Ново Нордиск изтегля 3 милиона опаковки инсулин

Той е разпространен в 13 страни от Европа
5
 Ново Нордиск изтегля 3 милиона опаковки инсулин
Снимка: Булфото, архив

Лидерът в производството на лекарства срещу диабет Ново Нордиск (Novo Nordisk) изтегля 3 милиона опаковки неправилно дозиран инсулин в 13 европейски страни, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Изтеглянето засяга продукта НовоМикс30ФлексПен (NovoMix30 FlexPen) в Австрия, Белгия, Чехия, Дания, Франция, Германия, Исландия, Люксембург, Холандия, Норвегия и Словакия, а НовоМикс30Пенфил (NovoMix30Penfill) се изтегля във Великобритания и Ирландия.

Пациентите са приканени да се свържат с лекуващия си лекар.

В засегнатите опаковки нивото на инсулина може да варира между 50 и 150 процента от обозначените единици инсулин, което може да предизвика хипогликемия или хипергликемия, уточни Европейската агенция по лекарствата, цитирана от АФП.

Според датския производител само 0,14 на сто от продуктите не покриват спецификациите за силата на инсулина, което може да доведе до високи или ниски нива на кръвната захар.

Говорителят на компанията Майк Рулис посочи, че няма данни за проблеми със здравето на пациенти, използвали засегнатите продукти, които за първи път са били доставени през март, отбелязва АП.

Ново Нордиск контролира 49 процента от световния пазар на инсулин, който се разширява с разрастването на болестта, засягаща около 350 милиона души според Световната здравна организация (СЗО).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
6
 
! Отговори
червендалеста хиена преди 10 години
Кога ще го бракуват, та да го внесем за глупендерите които ни се доверяват.
2
1
 
4
 
! Отговори
elica1204 преди 10 години
И в България има некачествен инсулин - даже се забелязва от лаици, като мен... Съдя по реакцията на майка си - при намалена доза, спрямо преди, сега ефекта е в пъти по-силен. За отрицателно време и намалих инсулина, иначе, като нищо щях да я пратя на едно по-хубаво място... ами добре, че имам Глюкомер и наблюдателност...
1
4
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
До ПАЗЕТЕ СЕАз бих се учудил на обратното. Червените *** не ги интересува нищо освен как да грабят.