Удължим ли мораториума - наказателна процедура от ЕК

Брюксел очаква страната ни да отвори пазара за земя от 2014 г.
Обновена: 22 окт 2013 16:44 | 22 окт 2013 16:42, Елка Василева
60
Удължим ли мораториума - наказателна процедура от ЕК
Снимка: архив, Булфото

Европейската комисия обяви, че няма правомощия да удължи мораториума за продажба на земеделски земи у нас на чужденци. Очаква се България да отвори този пазар, както е предвидено - от началото на 2014 година, заяви говорител на комисията за БНР.

Еврокомисията, която само преди дни отхвърли аналогично искане от Румъния, ще се запознае с писмото, в което българските власти искат удължаване на забраната, каза говорителката по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

„На България беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 година и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията, поети в договора“, каза Шантал Хюс.

На въпрос какво следва, ако това не стане, тя отговори, че комисията ще съдейства на България с всичко според възможностите си и припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.

Говорителката подчерта още, че Европейската комисия няма правомощия да разреши на България удължаване на мораториума и че ако страната ни иска той да остане в сила и след началото на идната година, ще трябва да получи съгласието на всички останали 27 страни от Евросъюза. Това на практика означава преразглеждане на присъединителния ни договор и повторна ратификация от 28 държави членки.

Темата коментира в профила си във Facebook и министърът на външните работи Кристиан Вигенин: „Мораториум върху продажбата на земя на чужденци не е възможен. Но можем да направим като останалите страни членки - да поставим условия и бариери в закона, които ще направят продажбата почти невъзможна“. Външният министър в момента е в Люксембург на заседание на Съвета на ЕС „Общи въпроси”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
4
 
18
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
До умен гущерВаш Боко бе поздравен първо от Ердоган! Ваш Боко преди година ли, две, заяви, без никой да го пита, че подкрепя влизането на Турция в ЕС! Ваш Р.П., послушкото на ваш Боко, тайно вечеря (като изгони българските журналисти) със заместника на Ердоган. Така че сега ваш Боко играе циркове само и само да се добере пак до властта! СЪВСЕМ СКОРО ПЛЮЕШЕ АТАКА, ВЧЕРА Й ПРЕДЛОЖИ ОБЩИ ДЕЙСТВИЯ! АБСОЛЮТНА БЕЗПРИНЦИПНОСТ В ИМЕТО НА ВЛАСТТА!
6
4
 
34
 
! Отговори
Tina преди 10 години
Въобще не ми пука от процедурите и наказанията на ЕК и ЕС!Така или иначе те само вредят на България.Тази земя няма цена!Тя не е на ЕС, за да се разпорежда с нея. За първи път виждам обединение на български партии в името на националния интерес. Много ясно се видя за пореден път, че ДПС са турска партия.
5
0
 
25
 
! Отговори
vse oshte mi puka преди 10 години
Разходете се из България - то и сега има цели селища и квартали в Банско и по морето, където собствениците на апартаментите и земята в комплексите са чужденци. Нещо ще се промени ли? Не ни искат да ги издържаме и издаваме документи, не строят джамии, не налагат своите културни особености (е, освен пиянството). ВАЖНОТО Е КОГО ПРИЕМАМЕ. За сирийците и др. подобни, особено от неидентифицираните, шматкали се из отрядите на свободната армия с всичките й ал-кайдни клони - никакво заселване в България!
4
3
 
36
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Не знам за какво ни е членството в Европейския съюз и НАТО. До сега само си плащаме а те казват ,,Затворете си АЕЦ-а", ,,Продайте си земята"", ,,Приемайте ислиямиски бежанци" е няма толкова глупост в тая държава. Сега аз съм за референдум за излизане от тия вредни за България структури.
3
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да благодарим на Мадридския крадец, Кукумявката Кунева и другите знайни и незнайни преговарящи довели ни до това дередже !
2
1
 
44
 
! Отговори
От Агенция Блиц преди 10 години
"Представителят на Сирийска свободна армия у нас Осама Башир каза пред Нова ТВ, че би било добре, ако правителството им предостави обезлюдените села в Югоизточна България, в Странджа, за да могат неговите сънародници да се настанят там.Башир поиска още сирийските бежанци, които ще дойдат у нас, да не бъдат разделяни на различни места, а да живеят в един регион. Засега у нас има няколко десетки сирийци, настанени в лагер за нелегални емигранти. " Не спете, българи!!!
1
1
 
31
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
"Но можем да направим като останалите страни членки - да поставим условия и бариери в закона, които ще направят продажбата почти невъзможна"Не че ще ни уплашат с поредната си наказателна процедура, но посоченото ми допада като резервен вариант.