Най-бедни сме, но ще получим най-малко европари до 2020 г.

Йоханес Хан: Няма възможност за предоговаряне, до момента сте усвоили 35%
Обновена: 26 сеп 2013 18:33 | 26 сеп 2013 14:55, Веселина Йорданова
228
Най-бедни сме, но ще получим най-малко европари до 2020 г.
Йоханес Хан на официалното откриване на Дунав мост 2. Снимка: БулФото

За следващия програмен период 2014-2020 г. на всеки български гражданин ще се паднат по около 970 евро от структурните фондове на ЕС. За същия период на всеки румънец се полагат по 1016 евро, на всеки жител на Полша – по 1880 евро, на всеки унгарец – по 2055 евро. Макар и доказано най-бедната в Евросъюза, България получава най-малко на глава от населението от всички страни от Централна и Източна Европа.

Еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан обясни пред БНР, че става дума за сложна формула и регулация, обвързана с равнището на Брутния вътрешен продукт. Има и таван, според който никоя страна не може да получи от структурните фондове повече от 2,35 на сто от размера на годишния си БВП. „Така или иначе обаче средствата за България в следващия период ще се увеличат с 3 процента, което е добре - на фона на общото намаляване на парите за структурни фондове с 8 на сто, смята еврокомисарят.

Още по темата

Хан, който пристига утре у нас за срещи с президента, премиера и вицепремиера, отговарящ за еврофондовете, каза още, че вече няма никаква възможност България да предоговори отпуснатите й суми и да получи повече. Дори за новоприсъединилата се Хърватия са предвидени два пъти повече пари – по 1870 евро, а Естония ще получи по над 2600 евро на човек.

Европейската кохезионна политика, или политика на сближаване, има за цел постепенно да изравни жизнения стандарт в отделните страни – тя обаче отпуска пари не според населението, а за конкретни проекти и в зависимост от икономическия растеж на отделните държави.

По думите на еврокомисаря предишното правителство е започнало да наваксва и да създава структури, които са способни да усвояват добре средствата. "Ако погледнем данните – от 2009-а година насам имаше годишно усвояване от около 7 процента, това продължава и е първа стъпка в правилна посока. Сега обаче е нужно допълнително да се подобри капацитетът за използване на европейските средства, за да не се загубят много пари. В момента България е усвоила 35 на сто от средствата, това не е най-лошият резултат сред страните членки, но трябва да видим как да предотвратим загуби – в това има известен елемент на спешност", каза еврокомисарят.

По време на служебното правителство България беше сред първите страни, които ни изпратиха проект как смятат да изразходват средствата. Ние направихме своите коментари и предложения, в момента сме в процес на обсъждане и този процес върви добре, допълни той. Според Йоханес Хан най-важното е сега да се съсредоточим върху това как да използваме наличните пари така, че да се подобри икономическата ситуация, а оттам – и благосъстоянието на хората в България.

Еврокомисарят отрече да има спешен или специален повод за визитата му. Той обясни, че това е повече или по-малко рутинно посещение, защото сме по средата на преговорите за следващия програмен период, трябва също така да се направи анализ на усвоените средства от сегашния.

По отношение на предупредителното му писмо до българските власти за усвояването на европейските средства, Хан уточни, че България, заедно със Скандинавските страни, е сред малкото, в които не е имало прекъсване или спиране на плащания през последните три години. "Това е един период, в който нещата във вашата страна се развиха много добре. Моята загриженост беше свързана по-скоро с усвояването на парите от сегашната финансова рамка, и с програмите за следващата", допълни еврокомисарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
0
 
! Отговори
iovcho преди 10 години
samo taka da je poo malko zaslujavvvvvvame kide ni otivat parite osven v tyahnite 4obove
159
2
 
1
 
! Отговори
Апостол Апостолов преди 10 години
юполучаваме най- малко пари, защото сме НАЙ- БОГАТИ! Българите са НАЙ- ЗАМОЖНИТЕ хора в ЕС и това се знае МНОГО ДОБРЕ в Брюксел.
158
0
 
13
 
! Отговори
... преди 10 години
проблема ни не в Русия или в ЕС а в нашите политици които им се дупят и им лапат
157
7
 
1
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
BULGARIA Exports - partners:Germany 10.4%, Turkey 9.1%, Italy 8.7%, Romania 8.2%, Greece 7.3%, France 4% (2012) Imports - partners: Russia 20.9%, Germany 11.3%, Italy 6.7%, Romania 6.6%, Greece 6.1%, Turkey 4.6%, Spain 4.5% (2012) Ако обичате не пишете поне глупости обичаеми евроскептици
156
6
 
4
 
! Отговори
JJ преди 10 години
До пешкаПриемам изказването ти като някаква закачка. Ние се нагъзихме на Русия, като пренебрегнахме приоритетния Набуко и избрахме Южен поток при много неизгодни за България условия - отказахме се от собствеността му, отказахме се от такси върху него, отказахме се от газовата връзка с Румъния, а Орешарски пренасочи парите за връзка със Сърбия към други неща, само и само да гарантира, че ще сме на 100% зависими от Русия. А, и се съдим за Белене, където БСП се чуди, как да загуби делото.
155
5
 
3
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
194 че си пешка си при това руска
154
2
 
11
 
! Отговори
кръц преди 10 години
ТАКА Е ЗА НАЙ-КРАДЛИВИТЕ, НАЙ-МАЛКО ПАРИ :) ЕС НЕ СА *** - ЛИПСА НА ПРИСЪДИ + КРАДЛИВОСТ=МАЛКО ПАРИПример: Човек източвал социалната на Франция става министър в България ....
153
0
 
6
 
! Отговори
info. преди 10 години
До ЕАСПРИДОБИТИ ОТ ТЕХНИ КОМПАНИИ??!!Всичко е придобито и разпарчетосано от всички политически партии на прехода!Само да не ти споменавам колко хотели,фабрики,земи и пари притежават всички политици,че няма да ми стигне и роман!Естестевенно никой не може да ги пипне,защото там нещата се движат от подставени лица.
152
5
 
15
 
! Отговори
пешка преди 10 години
Какво е днешна България? Това е пешка, която се жертва на шахматната дъска. Нейната роля - блокираща пешка за всички руски проекти. Ние обслужваме чужди интереси, разваляме отношенията с Русия и губим пари за транзитен нефт и газ. А американските приятели тупат по рамото българите и казват "Браво юнаци! При вас има демокрация!"
151
8
 
14
 
! Отговори
ЕАС преди 10 години
БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА ОСЪДИ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ДА ГО НАПУСНЕ . УСЛОВИЯТА ПРИ КОИТО БЯХМЕ ПРИЕТИ ИЗТОЧНА ЕВРОПА И НАЙ ВЕЧЕ БЪЛГАРИЯ СЪВСЕМ СЪЗНАТЕЛНО УНИЩОЖИХА НАШАТА ИКОНОМИКА .СЕЛСКО СТОПАНСТВО. ЕНЕРГЕТИКА И ТН .ПРИНУДИХА НИ ДА ПРИВАТИЗИРАМЕ ЕСТЕСТВЕНИТЕ МОНОПОЛИ СЛЕД КОЕТО БЯХА ПРИДОБИТИ ОТ ТЕХНИ КОМПАНИИ .ПРЕВЪРНАТИ СМЕ В ЕВТИНА РАБОТНА РЪКА И ПАЗАР ЗА ТЯХНИТЕ СТОКИ БЕЗ ПРЕСПЕКТИВИ ЗА РАЗВИТИЕ ....
150
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стонег чалмалюго, така и не го научи този език.
149
5
 
3
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
До ЕАС Там тебе чакам *** балкански хахахахаххаха искаш да си аверче със Туркмеките Азарбайджаните и Русите ама русите няма да ти дадт Брежнев умря отдавна аххахха
148
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоше, точно това целят!(Крадът ни държавата, а Тиквата, Гея и Бея са национални предатели!
147
0
 
4
 
! Отговори
Леле преди 10 години
Ами сега кво ще усвояват хидроинжинерите???
146
3
 
12
 
! Отговори
Бай Тошо преди 10 години
Е,нормално е!С такива ку.венски депутати,кво искаме?Хора,докато не излезнем от Фашисткия ес,нищо добро не ни чака.Те,с помоща на разни костовци,аговци,сугаревци,пасита,муравейрадевци,стоянганевци,мошенника от мадрид с юпитата,съсипаха икономиката ни и искат да не произвеждаме нищо.Искат само да им купуваме евтините *** и така ни приравняват към африканските страни.Много скоро Българската нация ще изчезне и след години нищо чудно това прекрасно място България,да бъде място наречено изрел..
145
9
 
5
 
! Отговори
ха,ха,хаааааааа.... преди 10 години
АБЕ , *** КОМУНИСТИЧЕСКИ , КОЙ ВИ Е КАЗВАЛ ...ЧЕ В ЕВРОПА ДАВАТ ПАРИ ЗА ЧЕРВНИТЕ ВИ ДЕБЕЛИ И ОХРАНЕНИ ***!!!ХОРАТА ДАВАТ ПАРИ ЗА СВЪРШЕНА РАБОТА ----НЕ ЗА ЧЕРВЕНО КОМУНИСТИЧЕСКО ИЛИ ЛЕВИЧАРСКО ДУПЕ...ХА,ХА,ХАААААААА...ОПОМНЕТЕ СЕ ,БЕ....!!!
144
2
 
9
 
! Отговори
info. преди 10 години
До 181 и 182Не евросъюза е виновен!А всичко това недоразумение което се изреди през 24год. преход!И само неми казвайте че народа го е избрал!Народа в случая е безгласна буква,буква която може да се промени със смяна на цялата конституция и изборен кодекс.Изборите до момента са 100% измама и 100% показност пред Европа,че у нас имало" избори"?!Там е причината да ревете!
143
6
 
2
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
do 178dobre che ot takiva nenormalnici kato vas tuk nishto ne zavisi che togava shteshe da si e maikata
142
4
 
3
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До 181Shtot togava pyk shte vyrjem, kakva e taia ruska liubov ne moga da razbera obichate da celuvate gyzove mi se struva
141
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой ни набута в този хомосексуален ислямско-европейски съюз