Как се става мултимилионер с клипове в YouTube?

Истинската история на Джамал Едуардс
17 ное 2013 19:10,
55
Как се става мултимилионер с клипове в YouTube?
Снимка: Reuters

От тийнейджър, живеещ в общинско жилище в краен квартал в Западен Лондон, до богаташ с милиони в банковата сметка – това е постижение, с което един британец съвсем заслужено може да се гордее, отбелязва Би Би Си.

Само на 23 години любителят на киното и самодеен кинематограф вече е медиен бос със състояние от над 8 милиона лири. А един от най-популярните и богати бизнесмени на Острова сър Ричард Брансън му е личен приятел.

Джамал Едуардс е собственик на SBTV – компания, която прави видеозаписи с известни музикални звезди и ги публикува в най-големия сайт за споделяне на клипове YouTube.

Тези клипове се радват на изключителна популярност и компанията печели доста добре от рекламни банери.

Джамал започва приключението си, след като получава евтина видеокамера за Коледа. Тогава е на 15 години. Без никакво специално обучение той започва да прави това, което впоследствие ще го направи милионер.

„Всичко е въпрос на вяра в себе си. Не трябва да се страхувате от евентуален провал. Провал би било, ако не опитате да направите това, което ви подсказва сърцето”, споделя пред Би Би Си находчивият британец.

Той си спомня, че от момента, в който е получил камерата, не се отделя от нея.

В началото Джамал просто снима свои приятели, които пеят. И качва клиповете в YouTube, за да може изпълнителите да гледат изявите си възможно най-лесно.

Постепенно творчеството му набира популярност. Той започва да се ориентира към талантливи певци, които тръгват към голямата слава.

Освен това дебне големи звезди пред нощни клубове, хотели и медийни офиси.

И така каналът на Джамал SBTV става все по-посещаван, най-вече от потребители на възраст между 13 и 30 години. Младежът усеща потенциала за бизнес облаги и се свързва с YouTube, за да обсъди възможността за монетаризация чрез реклами.

Първоначално от сайта отрязват Джамал. Следва втори и трети отказ. Все пак упоритостта му се отплаща. Той доказва, че всичките му материали са авторски и от онлайн гиганта се съгласяват да му дават процент от рекламните постъпления.

„Първият ми чек беше за 200 лири. Веднага се похвалих на майка ми, че съм заработил пари от YouTube”, разказва Джамал.

Родителите му обаче не са особено ентусиазирани – за тях този бизнес не може да е стабилен източник на приходи.

Но чековете стават все по-тлъсти.

Така SBTV се превръща в сериозна медийна компания, която вече има 12 служители. Джамал дори разширява бизнеса и пуска на пазара своя собствена модна линия.

Стига се до там, че SBTV вече може да си позволи да плаща на звезди, за да заснема техни изпълнения и да задоволява интереса на своите зрители.

Но младият британец няма никакво намерение да спира. Той вече е насочил вниманието си към американския пазар, като същевременно компанията му покрива не само музиката, но и спорта, модата, киното.

Джамал постепенно влиза и в британския хайлайф. Той беше избран лично от принц Чарлз за посланик на фондация за насърчаване на младите в бизнеса.

Въпреки скорострелния възход младежът се опитва да намали темпото, когато това е наложително.

„Често получавам панически атаки, когато на главата ми се струпват много неща. В такива случаи просто спирам и си казвам „Сега поеми глътка въздух и се успокой!””, разкрива Джамал. „Едно от най-важните правила за всеки предприемач е да осъзнае, че колкото и да опитва, не може винаги да се раздава на 100%”, допълва той.

Джамал твърди, че успехът не го главозамайва. Затова му помагат семейството и приятелите.

„Не искам по-различно отношение, все още съм същият”, отбелязва мултимилионерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
17
 
1
 
! Отговори
от Сидни Австралия преди 10 години
и аз съм заснел клипче в ютуба произведение на изкуството. Но не е за да получа $$$ (магистърче съм и си правя $$$ в Сидни Австралия) пари не искам от жълтисани хейтърчета, аз съм филантроп приемете го като благотворителност. С клипчето ви храня даже съм добавил музика от вашто битие и култураНапишете в ютуба пирамиди фараони днес.бгкъщата и басейна ми колата ми, книжките ми, дипломите мипалец нагоре - нахраних ви доволнопалец надолу - умирате всеки ден в панелното гетото докато си правя $$$
30
0
 
9
 
! Отговори
1 преди 10 години
днес.бгИскрено съм горд като ваш читател.....сложили сте...хубава снимка на Джамал...спор няма..
29
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
YouTube започна в последните години да става все по-скучен и си търси балъци, които да залъже с процент от реклама. Никой на този свят не може да се издържа от реклама на стоки. Виж от продажба на лични данни може.
28
1
 
5
 
! Отговори
! преди 10 години
То хубаво се става милионер, ама ако беше така лесно нямаше "работещите бедни" в Бг да са се увеличили с 80000 души.
27
3
 
1
 
! Отговори
nana преди 10 години
hm ne se inetresuvam
26
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мда, леко променена "американска мечта". Лягаш си беден и се будиш богат...готино.
25
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
mnogo dobra statia i dano vi otvori o4ite.niama zna4enie kude si . navsiakude ima nishi samo triabva da gi otkriesh i da si postoianen.v bg ima mnogo potencial no xorata sa s promiti mozuci ili ne si viarvat che mogat da go postignat ili chakat vsichko nagotovo ne e zaduljitelno da si zavurshil universitet vajno e da mislish pozitivno i outside the box i yspexa e garantiranyspex
24
2
 
40
 
! Отговори
МАРЛОН БРАНДО преди 10 години
сега всеки *** с камера в телефона ще тръгне да става Джамал а всяка кифла със силикон филмова чалга звезда
23
1
 
11
 
! Отговори
ПП преди 10 години
До червени ***:никак не подкрепям червените ***, даже напротив, но имай предвид, че данъците у нас са едни от най-ниските в цяла Европа. А и ако това ти е причината да не започваш някакво начинание...
22
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гошо от Почивка трябва да си иска заработеното от Ютюб !
21
7
 
25
 
! Отговори
Смях до сълзи преди 10 години
Знаете ли за двоиният стандарт на сайта за споделяне ? аз лично ако заснема концерт на когото и да е ще бъде блокиран от сайта а във същият този сайт има цели филми концерти и други видео клипове без установени Закон за авторското право и сродните му права това означава поне за мен че щом си във България каквото и да качиш все е в нарушение бях заснел едно селско рали със телефона си и какво блокираха го защо ? защото ни имат за втора категория хора от тогава не молзвам подобен тип всевдо сайт.
20
6
 
9
 
! Отговори
az преди 10 години
v BG takova ne6to nikoga nqma da stane
19
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Gheroа за какво си тука да правиш политически анализи? ****к. хейтърче
18
5
 
20
 
! Отговори
червени боклуци преди 10 години
Да ама човека е във Великобритания не в България дето пиявиците веднага ти се залепват да те смучат с 50 % от приходите ти за да си пълнят партийната каса.Поне го минахме и знаем за какво говорим.
17
10
 
2
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
16Е кво като имам регистрация бе ***. Не съм тука, за да правя етническо-расови анализи.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Gheroказа човека с регистрация в днес.бг
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Супер,намерил си е своята ниша развива си я набира пари и влияние."Провал би било, ако не опитате да направите това, което ви подсказва сърцето"..
14
10
 
27
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Абе какви комплексари има в този сайт?Статията е за маркетинг и предприемачество, а тук някакъв *** от цялата статия му забеля името и той си коментира за това...не е истина какви *** сърфират в нета.Момчето е умно, разбрало е как да се възползва от мрежата. Вместо да седи по цял ден в днес.бг и да гледа имената, произхода или цвета на кожата на някой си, той си монетизира заниманието.
13
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за позитивните по долу.. Варвете дебнете азис или преслава, качвайте в ютюб и искайте процент. Минусите са за това че тая новина няма нищо общо с живота ни... *** ли сте или какво? пффф смях в залата
12
5
 
12
 
! Отговори
Az преди 10 години
Не се става. както виждаме по-горе се става с кражба на интелектуална собственост и експлоатация на други хора.