оставям ви Европа кефете й се. Който е виждал европа преи знае за какво говоряMинимална заплата тука $2570 я зимат изпадналите бачкатори. Ако разбираш от нещо професионално почваш от 100кАко не искаш да си роб обаче $$$$ които си докарваш небето е тавана. Sky is the limitРобите на тръстиката в БГ да се държат в изолация БГ е рай за тяхОт Сидни Австралия
22
7
 
14
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Европа ни е една зла надменна и лицемерна мащеха ,не мога да кажа че ще съжалявам за *** и ,все пак тя сама си е виновна !
21
0
 
5
 
! Отговори
Топ Идиот преди 10 години
Хе хе, за едни илюзия за други реалност! Важното е на коя страна в реалността си!
20
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко е много просто когато се замислим какво му трябва на един обикновен човек!Този с питанките е много прав, какво ни баламосват тия, защо просто не приемем България като една къщурка на 6000000 жители и не си я спретнем както подобава на нас Българите!
19
3
 
13
 
! Отговори
??? преди 10 години
пак ни баламосват с разните им там индекси и други глупости .......
18
8
 
26
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
ЗАПАДА ИЗДЪРЖА ТОЛКОВА ВРЕМЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРЕДАТЕЛЯ ГОРБАЧОВ И РАЗПАДАНЕТО НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКИЯ БЛОК. МНОГО РЕСУРСИ В ТОВА ЧИСЛО И ЧОВЕШКИ ИЗТЕКОХА НА ЗАПАД...НО ОТ КАКТО ПУТИН ИМ ЗАТВОРИ КРАНА И ПРОБЛЕМИТЕ ЗАПОЧНАХА. ЗАТОВА ЛАЯТ ТОЛКОВА СРЕЩУ НЕГО................
17
7
 
15
 
! Отговори
хммм преди 10 години
това че живея в Германия означава ли че не трябва да ме интересува България? Ер Те Ел и това как се чувствам тук нямат нищо общо, сега на мен ми е интересно твоето изказване. Харесва ми живота тук няма защо да лъжа който и да е, най-малко в някакъв сайт. А тези които са се върнали явно в България имат повече възможности или по просто казано ги мързи да учат език и да се адаптират тук, кажи ми кои са плюсовете според теб на живота в България?
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до хмммми аз живея в Германия ама знам за много хора които искат да се върнат и някои вече го направиха.странно ми е това което си написал.Явно и ти не се чувстваш добре щом вместо да гледаш RTL четеш български новини.
15
6
 
24
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
няма какво да се залъгваме европа е обречена безработица,застаряващо население,подмяна на етническият състав от *** и араби.Краят е въпрос на време!
14
11
 
12
 
! Отговори
ЛЕНИН преди 10 години
СЕГАШНАТА ИКОНОМИЧЕСКА СИСТЕМА ЩЕ РУХНЕ И ТОВА Е ВЪПРОС НА ВРЕМЕ....БЪДЕЩЕТО Е НА ПАЗАРНИЯ СОЦИАЛИЗЪМ КАКТО В БЕЛАРУС.....
13
4
 
18
 
! Отговори
хммм преди 10 години
платени измислици са това, демек има и по зле от нас, радвайте се на това което имате, нещо като сапунките но за по-интилигентни. Аз живея в Германия от години, не виждам нещо да се променя кризи или глупусти, илюзията е в България, рядко съм чул за някой който е дошъл да се е върнал. Илюзия която няма да можете дълго да поддържате.