Industry Watch: Кризата в Европа далеч не е свършила

8 от 10-те страни с най-висок ръст са в източната част на континента
5 авг 2013 22:09,
20
Industry Watch: Кризата в Европа далеч не е свършила
Снимка: Bulgaria On Air

"Кризата в Европа далеч не е свършила и един след друг отпадат лесните варианти за излизане от нея. Необходими са много нови структурни реформи", коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch.

"Държавите, които представляват ядрото на ЕС се справят малко по-зле от страните в Централна и Източна Европа (ЦИЕ)", твърди той.

"Причината е, че кризата удари източната част по-рано, страданието – също. Тогава бяха взети мерки за справяне с проблема. В "ядрото" се забавиха. Дори Гърция и Португалия усетиха кризата през 2010 г., а реалните последици – през 2011 г.", обясни икономистът.

"Ние сме по-гъвкави. Осем от десетте страни с най-висок икономически растеж са в източната част", посочи Богданов.

По думите му кредитният рейтинг на повече от половината европейски финансови институции отчита спад.

"Когато държавата има лоша дисцплина нейния рейтинг спада, както и на всички емитенти – те се смятат за рискови. В момента, в който бюджетът започва да се затяга се отчита по-нисък растеж, по-голяма безработица, по-малка покупателна способност, банките оперират трудно, защото клиентите им са засегнати – и двата случая положението ще е лошо", обясни икономистът.

"С дълга от един милиард лева, който правителството възнамерява да вземе, по-скоро страната ще остане в рисковата зона", твърди той.

От 2011 г. досега единствените страни в ЕС с повишение на рейтинга на държавния дълг са България и Латвия според скалата на Moody’s, сочи новият доклад на Industry Watch.

В него се допълва, че от американската рейтингова агенция са взели решение за 397 понижения на кредитния рейтинг на европейски банки през последните 12 месеца при едва 142 случая на повишение.

Понижение на кредитния рейтинг на финансови институции се наблюдава по-често в страни от ЦИЕ в сравнение със средното за континента.

По този начин въпреки по-добрите си показатели банките в ЦИЕ са поставени в една група с финансовите институции в застрашените от фискална или банкова криза страни членки на еврозоната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Ако това в Европа е криза,това тук какво е?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Идват калинки на работа и в рамките на 5-6 месеца заплатите им се вдигат, а познайте какъв тежък труд работят/стоене/.Тези подземята ще им кажа"излесте от там" нека влезат герберите, за да видят какво е работа.Всичко е много опорочено в заплащането господа управляващи. Пари има, но се дават не както трябва.
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кризата е измислено понятие. Това се прави с цел да ни дават жълти стотинки за преживяване, а те си крадат за палати и надгробни плочи.Правят магистрали за турците да им е удобно пътуването до Европа.Оправете икономиката в тази държава.Вдигнете стандарта на хората.Оправете пътищата на собствения си народ, междуградски и селски.Не крадете, вече сте богати.Направете, че да повярваме във вас.Ще гласувам, когато видя че в тази държава някой прави и е направил нещо за мен, а не само на герберисти.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Браво 13 подкрепям те с написаното -Нека първо потръгне икономиката,после прави пътищаи чак след това магистрали.Но от некадърен имитатор полза никаква.
13
0
 
0
 
! Отговори
Евгени преди 10 години
Да 14-ти...Фед се създава 1913 година а голямата депресия започва 1929 година, останалото е горе-долу вярно
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В началото на 20 век, в САЩ група банкери са искали да наложат централна банка, демек техните банки, като главен регулатор и държател на всички финансови механизми в държавата. Не ставало обаче нещо, опъвали се и хората свързани с банкерството, но извън тяхната група и политиците... Затова спретнали криза, ама голяма, настанала масова паника и излезли те като "спасители" и основали ФЕД, които вече век заробва САЩ и оттам целия свят. Сега правят същото, в световен мащаб, за световно правителство.
11
2
 
3
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Кризата започва и свършва със организации като Мудис и пр.,които нагнетяват напрежението в изгоден за запада момент.Би трябвало със закон да се забрани "дейността" им на наша територия,че и по цял свят.Боко пожела да се прави на цезар,но освен зрелищата,забрави че трябва да има и ХЛЯБ.Нека първо потръгне икономиката,после прави пътищаи чак след това магистрали.Но от некадърен имитатор полза никаква.
10
4
 
18
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Ироничното в цялата ситуация е, че "кризата в Европа" ще свърши, но в България ще продължи. Ама докато даваме всякакви видове помощи на едно малцинство, което може да бъде опреличено с "***" така ще е.
9
3
 
9
 
! Отговори
До 10 преди 10 години
По това време и дедито дръпна - сам си пишешше реститутските претенции и сам си ги разписваше кат премиер. Както се казва чиста работа и огромен балон.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези неолиберални *** изпиха кръвна на народа. За всеки по един персонален казан където им е мястото.
7
10
 
33
 
! Отговори
От провинцията преди 10 години
Няколко десетилетия не виждах нито да се строят пътища, метро, мостове, детски градини, спортни зали, да се обновява инфраструктурата на градовете и на много села. Не виждах нови селскостопански машини по полетата, не чувах добри отзиви от еврозоната. Виждах как БСП раздаваше ресурсите на ДПС, виждах как самозвания Цар си присвои маса земи и гори. Дойде ГЕРБ почуствах някаква разлика и секна кражбите на комунистите и депесарите и те спретнаха измислен атентат над Доган, тефтерчета, бюлетини, флашки и помии те са царе в пропагандата, лъжите и задкулисието, а народа шаран клъвна на листенце.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е то нали някакъв дъртак икономист и финансист голяма клечка дет им е нещо като гуру на тая пасмина още отдавна си каза.За страна като Бантусия , опс исках да кажа България поне още 60-70 години.При положение,че кризата не се задълбочавала.И нямало неочаквани мини кризи.Или криза в кризата.Изобщо няма да е тоя живот.Пък вие ако искате вярвайте и в извънземните.
5
4
 
17
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
3 Много интересно в кое точно се е оказал прав Маркс? А Кейнс тук очевадно стреляш в тъмното. Кейнс е привърженик на държавната стимулация на икономиката, а не на регулации. Да не говорим и че Кейнс е бил отявлен критик на философията на Маркс.
4
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Реформите са единствения изход от кризата, обаче те са тема табу както за политиците, така и за обществото. Няма как да ти расте икономиката, ако работиш неефективно и именно в това се състоят реформите - ефективно работещи държавни институции, дружества и създаване на предпоставки и условия за ефективно работеща икономика като цяло. Това че някой щях да вдигне пенсиите с 5 лв. и с 5% да свали цената на тока, е временно замазване на проблема, които не просто остава, а нараства всеки ден.
3
11
 
24
 
! Отговори
гледащ цирка преди 10 години
неолибералчето Богданов бърчи вежди, че кризата, причинена от неолибералните му събратя още не е свършила. Какво стана тя - Голямата депресия - 5 години. настоящата криза - подхваща 6-та година. Дали пък кризите на капитализма не се задълбочават щом го няма кейнсианското регулиране. Май, май Маркс се оказва прав, а неолибералните гурута дадоха фира.
2
1
 
23
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Когато кризата свърши е ЕС,да ни се...обадят в Кривунделово,за да знаем.Иначе току виж,сме останали на...дъното;а там е скучно...сами.
1
4
 
50
 
! Отговори
Говорител преди 10 години
Кризата е оправдание да ни държат на стандарта-роб.Да се плаща само толкова колкото да съществуваш.