Бохуслав Соботка – потенциалният премиер на Чехия

Чешката социалдемократическа партия е сочена за фаворит на парламентарните избори
25 окт 2013 15:03, Елка Василева
1
Бохуслав Соботка – потенциалният премиер на Чехия
Бохуслав Соботка. Снимка: Reuters

Бохуслав Соботка, лидерът на Чешката социалдемократическа партия (ЧСДП), сочена за фаворит на предсрочните парламентарни избори, които се произвеждат днес и утре в Чехия, е привърженик на идеята за силна държава, гарантираща социални преимущества на гражданите си. Това му донесе доста популярност, макар че няма харизма, пише Франс прес.

Соботка е на 42 години, плешив, с очила. Той се очертава като потенциален премиер на Чехия, ако ЧСДП победи. "Честно казано, нямам никакво мнение за него. Винаги заспивам още преди той да е представил някоя от идеите си. Той е, както се казва, факир, който омагьосва змиите и ги приспива", казва пражкият книжар Михал Хруби.

"Но ако трябва да говорим сериозно, мисля, че той е по-скоро честен човек, не е склонен към корупция", добавя той, застанал пред предизборен плакат на ЧСДП, гласящ: "За една добре работеща държава".

"Този човек политик ли е? Аз си мислех, че рекламира паста за зъби", шегува се синът на книжаря по повод прекалено широката усмивка на Соботка.

Слабото място на лидера на ЧСДП са неговите сложни отношения с президента Милош Земан. По време на кампанията за президентските избори през 2003 г. той беше част от групата депутати от ЧСДП, които отказаха да подкрепят своя собствен кандидат Земан и така проправиха пътя към Пражкия замък на либерала Вацлав Клаус.

Избран накрая за президент през 2013 г. сред преки всеобщи избори, Земан има слонска памет и се показва хладен към Соботка, предпочитайки открито Михал Хашек, влиятелния заместник-председател на ЧСДП и черната овца за лидера на партията.

Очакваната победа на ЧСДП на изборите не може да гарантира автоматично на Соботка премиерския пост. Президентът Земан заяви това лято с лукава усмивка, че задачата да състави правителство ще бъде възложена на представител на партията победител. Тоест не обезателно на нейния председател.

Роденият на 23 октомври 1971 г. в село Телнице, край Бърно, Соботка е привърженик на покачването на данъците за най-големите доходи и за фирмите. Целият си живот той е посветил на политиката.

По време на Нежната революция от ноември-декември 1989 г. Соботка влиза в ЧСДП, завърнала се на политическата сцена след принудителното й поглъщане от комунистическата партия.

Соботка завършва право и е избран за депутат на изборите през 1996 г. Този пост той запазва до саморазпускането на парламента през август.

От 2002 г. до 2006 г. Соботка е министър на финансите в левоцентристкото правителство, в което заема също така поста на вицепремиер, отговарящ за икономическите въпроси /2003-2004 г./ и на първи вицепремиер /2005-2006 г./. От 2010 г. е начело на ЧСДП.

Политическият преход на Соботка не е лишен от трудни мигове. Като министър на финансите той признава, че изборните обещания на ЧСДП не се основават на истинска икономическа база и че са нереалистични предвид икономическата действителност.

През май 2010 г. Соботка е нападнат от пиян мъж по време на предизборен митинг в Бърно, който му нанася няколко юмручни удара.

Соботка иска да застане начело на правителство на малцинството на ЧСДП, което да е подкрепяно от комунистите, държани встрани от властта от падането на бившия режим през 1989 г.

"Ние търсим партньори, за да разрешим настоящите проблеми и няма друг освен Комунистическа партия на Чехия и Моравия, с който да си сътрудничим по един разумен начин, без обаче да се откажем от програмата на ЧСДП“, заяви по време на дебат Соботка.

Киноман, запален по историята, голям почитател на полицейските и научнофантастичните романи, Бохуслав Соботка е женен за Олга и е баща на двама синове -Давид и Мартин, съответно на 10 и на 4 годинки. "Браня личния живот на семейството си", обича да подчертава той.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
комунист!