Берлускони няма да заема публични длъжности две години

Решението e на италианския съд и може да се обжалва
Обновена: 19 окт 2013 16:47 | 19 окт 2013 15:34, Петя Славова
0
Берлускони няма да заема публични длъжности две години
Силвио Берлускони. Снимка: БТА

Апелативният съд в Милано постанови, че бившият италиански премиер Силвио Берлускони не трябва да заема публични длъжности за срок от двегодини след като бе осъден за данъчна измама, предаде Ройтерс.

Тъй като обаче Берлускони е сенатор, решението няма да влезе в сила незабавно, а изгонването му от Сената ще зависи от отделно гласуване в горната камара на парламента, пише БТА. То се очаква в близките седмици.

На 1 август т. г. касационният съд, висшата съдебна инстанция в Италия, окончателно потвърди присъдата на Берлускони за данъчна измама - четири години затвор, намалени с амнистия на една година. Магистратите обаче посочиха, че първоначалната забрана за заемане на ръководни постове в течение на пет години не отговаря на повдигнатите обвинения и трябва да бъде преразгледана, за да се определи по-кратък срок, пояснява ИТАР-ТАСС.

Защитата на Берлускони смята да обжалва пред касационната инстанция и днешното решение, но след 1 август вече не е възможно забраната да бъде отменена изцяло. Щом присъдата влезе в сила, Берлускони вече не ще може да кандидатства за изборна длъжност, допълва агенцията.

Междувременно продължава друг процес срещу Берлускони по т. нар. "дело Руби" - политикът е обвинен в сексуални контакти с непълнолетни проститутки и злоупотреба с власт, целяща да скрие това престъпление. Първата съдебна инстанция вече постанови за Берлускони 7 години лишаване от свобода и безсрочна забрана да заема ръководни постове, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари