Гърция готова да помага на България за имиграцията

Атина: ЕС има нужда от законодателство за законната миграция
9 яну 2014 20:28, Елка Василева
17
Гърция готова да помага на България за имиграцията
Никос Дендиас. Снимка: архив, Reuters

България може да разчита на съветите и съдействието на Гърция по въпроса с имиграцията, ако има нужда. Това заяви на пресконференция в Атина гръцкият министър за обществения ред и за защитата на гражданите Никос Дендиас, предаде БТА.

Той уточни, че българските и гръцките власти са в близък контакт по този въпрос. Дендиас добави, че предстои тристранна среща по миграционните въпроси между представители на Гърция, България и Турция.

По неговите думи Турция подобрява дейността си в областта на миграцията. Министърът открои като проблем това, че се извършват полети от Африка до Истанбул на ниски цени, които превозват африканци, пътуващи без визи. Турция носи голяма отговорност и трябва да се справи с този проблем, коментира Дендиас.

По неговите думи миграционният натиск е особено силен над държавите в периферията на ЕС. Необходима е система за равно разпределение на тежестта от пристигналите в Европа имигранти.

Не искаме да разглеждаме въпроса за имиграцията като война между севера и юга в ЕС, имаме нужда от партньорство и солидарност за преразпределение на мигрантите, които не могат да се върнат в родината си, посочи той. Според него ЕС има нужда от определянето на показатели как да бъде преразпределена тежестта от пристигането на имигрантите - по брой на населението в отделните държави от ЕС, според брутния вътрешен продукт, съобразно възможностите за прием на имигранти. Не сме големи оптимисти по този въпрос, някои от държавите дори не желаят той да бъде поставян на обсъждане, заяви Дендиас.

Той уточни, че след издигането на 12-километровата ограда по гръцката граница и предприетите допълнителни мерки броят на незаконно преминалите на гръцка земя е спаднал драстично, но натискът се е преместил към гръцките брегове.

Министърът за търговския флот Милтиадис Варвициотис допълни, че за последната година и половина над 10 000 бежанци са били прихванати в морето, били са задържани над 150 трафиканти на хора.

Министърът на вътрешните работи Янис Михелакис посочи, че ЕС има нужда от законодателство за законната миграция, която има отношение към осигуряването на икономически растеж. Правото на свободно движение трябва да бъде защитено. Има отделни злоупотреби с него и те трябва да бъдат преборени в сътрудничество между страните от ЕС, без правото на свободно движение да бъде поставяно под въпрос, допълни Михелакис.

Според него политиката по миграцията трябва да бъде свързана с нуждите на пазара на труда. Необходима е истинска политика за приобщаването на мигрантите, те да бъдат въвлечени в европейските културни традиции, за да избегнем ксенофобските разговори в обществото, коментира Михелакис.

Министър Дендиас заяви в отговор на въпрос, че Гърция се е произнесла неведнъж за приемането без отлагане на България и Румъния в Шенген. Ще видим дали като председател на Съвета на ЕС ще можем да постигнем съгласие, за да може двете държави да бъдат приети, ще настояваме за това, добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Милионер в зеленоtıpanarin,***
13
1
 
4
 
! Отговори
Милионер в зелено преди 10 години
Гърците са наш стратегически съюзник срещу исляма и турците! Трябва да се държим здраво с тях!
12
0
 
3
 
! Отговори
преди 10 години
Днес сутринта докато пътувах до работата , слушах новините по Н.П.Р. радио . Една от водещите новини е статистиката за Сирийските Емигранти по света . За България казаха че е водещият приемник на Сирийци , без да уточняват бройката . За USA бройката е 31 човека за 2013 година , а за 2014 година USA администрацията се приготвя да приеме няколко стотин Сириеца . Тук възниква въпросът , Защо USA ограничава толкова силно емиграцията на Сирийци и дали България не си вкара таралеж в гащите с тях ?
11
3
 
6
 
! Отговори
Мемет преди 10 години
Евала на гърците. Смел и доблестен народ. Дори и когато говорят с боговете си стоят прави, не като нас. За това ги уважавам.Зито и Еллас!
10
4
 
2
 
! Отговори
dsl преди 10 години
gjrzite se nujdaqt ot 4ernite koi ina4e chte im raboti sa 15 evro na den.ha 4e te ako trqbva edin gvosdei da sabiqt tjrsqt 4eren.sa tova si gi djrjqt. nie nqmame nujda ot tqch
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Умния Българин величае православна Гърция,която протегна братска ръка и спаси половин България от гладен геноцид и мизерия по време на т.н. "демократичен преход". Само неблагодарните кьопеци лаят от злоба.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сега да ви кажа тоя *** няма да излезе и народен представител на следващите избори ,говори един куп глупости ,това му написали това казва ,те да се справят със техните *** че имат над три милиона ,и да си погледнат народа че имат два милиона безработица ,врели некипели ,този е най некъдърният мин на гърците ,предлагат му да се кандидатства за кмет на атина , но несме защото ще е попеден от ХРИСИ АВГИ
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато на княз Фердинант му казали че в България се появили социалисти той възкликнал.Това е прекрасно.Значи сме уредена богата държава.Каква по голяма реклама.Да живее социализма.Сегакогато в родната БГ се появиха първите пишман емигранти не бива да ги пъдим.Значи Шъ се управим.Да живее емиграцията
6
6
 
2
 
! Отговори
Ganjo преди 10 години
Samo tova ne.Pomosht ot garci.Shte ti dadat edno,a zadignat pone 101.Niama da mozem da im se izdalzim sled tova s desetiletija.
5
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой каквото ще да разправя - Гърция винаги е помагала на България . Дано и сега успее !Истината е в Обединени Балкани !
4
3
 
1
 
! Отговори
kiko преди 10 години
xari........... ti 4yvalisi ne6o za gramati4en analiz otvori re4nicite i pro4eti ne se izlagai otvorko ti si samo za parlamenta na tiaxnoto nivo si
3
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е Балканите да се обеззаразят,дезинфекцират,хигиенизират и християнизират.
2
11
 
3
 
! Отговори
Хари преди 10 години
Журналист -***, но без извинение. Емигранти се пише с Е, а не с И. Разкарайте тези кухи леки, господа Работодатели. Това е равносилно шофьорът да бърка газта със спирачката, но този е определено по-***, защото не поема отговорността на шофьора...
1
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bravo...