Европейският парламент официално "проговаря" на кирилица

Всички нови документи ще излизат изцяло на български
Обновена: 8 авг 2013 14:38 | 7 авг 2013 22:00,
11
Европейският парламент официално "проговаря" на кирилица
Снимка: архив Reuters

Европейският парламент ще започне да използва изцяло кирилица в официалните си документи и комуникация на български език. Това ще стане още в близките месеци, се казва в писмо на председателя му Мартин Шулц до Ивайло Калфин, за което съобщиха от офиса на евродепутата.

На 24 май 2012 г. Калфин писа на Шулц, че лични имена, названия, европейски инициативи, интернет апликации, използвани от парламента, се изписват на латиница в текстове и документи на български език, което затруднява гражданите. Той настоя за решение на проблема като знак на уважение към българите и като признание за равноправието на българския като официален език на ЕС.

Повече от година отне на службите на парламента да адаптират сложната електронна система за създаване на документи към кирилските букви. Техническите проблеми вече са отстранени и българският преводачески отдел на парламента транскрибира небългарските имена в съответствие с правилата, изготвени от Българската академия на науките, се казва в писмо на Мартин Шулц.

"Това е победа, може би не най-значимата за българските граждани, но важна в утвърждаването на българския език и на кирилицата като равноправни на останалите език и писменост в ЕС", коментира Ивайло Калфин.

Извършена е техническата подготовка за промяна на апликациите, които се използват за електронна комуникация, за създаването на законодателни и административни документи. Така ще стане възможно всички нови документи да излизат изцяло на кирилица, а българските депутати и служители да използват всички приложения на български език. Повече време ще отнеме обновяването на интернет страницата на парламента, което ще става постепенно, се казва в писмото на Мартин Шулц, цитирано от офиса на Калфин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
свой преди 10 години
До ивановКогато признаеш, че християнството е иудейска измислица (а не вселенска)
9
3
 
2
 
! Отговори
Daskalov преди 10 години
Tova da ni e problema.Znaeneto i polzvaneto na vodeshtite evropeiski ezici e prestizno,a ne predatelstvo.Nai malko te pravi po malko patriot.Kak ne vi omrazna da navivate i bez tova hlabavite patriotichni pruzini.Gordosta na bulgarina triabva da sa postizenija na naroda.Samo s chushkopek i kiseli bakterij ne stava.Izdishame i to mnogo.Ne moze da gledame vse nazad i da varvim uspeshno napred.
8
0
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
А някои *** лаеха, че трябвало да се знаят чужди езици. Ето че не е нужно.
7
1
 
1
 
! Отговори
Имани преди 10 години
Эноен парашутэъм :-))) Еврото кога ????????????????!!!!!!!!!!!!!!?????????????????
6
0
 
6
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
До ЦенителСъвършено прав си, друже! Ниското самочувствие на нашите сънародници избива в противно подражателство. Навсякъде надписи на латиница! То не бяха "Бул,икън", "Мизия милк", "ОК такси", фастфудс и всякакви павианщини! Да си възвърнем българския!А, има NATO и OTAN (само заради Франция!), защо не добавят НАТО, тези пезевенци? Това е задача на министър Ангел Найденов. Действай, момче!
5
0
 
12
 
! Отговори
Мето преди 10 години
Българската азбука е съвършена по отношение на българския език - 1 към 1. Всички останали европейски езици пишат на латиница и резултата е усложнен правопис, несъответствие между звук и букви, пишеш един звук с комбинация от букви което налага учене наизуст на правописа... браво на Калфин!
4
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
Като гледам и тези не са се засилили много да работят.
3
0
 
1
 
! Отговори
алилиии преди 10 години
както казал шопо: "елате да си узнете и лордо и фордо..."
2
0
 
16
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 10 години
ТЕ И ,,РАМЩАИН,, ПРОГОВОРИХА НА БЪЛГАРСКИ И ПОПИТАХА КЪДЕ Е ПРОБЛЕМА....
1
8
 
34
 
! Отговори
Ценител преди 10 години
Поздравления за г-н Калфин, че се пребори за въвеждането на кирилицата в ЕС.Сега оставя ние самите да върнем употребата на българските думи, заменяни без капка езиков патриотизъм от политици , търговци и журналисти.