Следващият евродоклад за България - вероятно през януари

Цацаров: Не можем да очакваме отпадане на мониторинга
Обновена: 4 окт 2013 17:32 | 4 окт 2013 17:03, Елка Василева
18
Следващият евродоклад за България - вероятно през януари
Сотир Цацаров. Снимка: архив, Булфото

Общото усещане е, че Европейската комисия ще представи следващия си доклад за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка през януари догодина, а не до края на тази година. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел главният прокурор Сотир Цацаров след срещата си с главния секретар на ЕК Катрин Дей, предаде БТА.

Цацаров добави, че заедно със своя заместник Пенка Богданова са представили изпълнението на изискванията на комисията, залегнали в докладите. Попитан дали е възможно ЕК да запази тенденцията на удължен срок между два поредни доклада, главният прокурор отговори, че това не е било тема на разговора.

Предишният доклад на ЕК за България бе през юли миналата година, като дотогава комисията издаваше препоръки на всеки шест месеца. За пръв път през 2012 г. ЕК реши да остави срок от година и половина преди следващата си оценка.

Попитан какво очаква да бъде съдържанието на предстоящия доклад, главният прокурор отговори, че е умерен оптимист и че не е песимист. Трябва да бъдем реалисти, никой не може да очаква, че бихме стигнали до такива оценки в докладите, които да ни дадат основание да мислим, че едва ли не е възможно механизмът за сътрудничество и проверка да престане да съществува, коментира Цацаров. Въпреки всичко очаквам, че ефективни дейности, осъществени от Висшия съдебен съвет (ВСС) и от прокуратурата, ще бъдат отчетени, добави той.

Цацаров съобщи, че на днешната среща, поискана от българската страна, са били представени конкретни документи и срокове за това какво е направено и какво се очаква да бъде извършено по препоръките в докладите досега. Сред постиженията той открои осъществения функционален анализ по препоръките на комисията на структурата, функциите и организацията на прокуратурата. На тази основа е изработен план за действие в държавното обвинение за следващите 18 месеца, одобрен от ВСС, уточни главният прокурор.

По повод очаквания избор от Народното събрание на ръководител на Инспектората на ВСС Цацаров заяви, че трябва да бъде намерена и политическа воля. Няма време за още отлагане, мислене и пазарене, коментира той. По повод препоръката на ЕК за случайно разпределение на делата главният прокурор заяви, че това може да се постигне с централизирана система в самия ВСС, а всичко друго е игра на думи.

Попитан за хода на разследването на случая с бюлетините в Костинброд Цацаров съобщи, че до седмица би следвало да има обвиняем/и, като бъде внесен обвинителен акт в съда. По повод на разследването за незаконни подслушвания, извършени от бившата Специализирана дирекция "Оперативни технически операции" (СДОТО) към МВР, главният прокурор отбеляза, че приключването на проверката е свързано с изпълнение на съдебна поръчка от Великобритания, тъй като замесената техника е британско производство. Имам уверенията, че британската страна ще ни съдейства максимално. Съдебна поръчка касае проучването и възстановяването на информацията от апаратурата. От наша страна са дадени пълни уверения, че разследването не касае длъжностни лица във Великобритания - последен елемент, необходим за пристъпването към изпълнението на тази поръчка, уточни Цацаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Европейската комисия ще представи следващия си докладTova e chuzdoto mnenie za Bulgaria, a kakwo e nacheto sobstweno mnenie za nas ????To ne e li po vazno????mqstoto na Bulgaria e do Rusia.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И защо няма да отпадне БЕ цацароф, нали работите правилно.Тогава се махай , значи не вършиш работа бе , торба с ла*на.
12
0
 
5
 
! Отговори
:))) преди 10 години
Тябва да се приеме закон за килограмите на политиците - ако си над нормата, оставка и диета :)))Аман от преяли лоени топки дето се опитват да ни наливат акъл! От софра на софра и от бутилка на бутилка, проблемите на държавата няма да се разрешат.
11
0
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 10 години
"Цацаров съобщи, че на днешната среща, поискана от българската страна,"И тази "лоена топка" се научи на круизчета до Брюксел но до този момент единствно със "стомашни фугаси" демонстрира удари в празно пространство.
10
0
 
1
 
! Отговори
jj преди 10 години
ефективни КВО?? Мисля, че не чух правилно. Тея нещастници освен да си бъркат да не казвам къде и да изпълняват политически поръчки друго не правят - и се чудят защо няма да им отменят мониторингчето???
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде *** ***! Чакам тъпите ви коментари за тоя, дето го плюхте при избирането му, а сега му ръкопляскате!
8
0
 
9
 
! Отговори
asd преди 10 години
Тази мишка, колко хора му повярваха. Какъв политически слугинаж се оказа. По време на изборите беше първа кокона по телевизиите, раздаваше правосъдие на думи, народа си каза, че най-после е дошъл някой свестен на този пост. Постигна си поръчаното и вече няколко месеца мълчи като риба. К'во стана, обърна изборите в полза на БСП/ДПС и хайде да си харчиме заработените парички. От съдебната система трябва да се започне, там е разковничето, там трябва да протестираме.
7
1
 
10
 
! Отговори
festan преди 10 години
ТОЯ ЖАБОК Е ВНЕДРЕНИЯ АГЕНТ НА ДС
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mnogo pravilno i tocno kazvate...
5
0
 
12
 
! Отговори
Страхливец преди 10 години
Господин Цъцъров ни мисли зао късопаметни и затова така действа, Апък ние му казваме,че след време ние ще е започнем не от КОСТЕНЕЦ, а още от Цалапица носам,
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този е първият, който трябва да си даде оставката!!!!! Най-корумпираният прокурор за всички времена!!!!
3
2
 
8
 
! Отговори
дедо преди 10 години
Е те толкова голема и дебела цаца не бех виждал.Този по ми мяза на тюле,явно е поставен от акулите на прехода и няма да ги закача...
2
3
 
10
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Ца -Цар-Офф!!
1
2
 
18
 
! Отговори
пфу преди 10 години
тоя плондир само да приказва празни приказки нищо друго не прави....ЦАЦАТА Е ПОРЕДНАТА МИНЖИТУРКА НА МАФИЯТА