Полупразни самолети към Острова

Британският печат за несбъдналите се прогнози за масова имиграция
Обновена: 2 яну 2014 15:19 | 2 яну 2014 07:52, Веселина Йорданова
68
Полупразни самолети към Острова
Снимка: архив, Ройтерс

Въпросът за очакваната масова имиграция от Румъния и България във Великобритания след вдигането на ограниченията от 1 януари е една от главните теми за британския печат. Акцентът е върху несбъдналите се прогнози, че Обединеното кралство ще бъде залято от румънци и българи, които ще натоварят британската система за социални помощи.

"Гардиън" отбелязва, че всички апокалиптични картини, описвани от някои десни политици, са останали само въображаеми. Това е лесно обяснимо, продължава изданието, защото и румънците, и българите отдавна, още от 2007 г., имат право да живеят и работят в ЕС, и 150 000 вече работят във Великобритания.

Изданието посочва, че раздухваната истерия около наплива на имигранти е била политически мотивирана, че консерваторите са използвали имигрантската карта, опасявайки се от засилващата се подкрепа за Партията за независимост на Великобритания.

Политиците "правят стойки", защото не могат да контролират миграцията в ЕС, но имат нужда от изкупителна жертва за спадането на жизненото равнище, свиването на обществените услуги и недостига от общински жилища, пише коментаторът на "Гардиън". Ксенофобската и антиимигрантска реторика само ще укрепи позициите на националистите, но ще влоши обществения живот и ще подкопае икономическото възстановяване, пише авторът.

Авторитетният "Файненшъл таймс" насочва вниманието си към кампанията за изборите за Европейски парламент през май, в която въпросът за имиграцията от Румъния и България ще е доминиращ, тъй като се очаква, че на тези избори добре ще се представят националистическите партии, включително Партията за независимост на Великобритания. Силното представяне на тази партия на изборите за Европейски парламент ще разтревожи още повече Консервативната партия, година преди парламентарните избори в Обединеното кралство, подчертава изданието.

Вестник "Индипендънт" избира различен поглед към темата, като обръща внимание не на полетите от Източна Европа до Великобритания в първия ден от новата година и отпадането на ограниченията за британския трудов пазар, а на един полет от лондонското летище "Хийтроу" за Букурещ. Вестникът пише за британци, работещи в Румъния, като 30-годишен преподавател по английски от Лондон, който казва, че в Румъния има голяма британска общност, че заплатите са високи спрямо цените и че затова там му е по-добре, отколкото във Великобритания. Може би тогава по-скоро румънците трябва да се притесняват от наплив на британци, а не обратното, иронично пита "Индипендънт".

Новите имигранти няма да източват британската социална система, а вероятно ще внасят в хазната, пише в един от блоговете си авторитетното британско списание "Икономист", коментирайки британските страхове от наплив на румънци и българи към Обединеното кралство след 1 януари. От неотдавнашни доклади става ясно, че мигрантите плащат повече като данъци, отколкото получават като социални помощи, защото новите мигранти са предимно млади и искат да си намерят работа, се казва в публикацията.

Прави се изводът, че британската система на социално подпомагане едва ли ще бъде много натоварена от евентуална нова вълна имигранти. Буди обаче загриженост липсата на съответствие между начина, по който тя е изградена, и практиката в социалното подпомагане в други европейски страни, дори ако парите, които са заложени на карта, да не са много, пише "Икономист".

Полупразни самолети и влакове пристигаха вчера във Великобритания и нямаше никаква инвазия от румънци, около която се вдигаше такъв шум, пише британският вестник "Мирър", обобщавайки ситуацията на някои от големите летища и гари на Обединеното кралство на 1 януари. Изглежда съвсем малко румънци и българи са решили да се възползват от възможността за неограничен достъп до британския трудов пазар в първия ден от новите европейски правила, пише изданието и добавя, че не са се оправдали предсказанията за огромна вълна от имигранти.

Очакваните "орди от румънци и българи" не се появиха и консерваторите и Партията за независимост на Великобритания бяха остро разкритикувани за разпалваната досега "истерия", пише вестник "Мирър", позовавайки се на реакцията на проимигрантски настроени сдружения.

Британското издание цитира изявленията на няколко българи, пристигнали вчера във Великобритания, включително две студентки, които казват, че имат намерение да си потърсят работа на непълен работен ден. Цитирано е и мнението на 42-годишен инженер, че той не очакват голям наплив от българи след 1 януари, тъй като който е искал да отиде във Великобритания, вече го е направил през последните седем или осем години.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: Великобритания
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
49
 
! Отговори
kotarakavi4o преди 10 години
Изчакайте малко да се стопли и ще видите как нашите и румънските *** ще плъзнат към острова като ***!Лошото е,че така вредят на тези от нас, които имат планове да се пробват на работния пазар там...Да не говорим колко щети върху имиджа ни са нанесли *** до сега в Англия, а и навсякъде по цяла Европа...
39
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Chudesno e v BG! Mnogo hubavo e da ne pravish nisto, da jiveesh s pensiqta na baba.
38
2
 
11
 
! Отговори
usa-do 37 преди 10 години
Shto rumancite da ne sa po golemi evropeici ot nas,ako si minaval prez rumunia ,znaej kakvo e.A che v Bg ima mnogo *** I turci-pomaci I tova e fact.No kakvo da napravime kato 5 veka sme bili pod tursko robstvo.
37
10
 
92
 
! Отговори
:) преди 10 години
Трябва да си тотално полудял за да смениш България точно с Англия. Това е една страна населена с бял ***, араби и ***. Климатът е отвратителен. Слънцето го виждаш през 2-3 седмици, а вали 300 дни в годината. Като боnус получаваш и най-грозните бели "жени" на планета.Thanks, but no thanks !
36
6
 
6
 
! Отговори
edin chovek преди 10 години
Kakvo pravo ima pravitelstvoto na Angliq, da smqta, che tova e tqhna strana?? Ako iskate da hodite tam, deistvaite. Evtinata rabotna ruka, vinagi e dobre doshla, navsqkude po-sveta..
35
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До usaНай старата нация,ама най *** в Европа
34
2
 
27
 
! Отговори
* преди 10 години
А на мен ми правят впечатление британските вестници : днес пишат едно утре се обръщат на 180 градуса ...и си викам каквато държавата такива и вестниците /но не се отнася само за Великобритания /
33
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
---Фагаш,научи се да "свириш"на кавал,пък после ще ти дадем Българска гайда с едно "ручило"!
32
4
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз казах ли ви вчера че най- много 5000 българи ще отидат към Германия и Острова ще побачкат като роби там и щесе върнат *** след няколко месеца? 90% от българите разбраха че в Европа паундите и еврото не падат от небето, а се иска лишения и здрав труд за да свързваш двата края. Ако пък не знаеш език, спукана ти е работата. Ще те третират по-зле и от ***.
31
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
do 27Ами с една дума мога да ти кажа че ако знаеш добре езика, а търсиш някоя фирма посредник да те уреди на работа, трябва да си най-големият *** на земята.
30
7
 
41
 
! Отговори
usa преди 10 години
Егати и държавата -нема що,някакви алкохолици,ще ни дават определение за нас-Българите.Нашата нация е много по стара на земята ,отколкото тези червенобузи и рижави англичани.Не няма да отидем във вашата *** Англия,щом тоя п..ал Минчев ,го направихте аристократ във вашта държава,от *** ватман стана псевдо аристократ.Много фалшива ми изглежда тази Великобритания.Нека ви слугуват пакистанци и индийци,ние не искаме да сме изтривалки във измислената ви държава.Има много по-хубави страни от Анлия!
29
9
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Никога не бих емигрирал в Англия, а особено пък в Лондон. Това е един мръсен ислямски град пълен с най-долната *** на Африка и Пакистан. Кой нормален човек иска да живее в ислямско гето, където да те е страх да се излезеш на улицата след 6 вечерта. Там английският е вторият официален език, а първият е арабски. Това с емиграцията на българи и румънци го раздухват, защото са отчаяни и не могат да направят нищо за да се спасят от безпомощното си състояние. Това е загиваща нация!
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Britanskite izchadiq iskat ni parite , a ne samite nas kato rabotnici !
27
2
 
25
 
! Отговори
при некои Сърбин преди 10 години
Че колко Българи имат пари за да отидат в Англия , поне 4 хиляди паунда требват за там , квартирата е скапа а и докато се намери работа , не е като в Германия с 200 евро с кола при некои Сърбин в строителство
26
7
 
56
 
! Отговори
Обективна преди 10 години
Преди месец бях на гости у приятелка в Лондон. Градът е ужасно мръсен, пълен с миризливи *** и - внимание - всички просяци бяха местни, просеха пари и цигари, тотална деградация!
25
3
 
35
 
! Отговори
работа в Европа преди 10 години
От днес 1.1.2014 никoй нема нужда повече от Фирма-посредник за намиране на работа в Европа , всеки който говори езика на съответната страна в която иска да работи може сам да подаде документи , примерно в Германия Фирма-Посредник за намиране на работа услугата е абсолютно безплатна, незнам защо само в България се плащат пари , като Агенция Анонс иска 400 евро за посредническа дейност , това си е престъпление в Германия наказуемо по закон
24
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещастници! Те ще се молят да дойдат у нас, но ние не трябва да забравяме "милото" им отношение! Отдавна не са това, което си въобразяват, че са! Има много по-хубави места по света, където си струва да отидем и да дадем на местните малко от нашите умения, талант и вкус към живота! Да продължават с истерията и скоро ще са принудени да се задоволяват само с приятното присъствие на арабските и африканските имигранти, които, разбира се, НЕ им източват социалната система!
23
3
 
27
 
! Отговори
Strict преди 10 години
Почакайте, г-да Англичани, очаквайте ни към края на Януари. Най-вероятно към 14 Февруари за деня на влюбените. Доста нещастни и незадоволени англичанки ни очакват с нетърпение. Сега програмата е доста претрупана покрай безкрайните околои след новогодишни празници. Както знаете всичко в България се празнува по два пъти.Отрезнеем ли и сме на линия!
22
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сигурна съм, че има и доволни емигранти там. Но англичаните явно не съзнават колко голяма и качествена конкуренция имат в лицето на други държави и неизвестно защо се мислят за най-желаните на света...
21
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ува рая на земята. Надявам се повече българи да се ориентират към по-качествени дестинации за емиграция, както и към подобряване на качеството на живота на родна земя, която много оценяват след напускането й, а много и никога не го правят. Във всеки случай, англичаните биха спечелили от идването на българи на тяхна земя (наблягам на българи - образовани, честни и работливи, не малцинства, живеещи на територията на България), но за повечето българи това едва ли е най-добрия избор. Лично мнение